avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 721 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... OUG 50/2010 - modificarea contractelor de credit
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

OUG 50/2010 - modificarea contractelor de credit

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu o interpretare a urmatoarelor articole din OUG50/2010 privind contractele in curs de derulare:
Art. 94
Prezenta ordonanţă de urgenţă intră în vigoare în termen de 10 zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Art. 95
(1)Pentru contractele aflate în curs de derulare, creditorii au obligaţia ca, în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, să asigure conformitatea contractului cu dispoziţiile prezentei ordonanţe de urgenţă.
(2)Modificarea contractelor aflate în derulare se va face prin acte adiţionale în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.

Eu interpretez astfel:
- prevederile se aplica incepand cu data de 21.06.2010; clientul va beneficia astfel de o dobanda mai mica, comision de rambursare eliminat/diminuat etc... de la 21.06.2010
- actele aditionale se pot semna in termen de 90 de zile, dar se aplica retroactiv

Este corect?
De exemplu, in lunile iunie si iulie achit la banca rata conform vechii dobanzi - sa zicem 200 euro, in august se semneaza actul aditional si rata este de 150 euro. Asta inseamna ca in luna august achit catre banca doar 50 euro, adica rata august 150 euro din care se scad 50 euro x 2 luni (200 euro - 150 euro)?
Sper ca exprimarea mea a fost destul de clara...

Multumesc
Cel mai recent răspuns: sandman , utilizator 23:02, 30 Decembrie 2010
Buna ziua!
Am fost si eu la banca, astazi sa cer lamuriri despre AA si am cerut sa mi se dea acasa sa-l citesc si sa vad ce contine.
Raspunsul a fost foarte transant: "nu se poate lista AA si in nici un caz nu se poate da acasa daca nu il semnez". Am credit in lei cu dobanda fixa, de doi ani, timp in care nu am avut nici o intarziere la plata ratelor. Am intrebat daca se modifica ceva si mi s-a raspuns ca in rau nu se modifica nimic.
Cand am ajuns acasa am vazut ca defapt ei au renuntat la comisionul de risc dar l-au introdus in comisionul de administrare, adica cu alte cuvinte prosteala pe fata.
Intrebarea mea este: se mai poate face ceva daca am semnat?
Sint obligati sa dea AA, altfel e abuz.
Odata semnat se poate rezolva in instanta.
Salutari tuturor celor care urmaresc acest topic!

Vreau sa va aduc si eu ceva informatii noi.

Si eu am un credit la banca atat de mult "discutata" si am fost si mi-am luat AA luni 13 septembrie, dupa care ieri 15 septembrie am fost si am depus la ei o notificare prin care imi motivam refuzul de a semna actul aditional.
Am fost surprins sa constat ca toata lumea mi-a vorbit foarte frumos, mi s-a dat numar de inregistrare, data si s-a pus stampila pe notificarea care a ramas la mine.
Dupa ce am luat notificarea am fost la ANPC sa mai intreb inca o data daca este suficient tot ce am facut pana in acest moment.
Cei de la ANPC mi-au spus ca da, ca acum trebuie sa astept 30 de zile, termenul pe care il are banca la dispozitie sa imi trimita raspuns si apoi daca raspunsul lor nu ma multumeste sau imi propun un act aditional care nu este in conformitate cu legea sa merg la ei cu sesizare si cu copii dupa contractul initial, AA, notificare si raspunsul lor.

Asa ca doresc sa va sfatuiesc pe toti cei care nu stiti inca ce sa faceti :

1.faceti tot posibilul sa intrati in posesia AA personalizat;

2.daca sunteti nemultumit de continutul AA faceti notificare la banca, in care va motivati refuzul de a semna actul aditional, notificare pe care trebuie sa o redactati in 2 exemplare unul care ramane la ei si unul pe care trebuie sa il primiti inapoi cu stampila bancii,numar de inregistrare si data.

3.mai asteptam 30 de zile sa vedem ce raspunde banca si apoi mergem mai departe daca suntem in continuare nemultumiti.

