avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 738 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... cresterea TVA (la 24%) este neconstitutional
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

cresterea TVA (la 24%) este neconstitutional


Cresterea TVA la 24% (propus de guvern) pentru anul in curs pot fi considerat neconstitutional...

TITLUL I Dispozitii generale /CAP. II Interpretarea si modificarea Codului fiscal
ART. 4 Modificarea si completarea Codului fiscal

(1) Prezentul cod se modifica si se completeaza numai prin lege, promovata, de regula, cu 6 luni inainte de data intrarii in vigoare a acesteia.
(2) Orice modificare sau completare la prezentul cod intra in vigoare cu incepere din prima zi a anului urmator celui in care a fost adoptata prin lege


Ne facem o sesizare la avocatul poporului si sa sesizam CCR? Ce parerea aveti?

Cel mai recent răspuns: Stefan021 , utilizator 23:57, 26 Iunie 2010
vasi49 a scris:

daca imi amintesc si la introducerea impozitului minim s-a procedat la fel,au hotarat si in luna mai a intrat in vigoare,asa ca ...ii doare undeva ca trebuie sa treaca 6 luni.tot saracul accepta curbe de sacrificiu,dar ei....eu personal as confisca toata averea celor care nu o justifica ,chiar daca in momentul citirii mesajului toata lumea ma injura.sunt revoltata ca nimeni nu se gandeste la adevaratul popor roman.


Impozitul forfetar (in 2009) este si nul de drept si incalca art 4 (2) din codul fiscal.
(gasit pe avocatnet.ro)

Constitutia Romaniei: ARTICOLUL 139 (1) Impozitele, taxele şi orice alte venituri ale bugetului de stat şi ale bugetului asigurărilor sociale de stat se stabilesc NUMAI PRIN LEGE.

Codul Fiscal: Art. 4. - (1) Prezentul cod se modifică şi se completează NUMAI PRIN LEGE, promovată, de regulă, cu 6 luni înainte de data intrării în vigoare a acesteia. (2) Orice modificare sau completare la prezentul cod intră în vigoare cu începere din prima zi a anului următor celui în care a fost adoptată PRIN LEGE.

Constitutia Romaniei: ARTICOLUL 61 (1) Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român şi UNICA AUTORITATE LEGIUITOARE a ţării.

Constitutia Romaniei: Actele Guvernului, ARTICOLUL 108 (1) Guvernul adoptă hotărâri şi ordonanţe.

Concluzia este simpla:

Parlamentul este unica institutie care poate sa emita legi, UNICA, nu mai este alta in Romania!!! institutia prezidentiala nu poate emite legi, puterea judecatoreasca nu poate emite legi, guvernul nu poate emite legi.

In consecinta, deoarece Guvernul Romaniei nu poate sa emita legi, nu are nici dreptul constitutional si legal de a stabili un impozit - fie el si forfetar! - prin ordonanta de urgenta. Iar daca totusi a facut-o este pentru ca dispretueste constitutia si legile Romaniei, pentru ca nesocoteste vointa parlamentului, organul reprezentativ suprem.

Avand un profesor de drept constitutional in frunte, guvernul nu are nici o scuza pentru aceasta incalcare. Guvernul trebuie sa fie primul care respecta constitutia si legile acestei tari si nu sa caute fel de fel de chimbuslucuri juridice dambovitene (nu inteleg care ar putea fi acestea?!) pentru a eluda niste articole de lege atat de clare. Cum poate cineva sa ceara respectarea legii, atunci cand el singur o incalca? Cum poti sa-i determini pe evazionisti sa cotizeze mai mult la stat, atunci cand le dai un exemplu de dispret fata de lege?


ce ziceci?
sunt de acord cu cele spuse,dar ce putem face concret?
vasi49 a scris:

sunt de acord cu cele spuse,dar ce putem face concret?


Ne sesizam CCR!

LEGEA Nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale

Art.10. - (1) Curtea Constituţională poate fi sesizată în cazurile expres prevăzute de art.146 din Constituţie, republicată, sau de legea sa organică
(2) Sesizările trebuie făcute în formă scrisă şi motivate

Art.11. - (1) Curtea Constituţională pronunţă decizii, hotărâri şi emite avize, după cum urmează:

A) Decizii în cazurile în care:
a) se pronunţă asupra constituţionalităţii legilor, înainte de promulgarea acestora, la sesizarea Preşedintelui României, a unuia dintre preşedinţii celor două Camere, a Guvernului, a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, a Avocatului Poporului, a unui număr de cel puţin 50 de deputaţi sau de cel puţin 25 de senatori, precum şi, din oficiu, asupra iniţiativelor de revizuire a Constituţiei;



LEGEA Nr. 35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului - Republicare
Art. 13

Avocatul Poporului are următoarele atribuţii:

a)coordonează activitatea instituţiei Avocatul Poporului;

b)primeşte şi repartizează cererile făcute de persoanele lezate prin încălcarea drepturilor sau libertăţilor cetăţeneşti de către autorităţile administraţiei publice şi decide asupra acestor cereri;

c)urmăreşte rezolvarea legală a cererilor primite şi cere autorităţilor sau funcţionarilor administraţiei publice în cauză încetarea încălcării drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti, repunerea în drepturi a petiţionarului şi repararea pagubelor;

d)formulează puncte de vedere, la cererea Curţii Constituţionale;

e)poate sesiza Curtea Constituţională cu privire la neconstituţionalitatea legilor, înainte de promulgarea acestora;

f)poate sesiza direct Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a legilor şi ordonanţelor;

g)reprezintă instituţia Avocatul Poporului în faţa Camerei Deputaţilor, a Senatului şi a celorlalte autorităţi publice, precum şi în relaţiile cu persoanele fizice sau juridice;

h)angajează salariaţii instituţiei Avocatul Poporului şi exercită dreptul de autoritate disciplinară asupra acestora;

i)exercită funcţia de ordonator principal de credite;

j)îndeplineşte alte atribuţii prevăzute de lege sau de Regulamentul de organizare şi funcţionare a instituţiei Avocatul Poporului.

Art. 14

(1)Avocatul Poporului îşi exercită atribuţiile, din oficiu sau la cererea persoanelor lezate prevăzute la art. 13 lit. b).

(2)Cererile pot fi adresate de orice persoană fizică, fără deosebire de cetăţenie, vârstă, sex, apartenenţă politică sau convingeri religioase.



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit forfetar stelian67 stelian67 Am initiat o actiune in instanta bazata pe ilegalitatea impozitului minim garantat. Exista vreo sentinta ,hotariere ... admisa ? M-ar ajuta sa invoc ... (vezi toată discuția)
Ordonanþa de urgenþã nr. 91/2013 DanaBrasov DanaBrasov Buna ziua. va rog sa-mi spuneti daca Ordonanţa de Urgenţă nr. 91/2013 este in vigoare. Stiu ca,la un moment dat, a fost declarata ... (vezi toată discuția)
Dam si noi guvernul in judecata? pentru impozit minim "forfetar" Olivia Nedelcea Olivia Nedelcea Este un avocat interesat sa dea in judecata statul pentru impozitul minim, ca urmare a impunerii duble? In 2008 fac venituri si platesc impozit pe profit. In ... (vezi toată discuția)