rashid a scris:
bubulanu a scris:
Ai dreptate rashid, nu ne incadram cu raspunsul lor, dar cel putin nu vor avea motiv sa ne supuna actul aditional aprobarii tacite.Eu ma gandeam sa scriu in solicitare clar ca nu sunt de acord cu dobanda fixa propusa in actul aditional si ca cer aliniera la OG 50/2010, cu marja fixa calculata dupa capul meu plus euribor.
Oricum cred ca va fi foarte greu sa ii fac sa imi accepte acea solicitare desi mi-au zis ca pot face o solicitare de derogare de la OG. De ce derogare??? Mi-au spus ca in acesta ordonanta nu intra si creditele de consum.
Derogarea se refera probabil la tipul contractului.
In ceea ce priveste marja, nu stiu ce sa zic!? Functionarul de la banca, in momentul in care mi-a primit cererea, m-a intrebat: "Pentru ce vreti sa stiti marja? Are legatura cu ordonanta 50? ca NU VA AJUTA!"
Faptul ca functionara bancara v-a propus sa faceti o solicitare de derogare de la O.U.G 50/2010, inseamna ca alegeti sa nu va bucurati si sa nu va folositi de prevederile favorabile d-voastra prevazute de aceasta ordonanta. Practic d-na functionara a incercat sa va pacaleasca sa renuntati tocmai la avantajele pe care legea noua le prevede. De altfel, O.U.G 50 stipuleaza clar ca singura metoda prin care dobanda clientului sau modul de calcul a acesteia se poate mari doar cu acordul acestuia si nu altfel. Prin eventuala alegere a d-voastra de a face o solicitare de derogare de la O.U.G 50/2010 se considera ca ar fi fost avut acceptul d-voastra la o marire a dobanzii de catre banca. La fel se considera avut acceptul clientului si daca se da putere acceptarii tacite a Actului Aditional in forma propusa de banca (cu marja fixa modificata si cu comisioane noi-fata de contractul initial- sau comisioane care nu mai sunt legale dar au o noua denumire). Deci, daca clientul nu se prezinta la banca sa semneze A.A. se considera acceptarea tacita a unui act care prevede o forma de calcul a unei dobanzi mai mari si comisioane noi sau vechi dar redenumite. Cum am mai spus, solutia nu este de a merge la banca si de a semna direct A.A., ci de a solicita bancii de a mentine la formula de calcul a dobanzii marja fixa prevazuta initial in contract si de elimina comisioanele abuzive.
Daca nu vi se ofera Actul Aditional,pentru ca asta este problema unora dintre utilizatori, insistati oricat este nevoie, cereti sa discutati cu Directorul Sucursalei; daca nici la acest nivel nu gasiti solutionare, obtineti datele de contact ale persoanei careia Directorul de Sucursala ii este direct subordonat; daca Actul Aditional refuza sa apara, depuneti sesizare la sediul Sucursalei (atentie! cereti o copie si numar de inregistrare); apoi mergeti si faceti sesizare si la ANPC. Nu asteptati sa mergeti pana cand mai sunt cateva zile pana sa se dea putere acceptarii tacite, 19 septembrie. Mergeti ASTAZI!!!
Cand si daca ati obtinut Actul Aditional, verificati noua marja; daca aceasta nu corespunde cu cea din contractul initial, solicitati in mod expres modificarea acesteia in Actul Aditional conform cu cea din Contract in baza OUG 50 / 2010; insistati pana obtineti trecerea marjei neschimbate in Actul Aditional;
!Atentie: depuneti o solicitare de pastrare in Actul Aditional a marjei din Contract; faceti o copie si luati numar de inregistrare pentru a va asigura ca puteti demonstra intentia dvs. de a pastra marja in Actul Aditional.
Foarte probabil ca nu vom obtine nicicare dintre noi un Act Aditional care sa imbrace forma corecta ceruta de lege (O.U.G 50) de la banca, oricat ne-am agita si oricat ne-am inarma cu nervi si rabdare in vederea comunicarii cu stimabilii functionari ai bancilor. Scopul este sa obtinem dovezile necesare cu care sa dovedim in instanta ca nu ne-au fost respectate drepturile desi noi am cerut in mod expres acest lucru si am fost refuzati. Aceste dovezi sunt copiile solicitarilor pe care le-am depus la banca si numarul de inregistrare. Cu aceste copii ne indreptam ulterior catre ANPC si sesizam aceasta institutie ca nu ne sunt respectate drepturile. Daca facem corect acesti pasi aproape sigur instanta va obliga banca sa se conformeze prevederilor Ordonatei 50.
Faptul ca bancile ne tot amana sa venim peste 3 zile, ca sa venim in 20 septembrie, ca nu au inca Actele Aditionale, sunt toate doar niste metode de a ne lua de minti si de a ne face fie sa renuntam, fie sa depasim termenul de decadere care este 19 septembrie. Probabil ca ncio banca nu va pune la niciun client in fata, niciodata, un Act Aditional care sa fie corect si conform noilor prevederi, pana la 19 septembrie. Punerea in aplicare a prevedrilor legale se va face de catre instanta investita sa judece cauza.
In legatura cu cei care nu au in contractele initiale stipulata marja fixa si o forma transparenta de calculare a dobanzii, mi-e teama ca nu stiu ce sa va raspund prea bine. Ma gandesc ca trebuie urmata aceeasi procedura, sa solicitati bancii sa va comunice oficial marja pe care o folosesc in acest moment la calcularea dobanzii, sa vi se mentina aceasta marja si in A.A., asta in eventualitatea in care vi se pune la dispozitie A.A., si sa faceti sesizare la ANPC.
Ca o parere personala, impotriva functionarilor bancari agresivi, nepoliticosi si excesiv de rai-intentionati, as face si plangere penala pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor (art.246 C.pen.), pentru ca din punct de vedere penal acolo se incadreaza de cele mai multe ori refuzul lor de a respecta legea si obligatiile de serviciu care au ca urmare imediata vatamarea intereselor legale a unei persoane. E bine sa mergeti insotit la banca si de cineva care sa fie martor la tot ce se intampla, in eventualitatea in care veti dori sa si probati faptele.
Iata aici niste link-uri pe care eu le consider utile: (
[ link extern ] /)
(
[ link extern ] /)
(
[ link extern ] /)
(
[ link extern ] /)
(
[ link extern ] )
Cristian Cosma