Va rog sa ma ajutati cu o interpretare a urmatoarelor articole din OUG50/2010 privind contractele in curs de derulare:
Art. 94
Prezenta ordonanţă de urgenţă intră în vigoare în termen de 10 zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Art. 95
(1)Pentru contractele aflate în curs de derulare, creditorii au obligaţia ca, în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, să asigure conformitatea contractului cu dispoziţiile prezentei ordonanţe de urgenţă.
(2)Modificarea contractelor aflate în derulare se va face prin acte adiţionale în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.
Eu interpretez astfel:
- prevederile se aplica incepand cu data de 21.06.2010; clientul va beneficia astfel de o dobanda mai mica, comision de rambursare eliminat/diminuat etc... de la 21.06.2010
- actele aditionale se pot semna in termen de 90 de zile, dar se aplica retroactiv
Este corect?
De exemplu, in lunile iunie si iulie achit la banca rata conform vechii dobanzi - sa zicem 200 euro, in august se semneaza actul aditional si rata este de 150 euro. Asta inseamna ca in luna august achit catre banca doar 50 euro, adica rata august 150 euro din care se scad 50 euro x 2 luni (200 euro - 150 euro)?
Sper ca exprimarea mea a fost destul de clara...
Personal consider ca termenul de 19 sept. se aplica pentru banci daca au respectat toate etapele si nu pentru client daca nu s-au facut toate diligentele pentru a se respecta OUG 50, mai ales daca nu este notificat sau acesta s-a informat neprimind nicio informatie pe suport durabil si poate dovedi aceasta. Eu am depus urmatoarea notificare:
Notificare
Catre,
BANCA ...........................,
SUCURSALA JUDETEANA .........
cu sediul in ......., str............., nr. ...., judet ......CUI ......, numar de ordine in registrul comertului .........., nr. ....... in registrul de evidenta a operatorilor de date personale
Spre stiinta: Presedintelui Sucursalei Judetene ........ a ..........
Consiliului de Administratie al Sucursalei Judetene ........ a .............
Serviciului de creditare al Sucursalei Judetene ............. a ..............
Subsemnatul/a ..................., domiciliat/a in ............., str. ............, nr. ........., bloc .........., apart ........, jud. ......., detinand contractul de credit bancar pentru persoane fizice nr. ....................., avand in vedere ca demersurile mele anterioare realizate atat de catre mine personal la sediul central al Sucursalei Judetene................ a .............. in data de .................., cat si prin corespondenta email din ................prin adresa de email ....................... nu au avut ca rezultat vreo diligenta din partea d-voastra in vederea conformarii la prevederile OUG 50/2010
VA NOTIFIC URMATOARELE:
1) Nu ati respectat termenul de 30 zile cu privire la trimiterea unei notificari cu privire la continutul clauzelor ce vor fi schimbate conform art.41(1) din OUG 50/2010, notificare care trebuia datata, semnata si prevazuta cu nr. de inregistrare conform art. 44. Instiintarea pe care mi-ati trimis-o prin SMS nu are caracter de notificare, fiind nula de drept conf. art. 44.
2) Intrucat nu mi-ati furnizat pe un suport durabil, dupa cum se stipuleaza in art.11-14 si art.50 din OUG 50/2010, informatii conform anexei nr.2 din OUG 50/2010 si un proiect de act aditional pana in data de 04.09.2010, adica cu cel putin 15 zile inainte de data de 19.09.2010 (care este data limita pentru banci pentru a aplica legea fara sa fie amendate), chiar daca am solicitat acestea in email-ul din data ............ce are nr. ......... al serviciului email de contact , va aduc la cunostinta ca pentru mine data de semnare a actului aditional va fi dupa 15 zile de la data cand voi primi documentele anterior pomenite si nu data de 19.09.2010. Solicit sa-mi furnizati imediat documentele cerute printr-un email expediat pe adresa .........................
3) Din data de la care OUG 50/2010 a intrat in vigoare, conf. art.36 si art. 95 (4), este ilegala aplicarea in continuare a comisionului de risc in procent ............. si valoare de .............RON lunar ce fusese prevazut in contractul de creditare si cer rambursarea acestuia pentru lunile pentru care a fost retinut in mod ilegal.
4) Conf. art. 35 (1) lit. a-b si art. 95 (4), este ilegala majorarea comisionului de administrare, care in cazul contractului meu este de 10.50 RON lunar, reprezentand un procent de 0.05% conform contractului de creditare.
5) Conform art. 37 b si 95 (4), este ilegala majorarea marjei fixe (fara sa existe vreo modificare legislativa care sa impuna in mod expres acest lucru), drept ca urmare trebuie sa mentineti marja fixa de ...... p.p. in cazul creditului meu, d-voastra puteti in mod unilateral doar sa reduceti marja fixa conf. Art. 37 c si 95 (4).
6) Conform art. 37 a si 95 (4), trebuie sa inlocuiti dobanda de referinta a bancii revizuibila semestrial cu ROBOR, dobanda efectiva anuala urmand sa fie calculata dupa formula ROBOR+marja fixa de .....% in cazul creditului meu.
7) Intrucat contractul de credit este fara garantii imobiliare, nu sunt de acord cu introducerea in actul aditional a posibilitatii de a fi executat/a silit pe bunuri imobile prezente sau viitoare.
