avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 831 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... OUG 50/2010 - modificarea contractelor de credit
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

OUG 50/2010 - modificarea contractelor de credit

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu o interpretare a urmatoarelor articole din OUG50/2010 privind contractele in curs de derulare:
Art. 94
Prezenta ordonanţă de urgenţă intră în vigoare în termen de 10 zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Art. 95
(1)Pentru contractele aflate în curs de derulare, creditorii au obligaţia ca, în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, să asigure conformitatea contractului cu dispoziţiile prezentei ordonanţe de urgenţă.
(2)Modificarea contractelor aflate în derulare se va face prin acte adiţionale în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.

Eu interpretez astfel:
- prevederile se aplica incepand cu data de 21.06.2010; clientul va beneficia astfel de o dobanda mai mica, comision de rambursare eliminat/diminuat etc... de la 21.06.2010
- actele aditionale se pot semna in termen de 90 de zile, dar se aplica retroactiv

Este corect?
De exemplu, in lunile iunie si iulie achit la banca rata conform vechii dobanzi - sa zicem 200 euro, in august se semneaza actul aditional si rata este de 150 euro. Asta inseamna ca in luna august achit catre banca doar 50 euro, adica rata august 150 euro din care se scad 50 euro x 2 luni (200 euro - 150 euro)?
Sper ca exprimarea mea a fost destul de clara...

Multumesc
Cel mai recent răspuns: sandman , utilizator 23:02, 30 Decembrie 2010
bubulanu a scris:

Ai dreptate rashid, nu ne incadram cu raspunsul lor, dar cel putin nu vor avea motiv sa ne supuna actul aditional aprobarii tacite.Eu ma gandeam sa scriu in solicitare clar ca nu sunt de acord cu dobanda fixa propusa in actul aditional si ca cer aliniera la OG 50/2010, cu marja fixa calculata dupa capul meu plus euribor.
Oricum cred ca va fi foarte greu sa ii fac sa imi accepte acea solicitare desi mi-au zis ca pot face o solicitare de derogare de la OG. De ce derogare??? Mi-au spus ca in acesta ordonanta nu intra si creditele de consum.


Derogarea se refera probabil la tipul contractului.
In ceea ce priveste marja, nu stiu ce sa zic!? Functionarul de la banca, in momentul in care mi-a primit cererea, m-a intrebat: "Pentru ce vreti sa stiti marja? Are legatura cu ordonanta 50? ca NU VA AJUTA!" Eu ce sa inteleg de aici? Ca din partea lor chiar nu exista nici un pic de intelegere fata de noi cei care ne chinuim sa platim luna de luna si le asiguram si salariul?! Ca se "agita" acum tocmai pentru a nu afla prea multi clienti ce drepturi au?! Ca se "agita" incercind, chiar sub paravanul OUG 50/2010, sa ne pacaleasca din nou introducind o marja noua, mai mare ca cea initiala, in care sa incapa toate comisioanele pe care ordonanta le elimina?! Ce ma intriga cel mai mult e atitudinea posturilor TV care nu au dezbatut acest subiect in detaliu, sa stie fiecare ce are de facut!!!
Ma intereseaza daca banca are voie sa modifice "marja de eroare", sau cum ii zice, in momentul aplicarii prezentei ordonante, deoarece conform acestei OUG dobanda la credite, inclusiv la cele aflate in curs de desfasurare, va fii calculata in functie de Euribor marja bancii. Am deja un contract cu banca in care este stipulata o marja de 2%. Astept raspuns. Cei de la banca au spus ca marja va ajunge undeva la 9% tot ca dobanda sa ramana cea actuala de 10,5 %, se poate face acest lucru fara acceptul meu?

