Conform legislatiei, asa cum reiese si din articolele postate mai sus, toate apartamentele si spatiile comerciale, agenti economici, sau cum vrem sa le mai spunem, trebuie sa plateasca la asociatie mai multe categorii de cheltuieli. Trebuie facuta, totusi distinctie intre spatiile de la parter, mezanin care sunt din constructie spatii comerciale si cabinetele de orice fel care sunt intre apartamente la diferite etaje in bloc.
De aceea ne folosim de prevederile legii, incheind aceste conventii prin care se pot stabili contributii, cheltuieli diferite de la caz la caz.
Cabinetele din interiorul scarii (apartamente folosite ca si cabinete), platesc toate cheltuielile ca orice proprietar si-am stabilit suplimentar (cu acordul cabinetului) un numar de persoane, de exemplu: un avocat singur figureaza cu 2 persoane, un cabinet cu 4 avocati figureaza cu 7 persoane... In plus am stabilit si o suma, acceptata, de 5 - 20 lei de fiecare pentru cei care si-au afisat pe peretii exteriori sau la intrarea in casa scarii "firma".
Cei de la demisol, parter si mezanin, cu intrari separate (cabinete, reprezentante, magazin, telefonie, judecatorie, asigurari, jocuri, banca, agentie imobiliara...) contribuie conform cotei indivize sau mai exact conform suprafetelor fiecaruia. Din 11.000 m.p. ai intregii asocaitii acestia detin 4.000 m.p. si suporta aceleasi cheltuieli pe metru patrat ca orice proprietar de apartament. Nu conteaza si nu ne intereseaza cati salariati au sau cati oameni, clienti intra si ies zilnic de la acestia, pentru ca nu afecteaza functionarea liftului si iluminatul pe casa scarii (repartizate pe nr persoanelor din apartamente care folosesc si beneficiaza).
La salubritate, unde proprietarii apartamentelor platesc pe numar de persoane, agentii economici au contracte separat.
Suplimentar acestia platesc pentru firmele afisate si curatenia din jurul blocului (proprietarii de apartamente nu platesc nimic) sume diferite dupa cum ne-am inteles cu acestia. Lunar, tot prin intelegere, acestia suporta cativa metri cubi de apa care se consuma pentru udat florile din fata blocului, spalatul trotuarului si altele la care proprietarii de apartamente nu sunt pusi la plata. Avem, zic eu, masura in aceste cheltuieli, pastram proportiile, astfel incat un agent care are 100 m.c de apa consumati real accepta cu usurinta 5-6 m.c in plus. Sau la 900 -1000 lei/luna cheltuieli sunt suportate si acceptate si 50 lei/luna pentru curatenia din jurul blocului.
Toate acestea sunt stabilite cu fiecare verbal si acceptate, iar unele au fost prevazute prin conventii. Dar indiferent de felul in care am convenit aceste sume apar pe listele de plata separat pe fiecare scara si o lista comuna pentru toti agentii economici. Aceste sume se factureaza lunar si se incaseaza pe baza de chitanta sau prin banca. Mai apar din cand in cand mici discutii dar pana acum le-am rezolvat pentru ca, in asociatie, cu mici exceptii, avem oameni normali.
P.S. Conventia poate fi facuta de asociatie si acceptat sau modificata de agentul economic. Dar poate conceputa si de catre agentul economic si acceptata cu sau fara modificari de asociatie.
Poate conducerea asociatiei de proprietari in cadrul careia functioneaza cabinetul nu stie (sau ignora cu buna stiinta) faptul ca orice contract/conventie trebuie discutat(a) si acceptat(a) de ambele parti, fiecare clauza contractuala putand fi modificata; nu mi se pare corect ca asociatia sa impuna o forma standard pe care sa refuze a o adapta fiecarei situatii in parte. Nu poate fi obligat nimeni sa semneze o astfel de conventie daca nu este de acord cu prevederile sale, cu atat mai mult daca ii sunt incalcate drepturile.
In plus, refuzul de a accepta platile facute de cabinet (fapt ce atrage penalitati) este iarasi un abuz.
Eu as recomanda sesizarea Serviciului Asociatii de proprietari din cadrul primariei si as cere ajutor si consiliere de la personalul din cadrul acestui serviciu. Se poate merge in audienta pentru a expune problema; nu mi se pare corect sa se refuze incasarea sumelor datorate de cabinet, pana la clarificarea situatiei.