avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1016 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... OUG 50/2010 - modificarea contractelor de credit
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

OUG 50/2010 - modificarea contractelor de credit

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu o interpretare a urmatoarelor articole din OUG50/2010 privind contractele in curs de derulare:
Art. 94
Prezenta ordonanţă de urgenţă intră în vigoare în termen de 10 zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Art. 95
(1)Pentru contractele aflate în curs de derulare, creditorii au obligaţia ca, în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, să asigure conformitatea contractului cu dispoziţiile prezentei ordonanţe de urgenţă.
(2)Modificarea contractelor aflate în derulare se va face prin acte adiţionale în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.

Eu interpretez astfel:
- prevederile se aplica incepand cu data de 21.06.2010; clientul va beneficia astfel de o dobanda mai mica, comision de rambursare eliminat/diminuat etc... de la 21.06.2010
- actele aditionale se pot semna in termen de 90 de zile, dar se aplica retroactiv

Este corect?
De exemplu, in lunile iunie si iulie achit la banca rata conform vechii dobanzi - sa zicem 200 euro, in august se semneaza actul aditional si rata este de 150 euro. Asta inseamna ca in luna august achit catre banca doar 50 euro, adica rata august 150 euro din care se scad 50 euro x 2 luni (200 euro - 150 euro)?
Sper ca exprimarea mea a fost destul de clara...

Multumesc
Cel mai recent răspuns: sandman , utilizator 23:02, 30 Decembrie 2010
klehus a scris:

Maria20101974 a scris:

Raspunsul ANPC nu este insa favorabil consumatorilor. “Pentru contractele de credit aflate in derulare, in care dobanda este compusa din dobanda de referinta a bancii:)) + o marja fixa, suntem de acord :rolleyes::stunned:ca noua formula de calcul sa includa indicele de referinta aferent valutei in care a fost acordat creditul + o marja fixa, compusa din marja fixa existenta in contractul initial, valabila la data semnarii contractului, si diferenta dintre valoarea dobanzii de referinta :))si valoarea indicelui de referinta, valabile la 21 iunie 2010”, se arata in raspunsul ANPC.


Nu va dati seama cat de aberant este acest raspuns?Haideti sa explicam:

Dobanda propusa = Euri/Ro/Libor/21 iulie + [marja initiala + (Dobanda de referinta-Euri/Ro/Libor/21 iulie)]

Desfacem parantezele si schimbam pozitia termenilor (asociativitatea si comutativitatea)

Dobanda propusa = (Euri/Ro/Libor/21 iulie - Euri/Ro/Libor/21 iulie) + (marja initiala+dobanda de referinta) = 0+(marja initiala+dobanda de referinta)


sigur ca e aberant. si asta nu poate fi decat un raspuns comandat!
cine e anpc sa fie "de acord". pai nu e lege?

pentru ca judecatorii cred altceva:



dobanda curenta = indicele de referinta + marja!!!



"in solutia pronuntata, judecatorii “obliga parata (BANCA) sa comunice graficele de rambursare, potrivit contractelor, calculand dobanda curenta ca fiind EURIBOR + 1,5%.”
Curtea constata ca “nu exista nicio clauza in contract din care sa rezulte ca imprumutatorul ar avea puterea de a modifica discretionar dobanda variabila”. Instanta de apel face trimitere la un alt punct din anexa contractului decat cel invocat de banca, si anume 2.10b, care prevede ca “pentru creditele cu dobanda variabila, stabilita in functie de indicele de referinta LIBOR/EURIBOR, nivelul dobanzii se va modifica in functie de evolutia acesteia”.

Judecatorii mai sustin si ca “nu poate fi primita teza paratei potrivit careia aceasta ar avea dreptul de a modifica unilateral dobanda variabila in functie de costurile acesteia. O astfel de teza este lipsita de temei legal sau contractual si nici intimata nu poate sa indice expres un text pe care sa-si fundamenteze conduita sa”.

Mai mult, instanta afirma in decizia sa si ca “potrivit art.969 Cod Civil, conventiile legal facute au putere de lege intre partile contractante, iar potrivit art. 983 Cod Civil, cand este indoiala, conventia se interpreteaza in favoarea celui care se obliga (n.r – deci a imprumutatului)”.