@ rashid
Va sfatuiesc sa stergeti numele bancii...nu, nu este grupul pt aceasta banca.
Este o alta banca....nu pot da numele (regulamentul.....)
Ultima modificare: Joi, 9 Septembrie 2010
alexandradian_a@yahoo.com, utilizator
buna seara! am un credit din 2006.In contractul meu de atunci nu scrie de marja bancii,in schimb in ultimul desfasurator scrie undeva in colt marja bancii 4,33%.Intrebarea mea este daca banca poate sa puna o marja mai mare tinand cont ca nu este trecuta in contract? Si apropo de comisioane ,am comision de administrare credit 0%,in schimb am comision de monitorizare 0,20%lunar din creditul aprobat.Am fost la banca si am cerut actul aditional si mi s-a spus ca il voi primi acasa ,ca va fi trimis de la Bucuresti si ca cei din Ploiesti nu au de unde sa mi-l dea.Am sunat la Bucuresti si cineva de acolo mi-a spus ca acel comision de monitorizare se va regasi in comisionul de administrare.Conform OUG 50/2010 nu ar trebui.In 2008 mi s-a spus ca trebuie sa mai platesc 3RON comision de administrare cont curent care nu este trecut in contract si care dupa cum se vede apare la 2 ani dupa ce am luat creditul,am facut o sesizare la vremea respectiva la care nu mi s-a raspuns ,ce mi se pare ciudat e ca de 2 luni l-a scos.Din cauza acestui comision si a mariri dobanzii,fara a fi anuntat s-a strans o restanta de 28,24 ron la care mi s-a adaugat o penalizare de 67,99 ron fiind anuntat de o firma de recuperari a bancii respective ca trebuie sa platesc aceste sume.Mentionez ca am platit totdeauna la timp ratele.Va multumesc!sper ca am postat unde trebuie
rashid a scris:

bubulanu a scris:

Ai dreptate rashid, nu ne incadram cu raspunsul lor, dar cel putin nu vor avea motiv sa ne supuna actul aditional aprobarii tacite.Eu ma gandeam sa scriu in solicitare clar ca nu sunt de acord cu dobanda fixa propusa in actul aditional si ca cer aliniera la OG 50/2010, cu marja fixa calculata dupa capul meu plus euribor.
Oricum cred ca va fi foarte greu sa ii fac sa imi accepte acea solicitare desi mi-au zis ca pot face o solicitare de derogare de la OG. De ce derogare??? Mi-au spus ca in acesta ordonanta nu intra si creditele de consum.


Derogarea se refera probabil la tipul contractului.
In ceea ce priveste marja, nu stiu ce sa zic!? Functionarul de la banca, in momentul in care mi-a primit cererea, m-a intrebat: "Pentru ce vreti sa stiti marja? Are legatura cu ordonanta 50? ca NU VA AJUTA!"


