avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 463 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... OUG 50/2010 - modificarea contractelor de credit
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

OUG 50/2010 - modificarea contractelor de credit

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu o interpretare a urmatoarelor articole din OUG50/2010 privind contractele in curs de derulare:
Art. 94
Prezenta ordonanţă de urgenţă intră în vigoare în termen de 10 zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Art. 95
(1)Pentru contractele aflate în curs de derulare, creditorii au obligaţia ca, în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, să asigure conformitatea contractului cu dispoziţiile prezentei ordonanţe de urgenţă.
(2)Modificarea contractelor aflate în derulare se va face prin acte adiţionale în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.

Eu interpretez astfel:
- prevederile se aplica incepand cu data de 21.06.2010; clientul va beneficia astfel de o dobanda mai mica, comision de rambursare eliminat/diminuat etc... de la 21.06.2010
- actele aditionale se pot semna in termen de 90 de zile, dar se aplica retroactiv

Este corect?
De exemplu, in lunile iunie si iulie achit la banca rata conform vechii dobanzi - sa zicem 200 euro, in august se semneaza actul aditional si rata este de 150 euro. Asta inseamna ca in luna august achit catre banca doar 50 euro, adica rata august 150 euro din care se scad 50 euro x 2 luni (200 euro - 150 euro)?
Sper ca exprimarea mea a fost destul de clara...

Multumesc
Cel mai recent răspuns: sandman , utilizator 23:02, 30 Decembrie 2010
Din experienta juridica, pot spune ca A.N.P.C. sau orice alta institutie abilitata de control, poate penaliza atata timp cat se incalca legea....In cazul lipsei unei prevederi exprese de MARJA FIXA in contract, singura in masura sa constate justetea este instanta. Umbland in istoric, conform O.U.G. 174/2008- art. 93, lit g, pct. 2 " dobanda poate varia in functie de dobanda de referinta a furnizorului de servicii financiare, cu conditia ca aceasta sa fie unica pentru toate produsele financiare destinate persoanelor fizice ale operatorului economic respectiv si sa nu fie majorata peste un anumit nivel, stabilit prin contract;.....coroborat cu : 3. formula dupa care se calculeaza variatia dobanzii trebuie indicata in mod expres in contract, cu precizarea periodicitatii si/sau a conditiilor in care survine modificarea ratei dobanzii, atat in sensul majorarii, cat si in cel al reducerii acesteia;
DECI, legal, ar fi in masura potrivit acestei ordonante sa aplice amenzi prin faptul ca nu s-au conformat cerintelor legale, insa, dreptul concret, datorita ambiguitatii O.U.G. 50/2010, trebuie obtinut prin instanta.
O sa merg maine la A.N.P.C. sa vad ce zic si aia.
Ultima modificare: Duminică, 19 Septembrie 2010
ContSters7431, utilizator
CORECT! ANPC, pus in situatia de a solutiona o reclamatie pe speta asta va trebui sa analizeze insa intreaga evolutie a contractului:
- O situatie frecventa este urmatoarea: dobanda fixa un an de zile sau cateva luni si ulterior variabila formata din dobanda de referinta plus o marja fixa (sa zicem 1,2 pp); in contract de precizeaza doar dobanda pentru perioada initiala (sa zicem 5,5%); nu se spune nimic despre dobanda de referinta variabila si cum ar putea varia aceasta; omul nu stie ce se intampla dupa un an de zile, cand dobanda lui va creste peste 10%. Deci la semnarea contractului am avut dobanda de 5,5...era si marja 1,2pp....cum sa imi treaca prin cap ca dobanda va creste asa de mult. Daca era de buna credinta banca detalia exact si spunea exact ce imi spune si acum: "dobanda de referinta este stabilit in functie de o serie de factori care se iau in considerare la calcularea acestuia, respectiv evolutia dobanzilor indicative de pe pietele internationale (care se reflecta in costurile de refinantare ale bancii), primele de lichiditate asociate termenelor scurte sau lungi de creditare, costul datorat riscului de tara, asociat pietei locale pe pietele internationale si costurile asociate rezervelor minime obligatorii pentru sursele in valuta atrase, pe care banca trebuie sa le blocheze la BNR, costul datorat la contributia la fondul de garantare a depozitelor, precum si modificarile legale in domeniu)." Sau putea sa scrie expres: "fraiere, dobanda o sa creasca...in Romania dobanda variabila creste intotdeauna".
Art. 18 din O.G. nr. 21/1992 prevede dreptul consumatorilor de a fi informati, in mod complet, corect si precis, asupra caracteristicilor esentiale ale serviciilor oferite astfel incat sa aiba posibilitatea de a face o alegere rationala, in conformitate cu interesele lor. Nu a fost respectat acest drept!
Pe baza OUG nr. 50/2010 ANPC trebuie sa recunoasca faptul ca marja este stabilita deja in contractul initial.
Ce spun eu este ca ANPC pentru situatiile care ajung in instanta, in cele din urma ,trebuie sa dea anterior solutii favorabile (sanctiune pentru banci si, eventual masuri de remediere), pentru ca altfel riscam sa pierdem si la instanta.
Ultima modificare: Duminică, 19 Septembrie 2010
raduallan, utilizator
marius.81ymc a scris:

Buna ziua.
Aceeasi problema o am si eu, initial aveam o marja de 5.78 care este specificata in contractul de credit, acum in Actul aditional am o marja de 7.57pentru care nu am semnat nimic. Maine duc o hartie la Banca prin care le cer ca marja sa ramana cea stabilita initial semnata si acceptata de ambele parti (Banca, imprumutat).
Sunt curios daca accepta cele cerute de mine sau iar incep cu texte ca "daca nu imi convine forma Actului aditional sa rambursez creditul" cum incepusera alta data.
De data asta m-am pregatit si conform Art 41 alin. (4) In cazul in care consumatorul nu accepta noile conditii, creditorul nu are dreptul de a penaliza consumatorul sau de a declara creditul scadent.


Dar oare, se mai iau in considerare notificarile depuse maine?
Eu credeam ca daca nu depun notificarea pana in data de 19 sept 2010, se va considera "acceptare tacita" a actului aditional!

E posibil sa gresesc, dar cred ca ar trebui sa va inarmati cu justificari privind necontestarea pana in data de 19 sept!

Art. 95
(1) Pentru contractele aflate in curs de derulare, creditorii au obligatia ca, in termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, sa asigure conformitatea contractului cu dispozitiile prezentei ordonante de urgenta.
(2) Modificarea contractelor aflate in derulare se va face prin acte aditionale in termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.
Dupa acest termen, daca nu au pus la dispozitie anexele, incalca legea.
In termen de 15 zile de la emiterea anexei, se considera accept tacit. E bine sa se inregistreze o cerere in acest sens la banca care nu a eliberat inca anexele.
am auzit aseara la PRO vt la stiri ca ultima zi de semnare/neacceptare a AA-lui este 19.09.2010....dar avand in vedere ca 19.09 este zi nelucratoare , ultima zi va fi maine 20.09...deci daca nu vor sa mai primeasca notificare la AA, spunetile ca nu e nimic ca a trecut termenu legal, ca vreti sa depuneti cererea pe 20.09. si banca sa raspunda in scris ca ati depasit termenu...
eu ma duc maine sa depun o reclamatie ca nu am fost anuntata de acest AA, am mers la banca doar ca am auzit la stiri si am intrat aici pe forum sa ma documentez ...altfel nu stiam de aceste schimbari ...si se aplica acceptarea tacita....
foarte important e sa cereti nr de inregistrare la notificare sau la reclamatie...apoi solicitati o copie ....

Alte discuții în legătură

Dobanda conform oug 50/2010 maxia maxia Buna seara, Am incheiat un contract in [b]mai 2010 [/b]pentru un credit de refinantare ipotecar la o banca, in care dobanda se calcula astfel, conform ... (vezi toată discuția)
Act aditional cu marja crescuta cmosteanu cmosteanu buna ziua, am un credit in euro la alpha bank in care dobanda era calculata dupa formula: dobanda bancii variabila 7.5 + marja 2.5 + comision de risc ... (vezi toată discuția)
Oug 50/2010 si introducerea unui nou comision neprevazut in contract T.O. T.O. OUG 50/2010 s-a vrut a avea intentii bune, dar pe unii debitori i-a faultat. Eu m-am pricopsit cu un comision nou pe care nu il aveam in contractul initial. ... (vezi toată discuția)