Va rog sa ma ajutati cu o interpretare a urmatoarelor articole din OUG50/2010 privind contractele in curs de derulare:
Art. 94
Prezenta ordonanţă de urgenţă intră în vigoare în termen de 10 zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Art. 95
(1)Pentru contractele aflate în curs de derulare, creditorii au obligaţia ca, în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, să asigure conformitatea contractului cu dispoziţiile prezentei ordonanţe de urgenţă.
(2)Modificarea contractelor aflate în derulare se va face prin acte adiţionale în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.
Eu interpretez astfel:
- prevederile se aplica incepand cu data de 21.06.2010; clientul va beneficia astfel de o dobanda mai mica, comision de rambursare eliminat/diminuat etc... de la 21.06.2010
- actele aditionale se pot semna in termen de 90 de zile, dar se aplica retroactiv
Este corect?
De exemplu, in lunile iunie si iulie achit la banca rata conform vechii dobanzi - sa zicem 200 euro, in august se semneaza actul aditional si rata este de 150 euro. Asta inseamna ca in luna august achit catre banca doar 50 euro, adica rata august 150 euro din care se scad 50 euro x 2 luni (200 euro - 150 euro)?
Sper ca exprimarea mea a fost destul de clara...
Din cate am aflat zilele acestea, am inteles ca bancile nu au voie sa "umble" la creditele cu dobanda fixa, adica sa transforme creditul in unul cu dabanda variabila! OUG 50/2010 aduce ca modificare la creditele cu dobanda fixa prevederile:
- daca clientul doreste sa ramburseze anticipat... o poate face achitand un comision de 1%
- banca nu are drepul sa ii mai puna comisioane ascunse
Cel mia bine este sa vedeti cu ochii d-voastra AA-ul! Acesta trebuie sa fie semnat si stampilat de catre banca, cu nr de inregistrare de iesire... etc.
Daca v-au si chemat printr-un SMS, scrisoare sau e-mail... oricum au obligatia de a va oferii spre studiu, ACASA, un proiect de AA si o noua schema de rambursare a creditului (spre a va convinge ca nu s-a schimbat nimic).
Dupa ce l-ati studiat AVETI DREPTUL se contestati eventualele modificari in defavoarea d-voastra sau pastrarea unor comisioane care nu mai sunt legale, sau pe care nu le-ati avut in contractul initial de credit!
DEGEABA SPUN CA E OBLIGATOTIU SA SEMNAM... CA ORICUM INTRA IN VIGOARE, DEOARECE ATUNCI INSEAMNA CA MODIFICARILE SE FAC UNILATERAL INCALCAND DREPTUL CLIENTULUI DE A CONTESTA EVENTUALELE ABUZURI SAU "ERORI DE TEHNOREDACTARE"!
Eu am ajuns la o alta concluzie... tinand cont ca banca nu ne-a dat un nr de inregistrare a AA-ului, ca nu am semnat niciunde pentru AA... putem spune celora de la ANPC ca nu am primit nimic! Si noi putem interpreta! Cuvantul lor contra cuvantul nostru!
Mersi pentru raspuns! dar dupa cate am inteles eu din acest topic e ca se umbla si la creditele cu rata fixa ca si in cazu meu,(poate am inteles eu gresit) si eu ce am afirmat anterior este ceea ce am primit ieri acasa in plic!! adica AA-ul de la TBI credit!! dar ceea ce mi-au trimis ei, acel AA se interpreteaza astfel : ca imi vor schimba dobanda mea fixa cu una variabila?? sau am inteles eu gresit?? va rog klehus si alina datimi un sfat !! ce sa fac ?? cum sa procedez?? sunt in ceata totala!!
Te duci si ceri AA-ul!
Daca nu iti convine ceva ce vezi acolo depui o notificare ca nu esti deacord cu oferta bancii.
Daca nu ti-l prezinta cum trebuie... depui o notificare ca nu esti deacord cu acceptarea tacita si ca soliciti bancii sa iti inmaneze un proiect de AA.
Acum o ora am fost la banca (BCR) pentru a solicita semnarea si stampilarea AA-ului(l-am ridicat luni de la banca). Raspuns: nu pot face acest lucru pentru ca nu am voie. Dupa ce-l semnati dvs. abia atunci il pot semna si stampila. Oriricum ceva nou. Mi-a spus domnul de la birou, ca daca vor fi multe refuzuri si reclamatii, poate banca va mai "umbla"la marja. Concluzia mea: cat mai multi!