bubulanu a scris:
rashid a scris:
Inca nu trebuie sa ma feliciti pentru ca n-am primit nimic si stau ca pe ace. Notificarea catre ei am structurat-o, in mare, si astept sa vad care e, practic, a doua oferta. Personal, nu cred ca va fi o diminuare mai mare de 0.25 puncte si asta doar ca sa-mi inchida gura. Din discutia de aseara mi-am dat seama ca a fost totusi surprins de faptul ca am facut un astfel de calcul si, in final, m-a luat si pe mine cu abureli de genul celor scrise de Bubulanu. Cea mai tare a fost ca la banca lor dobinda nu a fost calculata in functie de indicii monetari si acum nu ma ajuta cu nimic, iar eu l-am intrebat sagalnic daca-mi sugereaza, printre rinduri, sa-mi fac finantare de la alta banca, unde marja e maxim 5-6? Eu mizez si pe concurenta dintre banci si am in vedere o refinantare in cazul in care la ei nu gasesc intelegere, dar ceva mai incolo. Va doresc SUCCES si credite cu dobanzi f mici!
rashid nici tu nu ai trecuta in contract marja fixa? cum ai calculat-o?
Desi nu mie imi este adresata intrebarea, va spun cum am procedat eu.
Am depus azi contestatie intr-un caz similar:
in momentul incheierii contractului de nevoi personale pe 10 ani si fara garantii, (in urma cu 3 ani), am negociat o dobanda indexabila de A% pe an si depinde “de politica bancii in raport cu costul resursei” . Deci nici un indiciu despre
marja bancii.
Pe parcursul celor 3 ani , dobanda A% (formata din 2 cifre), s-a marit si cu 2%. Era mult , dar aceasta a fost negocierea in momentul incheierii contractului si m-am conformat fara comentarii). Apoi, dobanda a inceput sa scada, iar luna iulie il depasea pe A%, doar cu 0,50%.
In 13 sept m-am prezentat la banca, pentru ca imi sosise Notificarea, si doamna de la credite mi-a spus ca nu se modifica nimic in rau ci numai in bine, pentru din nou a scazut dobanda cu 0,06% (“marul otravit”, observati ca acum dobanda trecea peste A% doar cu 0,44%).
Am insistat sa-mi spuna cum va fi calculata dobanda si
mi-a dat formula:
ROBOR 6M + o marja a bancii ( evident am insistat sa-mi dea
valorile concrete si am constatat ca
si-au fixat o marja mai mare 0,76% decat ROBOR 6M!!!
La insistentele mele, mi-au explicat ca:
marja fixa a bancii = A,44% (dobanda de acum)
minus ROBOR 6M (din ultima zi a semestrului trecut, adica 7,34%)
Am cerut proiectul Actului aditional, dar nu-l aveau, si am primit un Draft, care m-a plimbat prin toate tipurile de contracte, ca nu mai pricepeam nimic si am renuntat.
M-am inarmat cu ce am gasit pe site-ul ANPC, de pe forum si cu Statistici de pe site-ul BNR, si in
16 sept le-am comunicat ca doresc sa stabilim marja bancii, la momentul negocierii contractului (in urma cu 3 ani) si cat era ROBOR-ul la momentul acelei negocieri, in caz contrar voi contesta, deoarece au modificat costurile fara acordul meu.
Le-am dus lista cu statistica ROBOR-ului, din ultimii 4 ani, si le-am aratat ca alegerea lor ma dezavantajeaza, iar la momentul negocierii,
daca exista transparenta din partea bancii, calculele conduceau la o marja fixa mai mica cu 1,49% decat marja fixa pe ca o propun ei in Actul aditional. Nu au fost de acord cu propunerea mea si atunci le-am spus ca voi depune notificare de neacceptare.
In final, nu au voit sa-mi dea Actul aditional (desi il printase in 5 exemplare), le-am spus ca ei urmaresc sa declare “acordul tacit” din partea mea si am plecat. Dimineata am trecut pe la OPC, apoi la banca si am primit Actul aditional complet, dar fara semnaturi si stampile.
Nu l-am semnat, am facut notificare si astept sa-mi raspunda.
PS: M-am speriat cand am vazut statistica ROBOR care, de cele mai ulte ori a avut 2 cifre, si uneori peste 20%, chiar si 50%. Nefiind finantist, am intrat in panica ceea ce m-a condus la o atitudine de prudenta maxima.
Mult succes!