avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 470 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... OUG 50/2010 - modificarea contractelor de credit
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

OUG 50/2010 - modificarea contractelor de credit

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu o interpretare a urmatoarelor articole din OUG50/2010 privind contractele in curs de derulare:
Art. 94
Prezenta ordonanţă de urgenţă intră în vigoare în termen de 10 zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Art. 95
(1)Pentru contractele aflate în curs de derulare, creditorii au obligaţia ca, în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, să asigure conformitatea contractului cu dispoziţiile prezentei ordonanţe de urgenţă.
(2)Modificarea contractelor aflate în derulare se va face prin acte adiţionale în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.

Eu interpretez astfel:
- prevederile se aplica incepand cu data de 21.06.2010; clientul va beneficia astfel de o dobanda mai mica, comision de rambursare eliminat/diminuat etc... de la 21.06.2010
- actele aditionale se pot semna in termen de 90 de zile, dar se aplica retroactiv

Este corect?
De exemplu, in lunile iunie si iulie achit la banca rata conform vechii dobanzi - sa zicem 200 euro, in august se semneaza actul aditional si rata este de 150 euro. Asta inseamna ca in luna august achit catre banca doar 50 euro, adica rata august 150 euro din care se scad 50 euro x 2 luni (200 euro - 150 euro)?
Sper ca exprimarea mea a fost destul de clara...

Multumesc
Cel mai recent răspuns: sandman , utilizator 23:02, 30 Decembrie 2010
NU, nu este trecuta marja fixa in contractul initial. Redau, mai jos, motivul trecut in notificarea adresata bancii:
"In Contractul de credit imobiliar, se specifică, la punctul 4.1., că “nivelul dobânzii curente la data semnării Contractului este de 9.00% pe an, indexabilă. Schimbarea nivelului dobânzii se poate face la iniţiativa băncii ca efect al politicii acesteia în raport cu costul resursei şi se va aplica la soldul creditului existent la data modificării dobânzii”. In Condiţiile generale de acordare a creditului se precizează, la pct. 2.1., că „dobânda va fi stabilită prin raportare la indicele de referinţă LIBOR, indicele dat de costurile sursei de finanţare şi de o marjă aplicată de Banca, toate fiind însumate într-o rată a dobânzii care va fi aplicată Imprumutatului. Indicele LIBOR este cel oficial, cel privind costurile de finanţare este determinat prin contractul de finanţare, iar marja Băncii este stabilită prin Decizia acesteia”.
- deoarece marja băncii nu a fost specificată nici în Contractul de credit imobiliar, nici în Condiţiile generale de acordare a creditului, nici în răspunsul Băncii Transilvania SA Sucursala Suceava (nr. x din 16.09.2010) şi nici prin afişare la sediul băncii sau pe site-ul acesteia, înţeleg că valoarea acestei marje este 0 (zero) sau, cel mult egală cu diferenţa dintre dobândă şi valoarea indicelui monetar la data semnării contractului, ceea ce înseamnă o valoare maximă de 4.4225 puncte procentuale, cu mult mai mică decît cea propusă prin Actul adiţional. Menţionez că am fost obligată să fac acest calcul în vederea obţinerii valorii marjei la data semnării contractului deoarece, la cererile mele, atît cele verbale cît şi la cele scrise şi înregistrate la sediul băncii Dumneavoastră cu nr. Y/19.05.2010, respectiv Z/30.08.2010, nu am primit nici un răspuns edificator în acest sens. Mai mult, din valoarea calculată de mine pentru marjă nu s-a scăzut acel indice dat de costurile sursei de finanţare ceea ce ar fi dus la obţinerea unei marje aproximativ egală cu jumătate faţă de cea propusă prin Actul adiţional.
- modificările OUG 50/2010 se referă strict la exprimarea variabilităţii dobânzii în funcţie de valoarea EURIBOR/ROBOR/LIBOR şi interzic schimbarea marjei, aceasta fiind fixă pe toată durata derulării contractului (v. art. 37, alin. a). Astfel, înţeleg textul acestei ordonanţe ca fiind baza legală pentru înlocuirea dobânzii iniţiale care era „stabilită prin raportare la indicele de referinţă LIBOR, indicele dat de costurile sursei de finanţare şi de o marjă aplicată de Banca, toate fiind însumate într-o rată a dobânzii care va fi aplicată Imprumutatului” cu valoarea EURIBOR la care să se adauge marja fixă existentă în contractul iniţial. Prin urmare, modificările impuse prin legislaţie privesc, în cazul meu, numai indicele de referinţă, nu şi marja neprecizată. Astfel, dobânda creditului va deveni echivalentul valorii EURIBOR + marja existentă în contractul iniţial, iar singurele precizări în plus, conform OUG 50/2010, vor fi detaliile de actualizare a valorii indicelui pe parcursul rambursării creditului.
- consider, conform calcului mai sus mentionat, ca mărirea marjei de la maxim 4.4225 la _____ puncte procentuale (cît este propus de bancă prin Actul aditional) este o condiţie neavantajoasă pentru mine şi, în plus, nici nu respectă prevederile OUG 50/2010. Conform OUG 50/2010 am dreptul să refuz condiţiile neavantajoase din Actul adiţional comparativ cu cele agreate iniţial în Contractul de credit imobiliar."
La mine s-a luat in calcul liborul si am cautat pe internet valoarea la data incheierii contractului. Nu stiu cit de corect este acest calcul, dar, e mai mult decit ceea ce mi-au oferit ei! Daca nu e bun calculul meu, poate scot si ei acea formula, respectiv marja din ascunzatoare pentru a demonstra ca eu gresesc.
Si, ca sa nu uit, vineri am fost din nou la "barbatul-zina" care nu a reusit diminuarea marjei si incareca sa ma convinga sa semnez AA in varianta lor ca pe luni, marti, obtine si reducerea! Chiar cred ca noi sintem prosti!?
Bubulanu, cit ajunge onorariul avocatului? Voi v-ati constituit intr-un grup sau e o actiune independenta?

