avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 500 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... OUG 50/2010 - modificarea contractelor de credit
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

OUG 50/2010 - modificarea contractelor de credit

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu o interpretare a urmatoarelor articole din OUG50/2010 privind contractele in curs de derulare:
Art. 94
Prezenta ordonanţă de urgenţă intră în vigoare în termen de 10 zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Art. 95
(1)Pentru contractele aflate în curs de derulare, creditorii au obligaţia ca, în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, să asigure conformitatea contractului cu dispoziţiile prezentei ordonanţe de urgenţă.
(2)Modificarea contractelor aflate în derulare se va face prin acte adiţionale în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.

Eu interpretez astfel:
- prevederile se aplica incepand cu data de 21.06.2010; clientul va beneficia astfel de o dobanda mai mica, comision de rambursare eliminat/diminuat etc... de la 21.06.2010
- actele aditionale se pot semna in termen de 90 de zile, dar se aplica retroactiv

Este corect?
De exemplu, in lunile iunie si iulie achit la banca rata conform vechii dobanzi - sa zicem 200 euro, in august se semneaza actul aditional si rata este de 150 euro. Asta inseamna ca in luna august achit catre banca doar 50 euro, adica rata august 150 euro din care se scad 50 euro x 2 luni (200 euro - 150 euro)?
Sper ca exprimarea mea a fost destul de clara...

Multumesc
Cel mai recent răspuns: sandman , utilizator 23:02, 30 Decembrie 2010
Astazi a fost sotul meu la banca pentru a da notficarea prin care am refuzat semnarea actului aditional, normal ca a fost facut in 2 exemplare si unul a ramas la mine, dar surpriza! Functionara de acolo a inceput sa tipe la sotul meu spunandu-i ca hartia aia este o prostie, ca trebuia sa fim multumiti ca ne-a dat bani si tot felul de vorbe care nu-si aveau rostul. Sotul meu, fiind om educat i-a vorbit foarte frumos, i-a explicat ce prevede O.U.G 50/2010 in caz ca nu stia si in final, ca sa poata sa obtina numar de inregistrare a fost nevoit sa-i ameninte ca suna la ANPC in acel moment. A obtinut numar de inregistrare pe ambele exemplare . Cu regret a asistat la pacalirea multor persoane de catre functionara bancii cu privire la semnarea sau nesemnarea acestui act aditional. Oamenii nu sunt informati deloc. Traim intr-o tara de hoti. Sunt curioasa sa vad ce raspuns voi primi.
bubulanu a scris:

rashid a scris:

Inca nu trebuie sa ma feliciti pentru ca n-am primit nimic si stau ca pe ace. Notificarea catre ei am structurat-o, in mare, si astept sa vad care e, practic, a doua oferta. Personal, nu cred ca va fi o diminuare mai mare de 0.25 puncte si asta doar ca sa-mi inchida gura. Din discutia de aseara mi-am dat seama ca a fost totusi surprins de faptul ca am facut un astfel de calcul si, in final, m-a luat si pe mine cu abureli de genul celor scrise de Bubulanu. Cea mai tare a fost ca la banca lor dobinda nu a fost calculata in functie de indicii monetari si acum nu ma ajuta cu nimic, iar eu l-am intrebat sagalnic daca-mi sugereaza, printre rinduri, sa-mi fac finantare de la alta banca, unde marja e maxim 5-6? Eu mizez si pe concurenta dintre banci si am in vedere o refinantare in cazul in care la ei nu gasesc intelegere, dar ceva mai incolo. Va doresc SUCCES si credite cu dobanzi f mici!

rashid nici tu nu ai trecuta in contract marja fixa? cum ai calculat-o?


Desi nu mie imi este adresata intrebarea, va spun cum am procedat eu.

