avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 732 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... OUG 50/2010 - modificarea contractelor de credit
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

OUG 50/2010 - modificarea contractelor de credit

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu o interpretare a urmatoarelor articole din OUG50/2010 privind contractele in curs de derulare:
Art. 94
Prezenta ordonanţă de urgenţă intră în vigoare în termen de 10 zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Art. 95
(1)Pentru contractele aflate în curs de derulare, creditorii au obligaţia ca, în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, să asigure conformitatea contractului cu dispoziţiile prezentei ordonanţe de urgenţă.
(2)Modificarea contractelor aflate în derulare se va face prin acte adiţionale în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.

Eu interpretez astfel:
- prevederile se aplica incepand cu data de 21.06.2010; clientul va beneficia astfel de o dobanda mai mica, comision de rambursare eliminat/diminuat etc... de la 21.06.2010
- actele aditionale se pot semna in termen de 90 de zile, dar se aplica retroactiv

Este corect?
De exemplu, in lunile iunie si iulie achit la banca rata conform vechii dobanzi - sa zicem 200 euro, in august se semneaza actul aditional si rata este de 150 euro. Asta inseamna ca in luna august achit catre banca doar 50 euro, adica rata august 150 euro din care se scad 50 euro x 2 luni (200 euro - 150 euro)?
Sper ca exprimarea mea a fost destul de clara...

Multumesc
Cel mai recent răspuns: sandman , utilizator 23:02, 30 Decembrie 2010
chiar daca suntem offtopic iti raspund. cel mai prost moment sa refinantezi. francul isi va reveni. zona euro este slaba deocamdata si de aceea se investeste in franc, ceea ce-l face tare. in momentul in care zona euro isi va reveni si isi va reveni euro, francul nu va mai prezenta interes si va scadea.
aceasta idee nu e din putul gandirii mele, ci asa am primit si eu informatiile cand ma gandeam sa refinantez intr-o alta valuta.
ontopic. cea mai mare problema la ordonanta 50/2010 este ca ratele, indiferent de valuta, vor incepe sa creasca. acum toti indicii euribor, robor, libor, sunt la cote foarte scazute. spre exemplu liborul la chf este acum la 0,11. mai jos nu are unde sa mearga, deci numai in sus. asa ca din 3 in 3 luni vom zambi amar.
aici aveti cea mai buna reprezentare. puneti perioada 01.01.2008 - pana azi.
[ link extern ]
Ultima modificare: Miercuri, 15 Septembrie 2010
cj79raa, utilizator
Revin cu intrebarea adresata mai sus:
Citat din AA:
Modificarea dobanzii
Modificarea Ratei dobanzii este posibila in functie de indicele de referinta sau de marja Bancii.
Banca are dreptul de a modifica Rata dobanzii in functie de indicele de referinta aplicat, Imprumutatul fiind informat cu privire la modificarea Ratei dobanzii, prin modalitatea de informare agreata de catre parti. Modificarea Ratei dobanzii va determina recalcularea Ratei lunare si intocmirea unui nou Grafic de rambursare, care va fi disponibil in sucursala in care Imprumutatul si-a deschis contul curent, si pe care acesta se obliga sa-l accepte fara a fi necesara semnatura sa. Banca isi rezerva dreptul de a solicita Imprumutatului sa semneze orice nou Grafic de rambursare care sa cuprinda modificarile mentionate in prezentul articol.
Banca are dreptul de a modifica marja aplicata la indicele de referinta urmare a unor prevederi legislative care impun in mod expres aceste modificari ale marjei Banca va informa Imprumutatul cu privire la orice modificare a Ratei dobanzii ca urmare a modificarii marjei. Imprumutatul va lua la cunostinta de modificarea dobanzii anuale, precum si de graficul de rambursare actualizat, prin notificare. Notificarea se va transmite Imprumutatului la adresa/datele de contact comunicata/e Bancii, prin oricare din urmatoarele modalitati de transmitere a informatiilor: scrisoare recomandata, e-mail, sms.

