avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 259 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Plata indemnizatiilor restante prevazute de Legea nr. ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Plata indemnizatiilor restante prevazute de Legea nr. 341/2004 / OUG nr. 53/2010

AM EMISA O DECIZIE CASA DE PENSII PENTRU PLATA INDEMNIZATIEI DE REVOLUTIONAR IN DATA DE 22 MAI.IN 17 IUNIE GUVERNUL A ADOPTAT ORDONANTA DE URGENTA PRIN CARE INNDEMNIZATIILE RETROACTIVE VOR FI PLATITE IN 2012.
INTREBARE:EU INTRU SUB INCIDENTA PREZENTEI ORDONANTE TINAND CONT DE FAPTUL CA AM O DECIZIE EMISA ANTERIOR ORDONANTEI?
Buna dimineata ,

Din pacate eu nu stiu sa interpretez legea dar art 2 spune asa :
Art. 2. - Indemnizatii restante, in intelesul prezentei ordonante de urgenta, inseamna indemnizatiile aferente perioadei cuprinse intre luna urmatoare celei in care a fost depusa la Secretariatul de Stat pentru Problemele Revolutionarilor din Decembrie 1989 documentatia care a stat la baza preschimbarii certificatului doveditor prevazut de Legea nr. 341/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, si luna in care se solicita efectuarea platii acestora la institutiile competente, conform legii. ( Nu face referire la dosarele deja depuse la casele teritoriale de pensii ) .
Pe de alta parte ce se intampla cu decizia pe care o avem deja ?
Conform art 4 din aceeasi ordonanata , in 2012 cand urmeaza a fi virata prima transa din suma restanta sumele se vor modifica .
"Art. 4. - Sumele cu titlu de indemnizatii restante, prevazute de prezenta ordonanta de urgenta, se actualizeaza la data platii cu indicele preturilor de consum comunicat de Institutul National de Statistica "
multumesc


Indemnizatii restante, in acceptiunea art. 2 din OUG nr. 53/2010, sunt cele cuprinse intre luna urmatoare celei in care a fost depusa la SSR documentatia si luna in care se solicita efectuarea platii acestora la casele de pensii. Discutam, deci, despre perioada anterioara depunerii cererii la casa de pensii.

Deciziile se emit de catre casele teritoriale in temeiul unor cereri, dar nu de efectuare a platii indemnizatiilor de revolutionar. Intrucat nimeni nu face cereri de efectuare a platii acestor drepturi, deciziile deja emise si care n-au fost platite vor fi platite in termenele prevazute in OUG nr. 53/2010. Sumele vor fi actualizate potrivit art. 4 din acest act normativ.

Nu stiu daca am fost foarte clara, dar trebuie sa distingeti intre acordarea prin decizie a acestor drepturi (pentru care se face cererea adresata casei de pensii) si plata efectiva a acestora (pentru care nu se face nicio cerere, fiind accesoriul deciziei emise de casa de pensii).
Ultima modificare: Luni, 5 Iulie 2010
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Buna seara ,
In primul rand va multumesc mi-ati raspuns .In situatia unchiului meu , decizia a fost emisa cu data de 10.06.2010 .
Am sunat insa la casa de pensii si am primit un raspuns afirmativ - ca vor face plata . In ceea ce priveste OCP ( nu aveam cunostinta de aceasta institutie si parerea mea este ca ar trebui sa se bazeze pe niste niste norme atunci cand iau niste decizii ) . Au aparut cumva normele de aplicare ale acestei ordonante ?
multumesc
Felicitari, ma bucur, inseamna ca decizia a fost trimisa imediat la plata. Accesati link-ul de mai jos si cititi si raspunsurile pe care le-am dat in acest topic.
www.avocatnet.ro/content/for...

O zi buna! :)

Am urmarit topicul , multumesc !

Alte discuții în legătură

Ce atributii are oficiul central de plati pensii? Antoanela Geaman Antoanela Geaman M-am confruntat cu o situatie. Casa de pensii locala emite Decizie de acordare a indemnizatiei restante 2004-2010 de revolutionar, in 22.06.2010. in 24.06.2010 ... (vezi toată discuția)
Decizie de acordare de drepturi restante revolutionari Antoanela Geaman Antoanela Geaman Ma confrunt cu urmatorul caz. decizie emisa de casa locala de pensii pentru plata indemnizatiiei de revolutionar restante 2004-2010,[b]inainte de 25.06.2010 ... (vezi toată discuția)
Lamuriri aplicare oug nr. 53 din 25.06.2010 esalonare plata revolutionari Antoanela Geaman Antoanela Geaman Deoarece am primit multe mesaje private si pe forum despre acest subiect as dori sa lamuresc din punct de vedere juridic aplicarea OUG nr.53 din ... (vezi toată discuția)