Situatia se prezinta in felul urmator:
El si Ea casatoriti de vreo 30 de ani, El a parasit domiciliul conjugal de vreo 2-3 ani. Exista un copil, dar major si independent. Bunurile comune sint doar un apartament. El nu are pretentii, dar nici nu vrea sa mai auda de Ea, iar Ea vrea ca apartamentul sa treaca pe numele ei.
Cum se procedeaza si care sint pasii de urmat in cazul unui divort in lipsa? Cam cit dureaza procesul in acest caz? Si care ar fi costurile?
Multumesc.
As dori totusi sa stiu, macar cu aproximatie, cit ar dura procesul in aceasta situatie. Si daca exista costuri suplimentare semnificative fata de situatia cu acordul ambelor parti.
Am inteles deci, ca ea il declara cu domiciliul necunoscut, urmeaza apoi citarea lui la ultimul domiciliu comun, la locul de munca (asta pe ce baza se face? dupa ce declara ea sau il cauta pe la camera de munca?), probabil il citeaza si prin anunt la ziar. Mai exista si alte variante de citare? Si cit timp se asteapta apoi raspunsul lui? Nu va exista nici un raspuns din partea lui, ce urmeaza in continuare?
Doamna draga, cum sa declarati cu domiciliu necunoscut? Ce inseamna asta? Ca nu l-ati mai vazut de ani de zile, nu stiti nimic de el si nu cunoasteti nici un domiciliu pe care el l-ar fi avut de-a lungul vietii sale. Trebuie sa declarati un domiciliu, ultimul domiciliu pe care sotul l-a avut (fie ca a fost cel comun, fie ca s-a mutat apoi la mama, fie ca stiti prima amanta la care s-a dus). Domiciliul pe care il cere instanta este unul de fapt, adica practic unde sta omul, nu cel din buletin.
Oricum, in cazul in care declarati ca nu cunoasteti actualmente unde este, pentru primul termen va fi citat la acel domiciliu ultim declarat de dv. in actiune, la primul termen se va stabili care este urmatorul pas. Puteti sa-l citati la locul de munca (nu stiti deloc unde lucreaza, cum se cheama societatea macar?) Daca instanta vede ca dv. nu cunoasteti nici o adresa unde sa fgie citat sotul si de unde ar fi foarte probabil sa ia la cunostinta de p[rocesul pe rol, atunci se va dispune citarea prin mica publicitate. In acest caz trebuie sa demonstrati ca dv. ati facut demersuri sa-i aflati un domiciliu, nu se accepta citarea prin afisare la usa instantei sau mica publicitate doar asa, ca asa declara un reclamant. Trebuie sa aveti dovezi ca ati incercat sa-l gasiti si nu ati reusit.
Dupa asta, citarea prin mica publicitate se face de catre dv., adica dv. mergeti la un ziar si dati anuntul de citare. Cu un anumit nr. de zile inainte de termen, etc. Asta pentru fiecare termen daca nu se prezinta. Cam 20 de lei anuntul, depinde de ziar; oricum, trebuie sa fie un ziar de larga circulatie.
Apoi, pentru partaj trebuie vazut ce anume acte detineti pentru a vedea cum puteti obtine tot apatrtamentul. Daca apare, expertiza etc. Nu va poate spune nimeni cat poate dura procesul, ca nu stim situatia: dupa cate termene (unul, doua) dispune instanta citarea prin publicitate? Faceti dv. sau face instanta demersuri la Evidenta Populatiei (termenele de raspuns difera simtitor)? Cand reusiti sa infaptuiti aceasta procedura? Cand introduceti actiunea (acum urmeaza 2 luni de vacanta, deci primul termen, daca introduceti acum actiunea, va fi in toamna)? Cu avocat sau fara? Cu expert sau fara? Aveti posibilitatea de a demonstra ca ati contribuit 100% la acest bun sau nu? Se va stabili sulta sau nu? In functie de toate astea si altele in plus se poate determina, cu aproximatie, durata procesului.
Daca sotul va fi citat pe durata procesului prin mica publicitate, asa va fi comunicata si hotararea. Adica o veti publica, macar dispozitivul si introducerea. Ceea ce inseamna... nu stiu cat ca si costuri...
Astfel ca taxa de timbru o veti plati, finalmente, la valoarea apartamentului, ori dupa o evaluare a dv., ori dupa o evaluare de expert. Nu putem sti cum admite instanta. Nu stim daca veti folosi un expert ori nu, un avocat, cate termene pentru citare, cat de mare hotararea publicata la final, in functie de astea se determina costurile...
Daca poate afla domiciliul lui, parerea mea este sa nu declarati ca nu-l cunoasteti; va chinuiti mai mult si va costa in plus. E si rea credinta.
Imi pare rau , daca el a parasit domiciliul conjugal , nu e obligata sa stie unde se afla . El poate sa stea in alta parte , temporar sau permanent , e problema lui , atata timp cat nu si-a modificat adresa din buletin , pentru ea are domiciliu necunoscut. Asta nu inseamna ca ea e de rea credinta. Nu e treaba sotiei sa faca anchete. Poate sa se intereseze la rude, prieteni , cunostinte ,nici asta nu inseamna ca trebuie sa consemneze undeva ca stie ca aceea e resedinta exacta. Poate sa indice instantei o adresa unde banuieste ca ar sta , dar in nici un caz nu implica sa stie si scara , bloc, apartament etc. Iar el poate sa se mute cand vrea in alta parte. Asta e treaba instantei , sa-l gaseasca daca e de negasit.
Adica, daca e in sarcina reclamantului sa indice domiciliul de fapt al paratului, conform codului de procedura civila, tu spui ca este treaba instantei? Si atunci cum facem cu art. 112 pct. 1?
Am un dosar pe rol in care am facut demersuri 5 termene pentru identificarea domiciliului paratei. Oricum, cel al carui domiciliu nu poate fi identificat se va cita prin afisare sau publicitate (eventual ambele), dar numai in cazul in care reclamantul face demersuri sa gaseasca domiciliul paratului si nu reuseste. Am spus ca e rea-credinta pentru ca am inteles ca doamna poate afla de la cunostinte domiciliul paratului... Atunci, sa spui ca nu stii nimic si ca nici nu poti afla cand nu e asa... cam suna a rea-credinta, ce zici?
Oricum, daca nu mai tine legatura cu fostul si nu mai stie mare lucru de el, de unde stie ca nu si-a modificat adresa din buletin? Sau ca are macar o viza de resedinta??? Asta ii va spune si judele... #-o
Multumesc pentru toate raspunsurile primite. Din pacate in acest caz nu exista decit 2 solutii: divort in lipsa lui (fara a se da nici un fel de date despre el) sau continuarea situatiei actuale, care oricum dureaza deja de mai multi ani si ar putea dura pina la obstescul sfirsit. N-as spune ca e vorba de rea credinta ci mai degraba de orgolii mult prea puternice (de ambele parti). Multumesc inca o data si celor care au raspuns si celor care gestioneaza acest site.
Divort de la distanta
amalia.p
Am o problema si fiindca este urgenta, am sa fiu cat mai concisa posibil. Eu sunt casatorita, fara copii si fara bunuri de impartit cu sotul meu. De aproape un ... (vezi toată discuția)