Am depus azi contestatie intr-un caz similar: in momentul incheierii contractului de nevoi personale pe 10 ani si fara garantii, (in urma cu 3 ani), am negociat o dobanda indexabila de A% pe an si depinde “de politica bancii in raport cu costul resursei” . Deci nici un indiciu despre marja bancii.
Pe parcursul celor 3 ani , dobanda A% (formata din 2 cifre), s-a marit si cu 2%. Era mult , dar aceasta a fost negocierea in momentul incheierii contractului si m-am conformat fara comentarii). Apoi, dobanda a inceput sa scada, iar luna iulie il depasea pe A%, doar cu 0,50%.

In 13 sept m-am prezentat la banca, pentru ca imi sosise Notificarea, si doamna de la credite mi-a spus ca nu se modifica nimic in rau ci numai in bine, pentru din nou a scazut dobanda cu 0,06% (“marul otravit”, observati ca acum dobanda trecea peste A% doar cu 0,44%).
Am insistat sa-mi spuna cum va fi calculata dobanda si mi-a dat formula:

ROBOR 6M + o marja a bancii ( evident am insistat sa-mi dea valorile concrete si am constatat ca si-au fixat o marja mai mare 0,76% decat ROBOR 6M!!!
La insistentele mele, mi-au explicat ca:

marja fixa a bancii = A,44% (dobanda de acum) minus ROBOR 6M (din ultima zi a semestrului trecut, adica 7,34%)

Am cerut proiectul Actului aditional, dar nu-l aveau, si am primit un Draft, care m-a plimbat prin toate tipurile de contracte, ca nu mai pricepeam nimic si am renuntat.

M-am inarmat cu ce am gasit pe site-ul ANPC, de pe forum si cu Statistici de pe site-ul BNR, si in 16 sept le-am comunicat ca doresc sa stabilim marja bancii, la momentul negocierii contractului (in urma cu 3 ani) si cat era ROBOR-ul la momentul acelei negocieri, in caz contrar voi contesta, deoarece au modificat costurile fara acordul meu.

Le-am dus lista cu statistica ROBOR-ului, din ultimii 4 ani, si le-am aratat ca alegerea lor ma dezavantajeaza, iar la momentul negocierii, daca exista transparenta din partea bancii, calculele conduceau la o marja fixa mai mica cu 1,49% decat marja fixa pe ca o propun ei in Actul aditional. Nu au fost de acord cu propunerea mea si atunci le-am spus ca voi depune notificare de neacceptare.
In final, nu au voit sa-mi dea Actul aditional (desi il printase in 5 exemplare), le-am spus ca ei urmaresc sa declare “acordul tacit” din partea mea si am plecat. Dimineata am trecut pe la OPC, apoi la banca si am primit Actul aditional complet, dar fara semnaturi si stampile.

Nu l-am semnat, am facut notificare si astept sa-mi raspunda.
PS: M-am speriat cand am vazut statistica ROBOR care, de cele mai ulte ori a avut 2 cifre, si uneori peste 20%, chiar si 50%. Nefiind finantist, am intrat in panica ceea ce m-a condus la o atitudine de prudenta maxima.

Mult succes!
Mai mult, daca tinem seama de faptul ca:

<<In data de 21 iunie 2010 a intrat in vigoare OUG 50/2010. Incepand cu aceasta data, institutiile de creditare au obligatia de a respecta prevederile actului normativ. Termenul de 90 zile pentru actualizarea contractelor la forma legala nu reprezinta o perioada de derogare de la aplicarea prevederilor legii. Incepand din 21 iunie 2010, prevederile din contract care contravin OUG 50/2010 sunt nule de drept, indiferent daca contractul a fost actualizat sau nu. In aceasta perioada, toate cererile de rambursare anticipata a creditelor se rezolva conform prevederilor OUG 50/2010; toate comisioanele aferente creditelor trebuie actualizate pentru a se conforma noilor reglementari.”, a declarat Constantin Cerbulescu, presedinte ANPC.>> ([ link extern ] )

Va intrebati de ce nu folosesc ROBOR 6M valabil la momentul intrarii in vigoare a oug 50/2010? Pentru ca la data de 21 iunie 2010, era valabil indicele din 31.12.2009

In cazul meu s-ar fi obtinut
marja fixa = A,50% (dobanda din iunie) minus ROBOR 6M (din ultima zi a lui decembrie)
si marja fixa ar fi fost cu 3,08% mai mica decat ceea ce imi propun ei.