Sper ca v-am fost de ajutor celor care inca nu stiu ce sa faca
Buna seara!
Am si eu o nelamurire cu privire la contractrul de credit de consum la o cunoscuta banca pe acest forum.In primul rand cateva detalii:DAE 11,60, dobanda curenta 9% pe an fixa in 3 luni ,variabila in rest,comision de urmarire riscuri 0 euro reprezentand 0.28% din valoarea creditului(???),comision rambursare anticipata,comision acordare,comision transformare prima solicitare-flat 0,50%.
La capitolul dobanzi:"Pt. creditele cu dobanda variabila, stabilita in fct. de un indice de referinta LIBOR/EURIBOR, nivelul dobanzii se poate modifica in fct. de evolutia acestuia."
Nelamuriri:ce este comisionul de transformare?
Comisionul de urmarire riscuri ar trebui sa dispara din cate stiu nu?
In ceea c priveste dobanda din acel punct din contract nu am inteles nimic.Va rog mult daca intelege cineva sa ma lumineze si pe mine, si in ce fel imi va afecta OUG50/2010 contractul..bineinteles aplicata de banca c. r., avand in vedere "buna" reputatie pe care o are pe acest forum.

Va multumesc
Azi am stat si eu aproape 2 ore la masa unei functionare din banca careia i-am explicat ca am citit pe site-ul ANPC-ului

" Sfaturi pentru consumatori la semnarea actelor aditionale de modificare a contractelor de credit:
....Prin urmare, mergeti la banca sau la institutia financiara nebancara pentru a vi se inainta actul aditional intocmit de creditor ca urmare a modificarilor impuse prin OUG 50/2010. In cazul in care nu puteti sa va deplasaţi, luati legatura cu creditorul, solicitati in scris, prin scrisoare cu confirmare de primire, sa va transmita actul aditional. Luati acasa actul si studiati-l, nu semnati pe loc....."

(sursa: [ link extern ] )

A chemat, pe rand, o colega si un coleg, de la etaj, sa ma lamureasca ca nu primim actele in forma finala decat dupa 19 sept, deci sa revin.

Le spun ca asta ar insemna sa cad in capcana cu "acceptare tacita" si insist sa-mi dea AA, pt a-l studia acasa, pt ca proiectul nepersonalizat al unui AA, pe care mi l-a dat luni este confuz (fiind pregatit pt toate tipurile de credit , dobanzi etc.), l-am studiat si am comentat pe document...

Au decis sa-mi dea si a scos la imprimanta cele 5 exemplare si se pregatea sa-mi dea un exemplar, evident nesemnat etc.

Din nou invoc sfaturi ale ANPC:

"Depuneti la banca sau la institutia financiara nebancara o notificare privind neacceptarea conditiilor din actul aditional. Scrieti refuzul in doua exemplare, luati numar de inregistrare pe copie. Daca nu puteti sa va prezentati la creditor, trimiteti o scrisoare cu confirmare de primire.

Nu semnati actul aditional, nu faceti mentiuni, corectii, taieturi pe actul aditional. Aveti nevoie de un exemplar al actului, in forma legala emisa de creditor pentru viitoarele demersuri in instanta."

Din nou da un telefon si sunt invitata la etaj, intr-o sala de consiliere cu jurista bancii si 2 functionari. Reiau discutiile si argumentele ca ma iau dupa niste sfaturi de pe site-ul ANPC si solicit AA care trebuie sa ramana la mine!

Deci am mai stat si in sala de consiliere1 ora, dar tot degeaba.

Care sunt prevederile legale care obliga banca sa-mi puna la dispozitie un AA personalizat si legal, chiar daca nu il semnez? ANPC-ul nu precizeaza!

Multumesc.












Ultima modificare: Joi, 16 Septembrie 2010
relav_2010, utilizator

Alte discuții în legătură

Dobanda conform oug 50/2010 maxia maxia Buna seara, Am incheiat un contract in [b]mai 2010 [/b]pentru un credit de refinantare ipotecar la o banca, in care dobanda se calcula astfel, conform ... (vezi toată discuția)
Act aditional cu marja crescuta cmosteanu cmosteanu buna ziua, am un credit in euro la alpha bank in care dobanda era calculata dupa formula: dobanda bancii variabila 7.5 + marja 2.5 + comision de risc ... (vezi toată discuția)
Oug 50/2010 si introducerea unui nou comision neprevazut in contract T.O. T.O. OUG 50/2010 s-a vrut a avea intentii bune, dar pe unii debitori i-a faultat. Eu m-am pricopsit cu un comision nou pe care nu il aveam in contractul initial. ... (vezi toată discuția)