avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1250 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... PFA ,contributie obligatorie la casa de pensii?
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

PFA ,contributie obligatorie la casa de pensii?

Buna seara. Am PFA din iunie 2005, in fiecare am functionat numai in sezonul estival 3-4 luni pe an, 1iunie - 15 septembrie.Nu am realizat alte venituri de natura salariala.Acum am primit de la casa de pensii o notificare in care ma obliga sa merg sa depun declaratie de asigurare,decizii de impunere pt 2005 -2009. M-ar interesa daca este obligatoriu sa platesc .Daca DA , trebuie sa platesc integral 2005 -2009 daca nu am functionat tot anul ? Sau trebuie sa platesc contributia numai pt 3 luni pe an? Profitul era cca 1000 -2000 ron pe sezon . Va multumesc anticipat pt raspunsuri !!
Cel mai recent răspuns: George David , Contabil 17:13, 25 August 2010
Este obligatorie asigurarea la Casa Jud de Pensii de la data infiintarii PFA, cu conditia realizarii unor venituri brute mai mari decat 3 salarii medii brute pe economie, asa cum a mentionat si @mihai672. Acesta prevedere este valabila pana la finele anului 2007, iar dupa aceea nu s-a mai prevazut aceste cuantum minim.
Cu mentiunea ca exista si exceptii.
Spre exemplu PFA care era si angajat sau pensionar nu era obligat sa incheie aceasta asigurare si nici sa plateasca contributia pentru veniturile obtinute ca PFA.
in cazul in care un PFA este asigurat la un fond de pensii si sanatate privat (ex. ING , OMNIASIG , GENERALII....) mai este obligat sa contribuie si la cel de STAT ? deoarece nu toti romanii mai au incredere in pensia de la stat in ziua de azi si contribuie catre fonduri private care dupa parerea mea reprezinta viitorul.... anexez la aceasta intrebare si urmatorul paragraf pe care nu reusesc sa-l inteleg " Persoanelor asigurate in alte sisteme, neintegrate sistemului public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale nu le sunt aplicabile prevederile art. III din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.58/2010. " Multumesc !
Eu cred ca-i musai sa platesti la stat.X-(Cunosc persoane care sint asigurate la privat si au fost obligate sa plateasca si la stat.Ei numesc asigurare facultativa (cea de la privat) si cea de la stat obligatorie#-o:

Nu le sunt aplicabile prevederile art. III din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 58/2010 persoanelor asigurate in alte sisteme, neintegrate sistemului public de pensii, cum este cazul avocatilor si alte case de pensii asemenea şi persoanelor care au calitatea de pensionari ai sistemului public de pensii.

Alte discuții în legătură

Care este baza de calcul a contributiei cas? ContSters160319 ContSters160319 Conform Legii 19/2000 Baza de calcul a contributiei, pt. un PFA, este venitul brut realizat si din 01.01.2008 conf. OU 91/2007, este venitul lunar asigurat ... (vezi toată discuția)
Obligatiile pfa fata de bs si bass(fonduri) ContSters109653 ContSters109653 Caut sa gasesc un raspuns competent si corect vis a vis de obligatiile unei persoane fizice autorizate care obtine venituri in sistem real . Multumesc (vezi toată discuția)
Noua lege a pensiilor - impact asupra pfa-urilor Popu Popu Dintre cei ce au studiat noua lege a pensiilor cine / ce a dedus din noua lege in ceea ce-i priveste pe cei ce realizeaza venituri din activitati ... (vezi toată discuția)