Va rog sa ma ajutati cu o interpretare a urmatoarelor articole din OUG50/2010 privind contractele in curs de derulare:
Art. 94
Prezenta ordonanţă de urgenţă intră în vigoare în termen de 10 zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Art. 95
(1)Pentru contractele aflate în curs de derulare, creditorii au obligaţia ca, în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, să asigure conformitatea contractului cu dispoziţiile prezentei ordonanţe de urgenţă.
(2)Modificarea contractelor aflate în derulare se va face prin acte adiţionale în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.
Eu interpretez astfel:
- prevederile se aplica incepand cu data de 21.06.2010; clientul va beneficia astfel de o dobanda mai mica, comision de rambursare eliminat/diminuat etc... de la 21.06.2010
- actele aditionale se pot semna in termen de 90 de zile, dar se aplica retroactiv
Este corect?
De exemplu, in lunile iunie si iulie achit la banca rata conform vechii dobanzi - sa zicem 200 euro, in august se semneaza actul aditional si rata este de 150 euro. Asta inseamna ca in luna august achit catre banca doar 50 euro, adica rata august 150 euro din care se scad 50 euro x 2 luni (200 euro - 150 euro)?
Sper ca exprimarea mea a fost destul de clara...
Cred ca in notificarea catre banca ar trebui ceruta si formula dupa care s-a calculat si secreta dobanda interna a bancii, care din 2008 nu trebuia sa mai fie secreta.
Cele mai refractare banci la aplicarea OUG 50 sunt acele banci care au mizat numai pe cresterea dobanzilor, aplicand o formula extrem de riscanta in compozitia ratei fixe: au incasat cu prioritate dodanzile, primele rate fiind practic alcatuite din valoarea dobanzilor, iar ultimele rate fiind alcatuite aproape numai din valoarea soldului la creditul imprumutat. Practic, pe la jumatatea intervalului de rambursare, cred ca vreo trei sferturi din dobanda era deja incasata, bancile realizand profituri uriase pe dobanzile incasate in avans. In momentul actual, politica aceasta duce la pierderi uriase, pe care bancile respective nu le accepta, pentru ca nu le pot compensa prin imprumuturile noi, cam rare in timp de criza.
Art.37
a) dobanda va fi raportata la fluctuatiile indicilor de referinta EURIBOR/ROBOR/LIBOR/rata dobanzii de referinta a BNR, in functie de valuta creditului, la care creditorul poate adauga o anumita marja, fixa pe toata durata derularii contractului;
b) marja dobanzii poate fi modificata doar ca urmare a modificarilor legislative care impun in mod expres acest lucru;
c) in acord cu politica comerciala a fiecarei institutii de credit, prin exceptie de la prevederile lit. b), valoarea marjei si valoarea indicilor de referinta pot fi reduse;
si punctul "b" vad ca apare si in Actul Aditional dar cu referire la "marja bancii" sau la ce modificari legislative fac referire? poate fi modificata marja bancii cf.articoluilui CAND doreste banca? Nu prea inteleg de aceea va cer ajutorul..
Punctul b spune de modificarea marjei insa OUG 50 nu impune acest lucru deci modificarea marjei nu intra sub incidenta ei (in afara cazului de la punctul c cand marja poate fi doar redusa); bancile se prevaleaza de punctul a spunand ca, conform Ordonantei, stabilesc o marja care va ramane fixa insa atat timp cat acesta exista deja pe contract nu mai poate fi adaugata [inca o data] deoarece, conform Art. 35, (1) punctul a: se interzice majorarea comisioanelor, taxelor, tarifelor, spezelor bancare sau a oricaror altor costuri aferente contractului, cu exceptia costurilor impuse prin legislatie; (repet, OUG 50 nu impune modificarea marjei).
Inca nu am apucat sa citesc tot topicul si nici OUG 50 dar am fost la banca si mi s-a spus ca comisionul de risc se scoate dar defapt el ramane dar sub o alta denumire si anume comisionul de administrare si inca niste chestii, am cerut si o cpoie dp draftul lor de act aditional si mi-au dat si acum pana pe 20 sa vad cum si ce fac,
oricum domna mi-a spus clar ca comisionul de risc si inca unul pe care nu l-am retinul cu aceleasi valori se scot in ghilimele dar ele sunt intriduse sub denumirea de comision de administrare.
Citesc actul adiţional şi mă bagă în ceaţă. Aici scrie că la indicele de referinţă independent EURIBOR la 6 luni se adaugă 10.51 % marjă pe an. Să înţeleg că e mult sau puţin? Comisionul de risc dispare dar în schimb a crescut comisionul de administrare cont de la 5 euro la 33 euro, fix cu 28 euro cât era comisionul de risc. Este revoltător !!! Îşi bat joc de noi. Mă aştept şi la altele asemenea. Este normal?:((