8) Conform art. 40 (1) din OUG 50/2010, este interzisa si ilegala modificarea unilaterala de catre banca d-voastra a clauzelor contractuale fara incheierea unui act aditional, acceptat de mine in calitate de consumator, pentru care sunteti obligat sa depuneti toate diligentele pentru a ma informa conf. art. 40 (2), ceea ce d-voastra ati refuzat. In plus, actul aditional trebuie sa respecte toate prevederile OUG 50/2010 conf. art. 40 (3), altfel este nul de drept, iar eu voi refuza sa-l semnez si sa-l iau in considerare, dar trebuie sa tineti seama ca si contractul initial semnat in ....... nu mai poate fi aplicat pentru ca devine nelegal, fiind bazat pe Legea nr. 289/2004 abrogata prin OUG 50/2010.
9) In conditiile in care imi veti prezenta pentru semnare un act aditional ale carui prevederi incalca OUG 50/2010, nesemnarea de catre mine a acestuia nu poate fi considerata o acceptare tacita conf. art. 41 (3) si art. 95 (5), dar nici contractul anterior nu mai poate fi considerat aplicabil pentru incalca prevederile OUG 50/2010 care este in vigoare actual.
10) In conditiile in care nu sunt de acord sa semnez un contract cu clauze abuzive si nelegale, d-voastra nu aveti dreptul sa denuntati unilateral contractul, intrucat aceasta ar fi o incalcare a art. 39 din OUG 50/2010.
11) Nu intentionez sa renunt la drepturile mele conferite de OUG 50/2010 si nici nu pot renunta la aceste drepturi conf. art. 80 (1), iar d-voastra trebuie sa faceti dovada ca ati respectat cerintele in materie de informare a acestor drepturi conform art. 80 (2).
12) Sunteti obligat sa aplicati prevederile OUG 50/2010 la toate creditele, inclusiv la creditele in derulare conf. art. 95, iar alin.1 al art. 95 prevede clar trebuie sa va conformati intr-un termen de 90 zile de la data intrarii in vigoare, ceea ce d-voastra nu ati facut prin neindeplinirea pana la ora actuala a etapelor de informare obligatorii.
Consider nefireasca si nelegala mentinerea comportamentui abuziv al bancii d-voastra in raport cu mine in calitate de client, comportament bazat pana acum pe pozitia dominanta a bancilor in raport cu consumatorii foarte prost informati si pe existenta unei legi foarte permisive, ce a determinat in fapt semnarea si incheierea unui contract cu clauze ce au permis majorarea dobanzii in mod constant, fara nicio justificare data de evolutia indicilor de referinta bancari stabiliti de catre piata si fara transparenta a formulii de calcul. Drept urmare, ati impus in cazul creditului meu o dobanda enorma (20,5%) in raport cu alte tipuri de credite acordate de banca d-voastra si mai ales de alte banci ce activeaza pe piata bancara, dobanda ce a fost stabilita dupa o formula de calcul secreta.
Cu toate ca voi continua sa platesc ratele ilegale pentru a nu ma trezi executata silit si trecuta in categaria debitorilor restantieri, consider ca sumara propunere de calcul a dobanzii este complet ilegala conform OUG 50/2010 si astept sa aplicati ordonanta ce contine prevederi foarte clare ce trebuie sa se regaseasca fara nicun fel de interpretari abuzive si favorabile numai bancii pentru a-si mentine un profit urias.
In masura in care nu veti da curs prezentei si nu veti aplica prevederile legale, voi fi silita sa ma adresez ANPC-ului si instantei de judecata.
In speranta unei solutionari amiabile si legale,
data semnatura
Nu am primit nici pana la ora actuala informatiile conform anexei 2 si proiectul de act aditional!
Revin cu rugamintea mea: faptul ca persoana juridica refuza sa se conformeze normelor in viguare, poate fi considerata aceasta actiune din punct de vedere PENAL un abuz?Multumesc(stiu raspunsul,vreau doar o confirmare ca toti cei ce citesc sa ia in considerare aceasta optiune)
Raspunsul ANPC nu este insa favorabil consumatorilor. “Pentru contractele de credit aflate in derulare, in care dobanda este compusa din dobanda de referinta a bancii + o marja fixa, suntem de acord ca noua formula de calcul sa includa indicele de referinta aferent valutei in care a fost acordat creditul + o marja fixa, compusa din marja fixa existenta in contractul initial, valabila la data semnarii contractului, si diferenta dintre valoarea dobanzii de referinta si valoarea indicelui de referinta, valabile la 21 iunie 2010”, se arata in raspunsul ANPC.
Nu va dati seama cat de aberant este acest raspuns?
Haideti sa explicam:
Marja propusa = Euri/Ro/Libor/21 iunie + [marja initiala + (Dobanda de referinta-Euri/Ro/Libor/21 iunie)]
Desfacem parantezele si schimbam pozitia termenilor (asociativitatea si comutativitatea)
Marja propusa = (Euri/Ro/Libor/21 iunie - Euri/Ro/Libor/21 iunie) + (marja initiala+dobanda de referinta) = 0+(marja initiala+dobanda de referinta)
erata: este vorba despre marja propusa si indicele la data de 21 iunie.