Voi intelegeti ca se pastreaza marja bancii fixa pe perioada derularii contractului?...... As mai vrea si alte pareri...Se"subantelege" acest lucru?
Ultima modificare: Miercuri, 15 Septembrie 2010
maxia, utilizator
In primul rand banca este obligata sa va prezinte intr-un mod clar si concret modul de calcul al dobanzii, adica, indicele de referinta+marja fixa.Modificarea ratei dobanzii trebuie sa fie conforma cu OUG 50/2010 si cel mai important trebuie sa va fie adusa la cunstiinta cu 30 de zile inainte de modificare.
Parerea mea personala este ca se incearca o noua metoda de inducere in eroare, in sensul ca vor sa acceptati orice modificare netransparenta a ratei dobanzii pe care banca sa o poata face ulterior semnarii actului aditional.
NU SE PASTREAZA MARJA FIXA SI NU ACCEPTATI MODIFICARI NETRANSPARENTE.
am citit topicu!! e ffftrist ceea ce am citit!!! si acuma am ajuns la concluzia ca eu sunt un caz fericit deoarece am un credit cu dobanda fixa in valoare de 2800ron...a trecut deja jumate din perioada contarctului!! dar totusi sunt in ceata mare va rog sa ma lamuriti si pe mine...
am sa va dau datele desper contractul incheiat acuma 2ani jumate
1) prezentul contract se incheie pe o perioada de 57 de luni si produce efecte de la data semnarii.
2)valoarea contractului este de 2800ron cuprinzand avans,capital, dobanda, asigurare, cheltuieli dosar. pretul platibil in numerar al bunurilor este de 1490ron...
3)DAE este de % (nu e specificat nimic la %)
4)valoarea contractului se va achita de catre imprumutant astfel:
57 de rate lunare , egale, consecutive, in valoare de 49,50ron rata,

in AA, care l-am primit abea pe 15.09.2010, scrie asa:

avand in vedere 50/2010 contractul se moadifica /complecteaza :

1) rata este fixa, in procent de 26% si poate fi modificata doar in cazul modificari legislative . in aceasta situatie creditorul va notifica imprumutantul privind aceste modificari.
calculul dobanzii se efectueaza luand in considerare luna calendaristica cu 30 zile si anul cu 360zile respectiv dupa formula :D=SxR%x30/360, unde D=dobanda lunara, S-soldul creditului ,R%-rata anuala a dobanzii.
DAE reprezinta costul total pentru imprumutant. pentru calcuarea DAE s-au luat in considerare urmatoarele ipoteze: a) contractul de credit urmeaza sa ramana valabil pentru perioada convenita, iar creditorul si imprumutantul isi vor indeplini obligatiile in conditiile si in termenele stabilite in contractul de credit.
b) se considera ca anul are 12 luni egale
c) cuantumul ratelor, numarul , componenta si scadenta lor sunt prevazute in anexa 1 la contractul de credit (grafic de gambursare)
asigurarea de incendiu si alte riscuri este de 35ron cuantumul asigurarilor este inclusa in valoarea capitalului....cam atata despre modificari...dar nah sunt vreo 2 pagini...eu am mentionat ce mi-se pare mie a fi mai important....va rog ajutatima si pe mine cu nu sfat....eu nu ma pricep ...ce a fac ??? sa ma duc sa semnez sau nu???
danielst a scris:

NU SE PASTREAZA MARJA FIXA

Pe care articole de lege te bazezi cand afirmi acest lucru?
Liliana, modificarile legislative nu se aplica in cazul contractelor cu dobanda fixa dar, din ceea ce spui, nu cred ca este cazul tau.

Alte discuții în legătură

Dobanda conform oug 50/2010 maxia maxia Buna seara, Am incheiat un contract in [b]mai 2010 [/b]pentru un credit de refinantare ipotecar la o banca, in care dobanda se calcula astfel, conform ... (vezi toată discuția)
Act aditional cu marja crescuta cmosteanu cmosteanu buna ziua, am un credit in euro la alpha bank in care dobanda era calculata dupa formula: dobanda bancii variabila 7.5 + marja 2.5 + comision de risc ... (vezi toată discuția)
Oug 50/2010 si introducerea unui nou comision neprevazut in contract T.O. T.O. OUG 50/2010 s-a vrut a avea intentii bune, dar pe unii debitori i-a faultat. Eu m-am pricopsit cu un comision nou pe care nu il aveam in contractul initial. ... (vezi toată discuția)