Buna ziua. Sunt fost PFA si am primit recent o notificare de la CASS pentru achitarea obligatiilor restante 2005-2009. As dori sa stiu la cat se ridica penalitatiile si majorarile in procente pe zi si de la ce data in urma trebuie sa platesc conform termenului de prescriptie de 5 ani:din iunie 2005 sau se ia in considerare tot anul 2005? De asemenea as vrea sa stiu daca dupa radierea PFA in 2009 mai am obligatia platirii CASS eu nemai realizand nici un venit impozabil de atunci.
ART II din OUG nr. 39/2010
(2) Pentru creanţele fiscale care au scadenţa anterior intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, începând cu data intrării în vigoare a acesteia se datorează dobânzi şi penalităţi de întârziere. În acest caz, termenele în funcţie de care se stabileşte nivelul penalităţii de întârziere prevăzute la art. 120^1 încep să curgă de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.
ART II din OUG nr. 39/2010
(2) Pentru creanţele fiscale care au scadenţa anterior intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, începând cu data intrării în vigoare a acesteia se datorează dobânzi şi penalităţi de întârziere. În acest caz, termenele în funcţie de care se stabileşte nivelul penalităţii de întârziere prevăzute la art. 120^1 încep să curgă de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.
pai articolul se refera numai la penalitati de intarziere si nu la procentul de dobanda, ,rog un raspuns ,
ma intereseaza daca pentru datorii acumulate din 2006 pana in prezent se calculeaza dobanda de intarziere la preocentul de 0,1% sau 0,5%
Pentru creanţele fiscale care au scadenţa anterior intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, începând cu data intrării în vigoare a acesteia se datorează dobânzi şi penalităţi de întârziere. În acest caz, termenele în funcţie de care se stabileşte nivelul penalităţii de întârziere prevăzute la art. 120^1 încep să curgă de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.
incepand cu 1 iulie nu se mai datoreaza majorari de intarziere, ci dobanzi si penalitati, iar nivelul dobanzii este de 0,05% nu 0,5%.
art. 119 din codul de procedura fiscala
(1) Pentru neachitarea la termenul de scadenţă de către debitor a obligaţiilor de plată, se datorează după acest termen dobânzi şi penalităţi de întârziere.
art. 120
(7) Nivelul dobânzii de întârziere este de 0,05% pentru fiecare zi de întârziere şi poate fi modificat prin legile bugetare anuale.
E vorba de 0.05% nu de 0.5%. Eu am inteles ca astea se aplica pentru zilele contorizate dupa 1 iulie 2010. Ai o scadenta in 31 Decembrie 2009, platesti in 31 decembrie 2010, pentru perioada 1 Ianuarie 2010 - 30 Iunie 2010 (or fi sa zicem 182 de zile) 0.1% la suma datorata; pentru celelalte zile 1 Iulie 2010-31 decembrie 2010 (daca tu platesti in 31 Dec. 2010) ai sa zicem 182 de zile, cu dobanda de 0.05%. Mai ar fi si 5% / 15% dupa 30 zile / 90 zile de la scadenta da eu unu chiar nu-mi dau seama cum o sa se aplice penalitatile astea "extra" in cazul de fata.
danike cel mai simplu e un calcul, pe exemplu asta de pilda ...
debit scadent la 31 dec 2009 = 1.000 lei si achitat la 31 decembrie 2010 in intregime. majorare de intarziere calculata pe perioada 1 ian - 30 iunie = 1.000 lei x 0,1%/zi x 181 zile = 181 lei
dobanda calculata pe perioada 1 iulie - 31 decembrie = 1.000 lei x 0,05%/zi x 184 zile = 92 lei
penalitate de intarziere = 1.000 lei x 15% = 150 lei ( termenul de 60 de zile de calculeaza de la 1 iulie si expira la 30 august, iar incepand cu 31 august se datoreaza 15%, indiferent ca se achita pe 5 septembrie sau pe 31 decembrie)
Impozit din chirii
bea_foris
Buna ziua,
am urmatorul caz:
persoana fizica cu dubla cetatenie(romana si ungara), cu domiciliul in Ungaria, inchiriaza din 2003 un imobil aflat in Romania. ... (vezi toată discuția)