Ultima modificare: Vineri, 17 Septembrie 2010
relav_2010, utilizator
Astazi pe la orele 16 am primit si eu o copie a actului aditional nestampilat, impreuna cu instiintarea care trebuia trimisa prin posta cu data de 02.09.2010 (care mi-a imprimat-o atunci) si un grafic de rambursare, pe care le-am luat acasa sa le studiez.maine ne fiind o zi lucratoare trebuie sa astept pana luni, dar din cate am inteles este cam tarziu. acum doua zile am facut o instiintare catre banca ca nu am primit actul aditional si am obtinut si un numar de inregistrare. credeti ca mai pot face ceva ca sa refuz actul aditional, nu am semnat nimic la banca ca am primit actul aditional si mai am si hartia cu numar de inregistrare cu care pot demonstra ca nu am primit nimic pana pe 15.09.2010. Din cate am inteles din OUG 50/2010 am 15 zile de ragaz pentru "consultari familiale", mai sunt valabile si-n cazul meu?
Ultima modificare: Vineri, 17 Septembrie 2010
marius.81ymc, utilizator
marius.81ymc a scris:

Astazi pe la orele 16 am primit si eu o copie a actului aditional nestampilat, impreuna cu instiintarea care trebuia trimisa prin posta cu data de 02.09.2010 (care mi-a imprimat-o atunci) si un grafic de rambursare, pe care le-am luat acasa sa le studiez.maine ne fiind o zi lucratoare trebuie sa astept pana luni, dar din cate am inteles este cam tarziu. acum doua zile am facut o instiintare catre banca ca nu am primit actul aditional si am obtinut si un numar de inregistrare. credeti ca mai pot face ceva ca sa refuz actul aditional, nu am semnat nimic la banca ca am primit actul aditional si mai am si hartia cu numar de inregistrare cu care pot demonstra ca nu am primit nimic pana pe 15.09.2010. Din cate am inteles din OUG 50/2010 am 15 zile de ragaz pentru "consultari familiale", mai sunt valabile si-n cazul meu?



"Art. 94. — Prezenta ordonanță de urgență intră în vigoare în termen de 10 zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Art. 95. — (1) Pentru contractele aflate în curs de derulare, creditorii au obligația ca, în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, să asigure conformitatea contractului cu dispozițiile prezentei ordonanțe de urgență.
(2) Modificarea contractelor aflate în derulare se va face prin acte adiționale în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.
(3) Creditorul trebuie să poată face dovada că a depus toate diligențele pentru informarea consumatorului cu privire la semnarea actelor adiționale.
(4) Se interzice introducerea în actele adiționale a altor prevederi decât cele din prezenta ordonanță de urgență. Introducerea în actele adiționale a oricăror altor prevederi decât cele impuse de prezenta ordonanță de urgență sunt considerate nule de drept.
(5) Nesemnarea de către consumator a actelor adiționale prevăzute la alin. (2) este considerată acceptare tacită.
Art. 96. — Anexele nr. 1—3 fac parte integrantă din prezenta ordonanță de urgență"


Alte discuții în legătură

Dobanda conform oug 50/2010 maxia maxia Buna seara, Am incheiat un contract in [b]mai 2010 [/b]pentru un credit de refinantare ipotecar la o banca, in care dobanda se calcula astfel, conform ... (vezi toată discuția)
Act aditional cu marja crescuta cmosteanu cmosteanu buna ziua, am un credit in euro la alpha bank in care dobanda era calculata dupa formula: dobanda bancii variabila 7.5 + marja 2.5 + comision de risc ... (vezi toată discuția)
Oug 50/2010 si introducerea unui nou comision neprevazut in contract T.O. T.O. OUG 50/2010 s-a vrut a avea intentii bune, dar pe unii debitori i-a faultat. Eu m-am pricopsit cu un comision nou pe care nu il aveam in contractul initial. ... (vezi toată discuția)