[ link extern ]




Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Septembrie 2010
ContSters123067, utilizator
Am fost la banca sa-mi dea actul aditional sa-l citesc dar o doamna m-a trimis la alta iar cealalta mi-a spus ca nu se dau acte aditionale pana pe 16 septembrie. Termenul limita de semnare am inteles ca este 19 sau 20. 16 este joi si nu cred ca voi avea timp sa-l studiez si sa compar datele cu cele din contractul de credit in numai o zi jumatate sau doua. Instiintarea am primit-o acum doua saptamani. Este o bataie de joc!Daca va fi nevoie sa fac o plangere la ANPC , se poate face si dupa 20?
Buna ziua,
Am o intrebare in legatura cu OUG 50/2010 ,in 2009 am contactat un credit ipotecar ,in care la dobanda era stipulat : EURIBOR la 6 luni + 4,29 p.a.( la timpul respectiv total 6.45 %), am rugamintea sa-mi spuneti daca conform OUG 50 /2010 dobanda poate fi mai mare sau trebuie sa ramana la fel.

Multumesc
patrick 16 a scris:

Buna ziua,
Am o intrebare in legatura cu OUG 50/2010 ,in 2009 am contactat un credit ipotecar ,in care la dobanda era stipulat : EURIBOR la 6 luni + 4,29 p.a.( la timpul respectiv total 6.45 %), am rugamintea sa-mi spuneti daca conform OUG 50 /2010 dobanda poate fi mai mare sau trebuie sa ramana la fel.

Multumesc


4.29 p.a. e marja fixa si nu poate fi decat micsorata (e maxima).


conform prevederilor OUG 50/2010 :

Dobanda creditului = EURIBOR/ROBOR/LOBOR + marja fixa existenta in contract (marja nu se schimba si nu poat fi marita, doar micsorata : conform OUG 50/2010, art. 37, litera a) si art. 35, litera a) si litera b))

Acesta este formula de calcul a dobanzii. "EURIBOR'' înseamnă European Interbank Offered Rate şi este un indice de referinţă independent, recunoscut internaţional reprezentând rata dobânzii minime sau de bază comunicată de Banca Centrală Europeană pentru creditele acordate în euro de catre o banca.

Pentru credite acare au in formula de calcul EURIBOR 6M dobanda se revizuieste de 2 ori pe an (la 6 luni).

De exemplu, daca valoarea indicelui EURIBOR 6M este de 0.991 la care se adauga marja bancii de 4.29 p.a, rezulta ca dobanda aferenta creditului este de 5.28%.

aveti evolutie euribor aici

[ link extern ]
Ca si fapt divers... doresc sa va relatez ca zilele trecute... am incercat atat eu, cat si sotul meu, sa contactam cunostintele si prietenii care lucreaza la diverse banci. Foarte interesant este a TOTI au spus ca nu stiu prea multe legate de AA. Faza cea mai tare am patit-o cand m-am dus in interes de serviciu la o banca (acolo unde ii cunosc pe toti), am adresat intrebari neoficiale legate de AA si OUG50/2010. Fata care s-a ocupat de mine mi-a spus cu seninatate ca ea personal a semnat, ca oricum... si daca nu semnezi tot intra in vigoare. Cand i-am adus toate argumentele si i-am explicat de ce nu este obligatoriu sa accepti asa cum vrea banca... a ramas fara cuvinte si vizibil tulburata.
Banuiesc ca majoritatea functionarilor de la banci nici macar nu stiu ce le pun oamenilor sub nas. Sunt atat de indoctrinati... ca nici nu isi dau seama ca iau parte la teapa anului!
In spatiul virtual au inceput sa se stranga tot mai multi nemultumiti. Grupurile care s-a format se gandesc foarte in serios sa dea banca de la care au credite in judecata pentru abuz si rea credinta.
Mi-am anuntat cunostintele si rudele sa fie atente ce anume semneaza.

E momentul sa strangem randurile! Nu vreau sa fiu o victima a bancilor si sa mi-o fac cu "propria-mi mana"!

Multumesc tuturor acelora care ne-au informat, care ne-au dat modele de notificare de refuz AA si acelora care ne-au impartasit experienta lor.
Ultima modificare: Luni, 13 Septembrie 2010
alinagava, utilizator

Alte discuții în legătură

Dobanda conform oug 50/2010 maxia maxia Buna seara, Am incheiat un contract in [b]mai 2010 [/b]pentru un credit de refinantare ipotecar la o banca, in care dobanda se calcula astfel, conform ... (vezi toată discuția)
Act aditional cu marja crescuta cmosteanu cmosteanu buna ziua, am un credit in euro la alpha bank in care dobanda era calculata dupa formula: dobanda bancii variabila 7.5 + marja 2.5 + comision de risc ... (vezi toată discuția)
Oug 50/2010 si introducerea unui nou comision neprevazut in contract T.O. T.O. OUG 50/2010 s-a vrut a avea intentii bune, dar pe unii debitori i-a faultat. Eu m-am pricopsit cu un comision nou pe care nu il aveam in contractul initial. ... (vezi toată discuția)