avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1006 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... OUG 50/2010 - modificarea contractelor de credit
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

OUG 50/2010 - modificarea contractelor de credit

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu o interpretare a urmatoarelor articole din OUG50/2010 privind contractele in curs de derulare:
Art. 94
Prezenta ordonanţă de urgenţă intră în vigoare în termen de 10 zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Art. 95
(1)Pentru contractele aflate în curs de derulare, creditorii au obligaţia ca, în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, să asigure conformitatea contractului cu dispoziţiile prezentei ordonanţe de urgenţă.
(2)Modificarea contractelor aflate în derulare se va face prin acte adiţionale în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.

Eu interpretez astfel:
- prevederile se aplica incepand cu data de 21.06.2010; clientul va beneficia astfel de o dobanda mai mica, comision de rambursare eliminat/diminuat etc... de la 21.06.2010
- actele aditionale se pot semna in termen de 90 de zile, dar se aplica retroactiv

Este corect?
De exemplu, in lunile iunie si iulie achit la banca rata conform vechii dobanzi - sa zicem 200 euro, in august se semneaza actul aditional si rata este de 150 euro. Asta inseamna ca in luna august achit catre banca doar 50 euro, adica rata august 150 euro din care se scad 50 euro x 2 luni (200 euro - 150 euro)?
Sper ca exprimarea mea a fost destul de clara...

Multumesc
Cel mai recent răspuns: sandman , utilizator 23:02, 30 Decembrie 2010
Inca ceva... sa nu uitati ca alaturi de AA banca mai trebuie sa va dea toate informatiile referitoare la evolutia creditului si cum va influienta AA-ul creditul.
alinagava a scris:

Va voi transmite datele unei persoane de contact.
I-am scris acum.
Eu sunt inscrisa intr-un alt grup... pentru alta banca care avea o reclama cu unul imbracat in zana.
Cel mai bine e sa nu folosim nume de banci... banuiesc ca vom primii avertizari... in particular e altceva!


Vreau si eu sa intru in grupul impotriva bancii "barbatului-zina"! :) Ma poti ajuta cu datele de contact, te rog?
La tine, in contract, este specificata marja? Ca la mine NU si nici nu mi-au raspuns la solicitarea mea (scrisa si inregistrata), iar acum, din ce mi s-a comunicat verbal, marja ajunge la 8%.
Sotul meu a insistat timp de cateva zile cu telefoanele... si in final i-au dat AA-ul.
Creditul este de tip Imobiliar pe o durata de 20 ani si o valoare de 32000 euro, din care. Au trecut 2 ani... contractul a fost semnat in 2008, si mai avem de rambursat din credit in jur de 30900 euro... deci ce am platit pana acum au fost dobanzi...
Sa nu mai vb de faptul ca la semnarea actelor de credit au promis... ca timp de 1 an nu se va modifica dobanda... Si CIUCIU! Ni s-a modificat dupa 4 luni, de la 9,25% la 10,50%... OUG 50/2010 este bine intentionata... dar lasa pe ici pe colo loc de interpretari...
Si banca profita de naivitatea oamenilor de rand...
Ce se va intampla cand ROBOR/EURIBOR/LIBOR va creste? Cine o sa ne apere? Crede cineva ca autoritatile se vor autosesiza?
Un act care este semnat... SEMNAT RAMANE!
In cel mai sumbru scenariu... refuzand AA-ul in forma oferita de banca ... nu ni se paote intampla nimic mai rau decat sa fim obligati sa acceptam si basta forma pe care au propus-o... Si daca nu ne lasa sa ne spunem cuvantul... atunci din ce cauza ne mai cheama sa semnam? Fac cu ocazia asta recensamantul?
Deci... daca mai stau unii dintre voi pe ganduri... eu zic sa va grabiti... termenul e pana in 19.09.2010...
SI UITE! ZANUL ISI IA ZBORUL!
Ultima modificare: Marți, 14 Septembrie 2010
alinagava, utilizator
alinagava a scris:

Un act care este semnat... SEMNAT RAMANE!