Faptul ca functionara bancara v-a propus sa faceti o solicitare de derogare de la O.U.G 50/2010, inseamna ca alegeti sa nu va bucurati si sa nu va folositi de prevederile favorabile d-voastra prevazute de aceasta ordonanta. Practic d-na functionara a incercat sa va pacaleasca sa renuntati tocmai la avantajele pe care legea noua le prevede. De altfel, O.U.G 50 stipuleaza clar ca singura metoda prin care dobanda clientului sau modul de calcul a acesteia se poate mari doar cu acordul acestuia si nu altfel. Prin eventuala alegere a d-voastra de a face o solicitare de derogare de la O.U.G 50/2010 se considera ca ar fi fost avut acceptul d-voastra la o marire a dobanzii de catre banca. La fel se considera avut acceptul clientului si daca se da putere acceptarii tacite a Actului Aditional in forma propusa de banca (cu marja fixa modificata si cu comisioane noi-fata de contractul initial- sau comisioane care nu mai sunt legale dar au o noua denumire). Deci, daca clientul nu se prezinta la banca sa semneze A.A. se considera acceptarea tacita a unui act care prevede o forma de calcul a unei dobanzi mai mari si comisioane noi sau vechi dar redenumite. Cum am mai spus, solutia nu este de a merge la banca si de a semna direct A.A., ci de a solicita bancii de a mentine la formula de calcul a dobanzii marja fixa prevazuta initial in contract si de elimina comisioanele abuzive.
Daca nu vi se ofera Actul Aditional,pentru ca asta este problema unora dintre utilizatori, insistati oricat este nevoie, cereti sa discutati cu Directorul Sucursalei; daca nici la acest nivel nu gasiti solutionare, obtineti datele de contact ale persoanei careia Directorul de Sucursala ii este direct subordonat; daca Actul Aditional refuza sa apara, depuneti sesizare la sediul Sucursalei (atentie! cereti o copie si numar de inregistrare); apoi mergeti si faceti sesizare si la ANPC. Nu asteptati sa mergeti pana cand mai sunt cateva zile pana sa se dea putere acceptarii tacite, 19 septembrie. Mergeti ASTAZI!!!
Cand si daca ati obtinut Actul Aditional, verificati noua marja; daca aceasta nu corespunde cu cea din contractul initial, solicitati in mod expres modificarea acesteia in Actul Aditional conform cu cea din Contract in baza OUG 50 / 2010; insistati pana obtineti trecerea marjei neschimbate in Actul Aditional;
!Atentie: depuneti o solicitare de pastrare in Actul Aditional a marjei din Contract; faceti o copie si luati numar de inregistrare pentru a va asigura ca puteti demonstra intentia dvs. de a pastra marja in Actul Aditional.
Foarte probabil ca nu vom obtine nicicare dintre noi un Act Aditional care sa imbrace forma corecta ceruta de lege (O.U.G 50) de la banca, oricat ne-am agita si oricat ne-am inarma cu nervi si rabdare in vederea comunicarii cu stimabilii functionari ai bancilor. Scopul este sa obtinem dovezile necesare cu care sa dovedim in instanta ca nu ne-au fost respectate drepturile desi noi am cerut in mod expres acest lucru si am fost refuzati. Aceste dovezi sunt copiile solicitarilor pe care le-am depus la banca si numarul de inregistrare. Cu aceste copii ne indreptam ulterior catre ANPC si sesizam aceasta institutie ca nu ne sunt respectate drepturile. Daca facem corect acesti pasi aproape sigur instanta va obliga banca sa se conformeze prevederilor Ordonatei 50.
Faptul ca bancile ne tot amana sa venim peste 3 zile, ca sa venim in 20 septembrie, ca nu au inca Actele Aditionale, sunt toate doar niste metode de a ne lua de minti si de a ne face fie sa renuntam, fie sa depasim termenul de decadere care este 19 septembrie. Probabil ca ncio banca nu va pune la niciun client in fata, niciodata, un Act Aditional care sa fie corect si conform noilor prevederi, pana la 19 septembrie. Punerea in aplicare a prevedrilor legale se va face de catre instanta investita sa judece cauza.
In legatura cu cei care nu au in contractele initiale stipulata marja fixa si o forma transparenta de calculare a dobanzii, mi-e teama ca nu stiu ce sa va raspund prea bine. Ma gandesc ca trebuie urmata aceeasi procedura, sa solicitati bancii sa va comunice oficial marja pe care o folosesc in acest moment la calcularea dobanzii, sa vi se mentina aceasta marja si in A.A., asta in eventualitatea in care vi se pune la dispozitie A.A., si sa faceti sesizare la ANPC.
Ca o parere personala, impotriva functionarilor bancari agresivi, nepoliticosi si excesiv de rai-intentionati, as face si plangere penala pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor (art.246 C.pen.), pentru ca din punct de vedere penal acolo se incadreaza de cele mai multe ori refuzul lor de a respecta legea si obligatiile de serviciu care au ca urmare imediata vatamarea intereselor legale a unei persoane. E bine sa mergeti insotit la banca si de cineva care sa fie martor la tot ce se intampla, in eventualitatea in care veti dori sa si probati faptele.
Iata aici niste link-uri pe care eu le consider utile: ([ link extern ] /)
([ link extern ] /)
([ link extern ] /)
([ link extern ] /)
([ link extern ] )

Cristian Cosma
Ultima modificare: Vineri, 10 Septembrie 2010
Cristian Cosma, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Dobanda conform oug 50/2010 maxia maxia Buna seara, Am incheiat un contract in [b]mai 2010 [/b]pentru un credit de refinantare ipotecar la o banca, in care dobanda se calcula astfel, conform ... (vezi toată discuția)
Act aditional cu marja crescuta cmosteanu cmosteanu buna ziua, am un credit in euro la alpha bank in care dobanda era calculata dupa formula: dobanda bancii variabila 7.5 + marja 2.5 + comision de risc ... (vezi toată discuția)
Oug 50/2010 si introducerea unui nou comision neprevazut in contract T.O. T.O. OUG 50/2010 s-a vrut a avea intentii bune, dar pe unii debitori i-a faultat. Eu m-am pricopsit cu un comision nou pe care nu il aveam in contractul initial. ... (vezi toată discuția)