bubulanu a scris:

rashid a scris:

Inca nu trebuie sa ma feliciti pentru ca n-am primit nimic si stau ca pe ace. Notificarea catre ei am structurat-o, in mare, si astept sa vad care e, practic, a doua oferta. Personal, nu cred ca va fi o diminuare mai mare de 0.25 puncte si asta doar ca sa-mi inchida gura. Din discutia de aseara mi-am dat seama ca a fost totusi surprins de faptul ca am facut un astfel de calcul si, in final, m-a luat si pe mine cu abureli de genul celor scrise de Bubulanu. Cea mai tare a fost ca la banca lor dobinda nu a fost calculata in functie de indicii monetari si acum nu ma ajuta cu nimic, iar eu l-am intrebat sagalnic daca-mi sugereaza, printre rinduri, sa-mi fac finantare de la alta banca, unde marja e maxim 5-6? Eu mizez si pe concurenta dintre banci si am in vedere o refinantare in cazul in care la ei nu gasesc intelegere, dar ceva mai incolo. Va doresc SUCCES si credite cu dobanzi f mici!

rashid nici tu nu ai trecuta in contract marja fixa? cum ai calculat-o?
Daca nu este specificat expres in contract marja fixa, e dobanda stipulata in contract, MINUS marja euribor/libor/robor.Asta, daca nu onor creditorul, s-a conformat legislatiei din 2008 care impunea un calcul precis.Daca s-a conformat, iesiti cu siguranta in castig.
Ultima modificare: Luni, 20 Septembrie 2010
ContSters7431, utilizator
rashid, inca nu am aflat onorariul avocatului. Mi-a zis ca o sa ma sune in cateva zile sa imi spuna, dupa ce studiaza un pic contractul si legislatia.Dupa ce aflu va tin la curent. Si este o actiunne independenta pentru ca nu am reusit sa gasim nici un grup format impotriva bancii la care avem noi creditul (cu ilie nastase si nadia comaneci in reclama).
bighiu77 a scris:

Daca nu este specificat expres in contract marja fixa, e dobanda stipulata in contract, MINUS marja euribor/libor/robor.Asta, daca nu onor creditorul, s-a conformat legislatiei din 2008 care impunea un calcul precis.Daca s-a conformat, iesiti cu siguranta in castig.

Daca nu e stipulata marja de ce sa fie dobanda stipulata minus euribor/libor/robor. In contract scrie ca dobanda este in functie de resursele bancii.Banca se imprumuta la o dobanda care se numeste BUBOR si la care adauga o marja obtinand astfel dobanda la care ne imprumuta pe noi. Eu le-am zis ca din dibanda pe care o am sa imi scada BUBOR de la data contractului, rezulta marja fixa la care sa aduge EURIBOR conform OG 50/2010. De ce nu ar fi bine asa??
Daca aveti un act din care sa reiasa marja bancii, conform careia dvs. vi se calculeaza dobanda finala,atunci e ok.Daca nu, in instanta(caci numai acolo se poate recunoaste un drept), singura proba pe care o aveti la indemana este dobanda stipulata in contract minus robor/libor/eurobor conform O.U.G. 50/2010, pentru a se putea stabili o dobanda FIXA, variabila ulterior in functie de fluctuatiile robor/libor/eurobor.
MARJA BANCII(fixa) + ROBOR/LIBOR/EURIBOR(la 6-12luni) = DOBANDA VARIABILA
Ultima modificare: Marți, 21 Septembrie 2010
ContSters7431, utilizator

Alte discuții în legătură

Dobanda conform oug 50/2010 maxia maxia Buna seara, Am incheiat un contract in [b]mai 2010 [/b]pentru un credit de refinantare ipotecar la o banca, in care dobanda se calcula astfel, conform ... (vezi toată discuția)
Act aditional cu marja crescuta cmosteanu cmosteanu buna ziua, am un credit in euro la alpha bank in care dobanda era calculata dupa formula: dobanda bancii variabila 7.5 + marja 2.5 + comision de risc ... (vezi toată discuția)
Oug 50/2010 si introducerea unui nou comision neprevazut in contract T.O. T.O. OUG 50/2010 s-a vrut a avea intentii bune, dar pe unii debitori i-a faultat. Eu m-am pricopsit cu un comision nou pe care nu il aveam in contractul initial. ... (vezi toată discuția)