Asa cum raman si prevederile din contractul initial care nu incalca legislatia (aici ma refer la valoarea marjei).
In 2007 am incheiat un contract de credit imobiliar in Euro pe o durata de 30 de ani.
1. In contractul de credit, se specifica “nivelul dobinzii curente la data semnarii Contractului este de 9.00% pe an, indexabila. Schimbarea nivelului dobinzii se poate face la initiativa bancii ca efect al politicii acesteia in raport cu costul resursei si se va aplica la soldul creditului existent la data modificarii dobinzii”. In “Conditiile generale de acordare a creditului” se precizeaza ca “dobinda va fi stabilita prin raportare la indicele de referinta LIBOR, indicele dat de costurile sursei de finantare si de o marja aplicata de Banca, toate fiind insumate intr-o rata a dobinzii care va fi aplicata Imprumutatului. Indicele LIBOR este cel oficial, cel privind costurile de finantare este determinat prin contractul de finantare, iar marja Bancii este stabilita prin Decizia acesteia”.

Intrebarea 1: Contractul fiind in Euro, calculul dobinzii nu trebuia facut in functie de EURIBOR in locul de LIBOR?

2. Teama mea este ca banca va urmari, aplicind OUG 50 din 2010, prin actul aditional, sa-mi impuna o noua marja, diferita de cea din contractul initial, in care sa inglobeze toate celelalte cheltuieli.

Intrebarea 2: Ce trebuie sa fac daca in contractul meu nu este specificata valoarea marjei?

3. Mentionez ca am facut deja o cerere la banca prin care solicit “să se precizeze care este formula de calcul pentru dobînda aplicată creditului meu, cu detalierea tuturor termenilor care intervin” precum si valorile acestor termeni la data încheierii contractul dar nu am primit nici un raspuns.

Intrebarea 3: Ce pot sa fac daca nu primesc raspunsul bancii pina la data de 19 septembrie, cind expira termenul de semnare a actului aditional?

4. Din ce am citit pina acum, pe alt forum, raspunsul pentru cei aflati in situatia mea este:
“marja = 0” sau “daca in contractul de credit nu se face nicio referire la modul de calcul al dobanzii variabile, puteti solicita bancii ca modalitatea de calcul a dobanzii sa se faca in functie de valoarea ROBOR/EURIBOR/ LIBOR (in functie de moneda creditului) de la momentul acordarii creditului iar marja bancii sa devina astfel dobanda (din contract) – ROBOR/EURIBOR/ LIBOR de la data acordarii creditului”. Eu nu ma consider un bun negociator, prin urmare, varianta cu marja=0 pica. La cealalta varianta, daca iau in calcul LIBOR-ul la data semnarii contractului (= 2.5 de ex) (desi imprumutul este in EURO!), marja ar fi la jumatate fata de ceea ce propune banca in AA. Doar ca eu inca nu am raspunsul lor si nu stiu daca e EURIBOR sau LIBOR si care e treaba cu "indicele dat de costurile sursei de finantare" care sigur nu e zero!
Multumesc anticipat pentru raspuns!

Alte discuții în legătură

Dobanda conform oug 50/2010 maxia maxia Buna seara, Am incheiat un contract in [b]mai 2010 [/b]pentru un credit de refinantare ipotecar la o banca, in care dobanda se calcula astfel, conform ... (vezi toată discuția)
Act aditional cu marja crescuta cmosteanu cmosteanu buna ziua, am un credit in euro la alpha bank in care dobanda era calculata dupa formula: dobanda bancii variabila 7.5 + marja 2.5 + comision de risc ... (vezi toată discuția)
Oug 50/2010 si introducerea unui nou comision neprevazut in contract T.O. T.O. OUG 50/2010 s-a vrut a avea intentii bune, dar pe unii debitori i-a faultat. Eu m-am pricopsit cu un comision nou pe care nu il aveam in contractul initial. ... (vezi toată discuția)