avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 457 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... PFA criterii dpdv ANAF-important
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

PFA criterii dpdv ANAF-important

De joia trecuta, Fiscul are puterea de a declara drept „activitati dependente” si de a taxa ca venituri din salarii toate activitatile desfasurate pe baza de PFA, drepturi de autor, conventii civile, contracte de colabo­rare sau mandat pe care, pe baza unor criterii extrem de laxe, le suspecteaza ca ar „masca” raporturi salariale. Mai mult, noul Cod Fiscal introduce obligativitatea de plata a contributiilor de asigurari sociale (CAS) la sistemele publice de pensii, sanatate si somaj si pentru liber-profesionistii considerati in continuare „independenti” de catre Fisc, desi reglementarea acestor contributii cade in sarcina legilor specifice din domeniile respective, nu a Codului Fiscal.

Orice activitate poate fi re­considerata drept activitate dependenta daca se constata existenta cel putin a uneia dintre urmatoarele situatii: subordonare a beneficiarului fata de platitor, beneficiarul foloseste baza materiala a platitorului si nu vine cu capital propriu sau platitorul deconteaza deplasarile in interes de serviciu si concediile beneficiarului. Asa prevede recenta OUG 58/2010 privind modificarea Codului Fiscal.

Pe langa aceste criterii, persoanele care realizeaza venituri din PFA, drepturi de autor si conventii civile pot fi reclasificate ca salariati si taxate in plus corespunzator daca Fiscul constata „orice alte elemente care reflec­ta natura dependenta a activitatii”.

Mai mult, „in cazul reconsiderarii unei activitati ca activitate dependenta, impozitul pe venit si contributiile sociale obligatorii, stabilite potrivit legii, vor fi recalculate si virate, fiind datorate solidar de catre platitorul si beneficiarul de venit”. Tot de la 1 iulie, venitul net anual dintr-o activitate independenta, stabilit pe baza normei de venit, nu poate fi mai mic decat 12 salarii minime brute si toate veniturile de natura profesionala, altele decat cele salariale, se vor impozita cu 16%.

Intrucat conditiile pentru ca o activitate sa poata fi considerata dependenta nu sunt cumulative, asta va permite organelor fiscale sa incadreze cu usurinta orice raport intre un platitor si un beneficiar in cel putin unul dintre criteriile respective, declarandu-l de natura salariala si taxandu-l ca atare, a declarat, pentru SFin, Sorin Istrate, Managing Partner la firma de consultanta fiscala, financiara si de contabilitate Contex­pert.

„In contractele de prestari servicii sunt inserate frecvent clauze cu privire la modul de realizare a serviciului, termenul de finalizare, locul de desfasurare a activitatii etc. Atat timp cat accepti conditiile impuse de clientul tau inseamna ca te afli intr-o relatie de subordonare si ca sumele incasate in baza acestui contract ar trebui taxate cu toate contributiile aferente salariilor? Cu ce difera contractul incheiat cu o PFA de cel incheiat cu o persoana juridica, daca clauzele sunt aceleasi?”, spune Istrate.

Potrivit acestuia, in baza acestei for­mulari, Fiscul va putea decide dis­cretionar reconsiderarea tuturor contractelor incheiate cu entitati care nu sunt persoane juridice. „Asta inseamna ca inclusiv o conventie civila, care are un caracter absolut o­cazional si care, de cele mai multe ori, presupune folosirea bazei tehnico-materiale a platitorului de venit, poate fi reconsiderata ca venit de na­tura salariala, cu taxele si contributiile suplimentare aferente”, este de parere Istrate.

Sursa: Saptamana Financiara 05/07/2010
Cel mai recent răspuns: Mihaela Elena , Avocat 00:47, 25 August 2010
Va inselati ! (dar numai putin !)

IATA DE CE:
Daca factura dvs. are valoarea de 4000 lei cu TVA inclus, atunci:
- baza de impozitare este 3225,8 lei;
- iar valoarea TVA (24%) este 774,2 lei.

Daca contributiile individuale vi s-ar retine integral de catre paltitorul de venit:
- cas 10,5%;
- cass 5,5%;
- somaj 0,5%,

Suma pe care o veti primi , in final, va fi:
4000 - 532,26 = 3467,74 lei, care contine:
= 774,2 lei TVA;
= 2693,54 lei contravaloare factura mai putin contributiile individuale (cass,cas, somaj) retinute la sursa in valoare de 532,26 lei.

PROBA:
2693,54+774,2+532,26 = 4000 lei (= valoarea facturii dvs. cu TVA inclus).

NOTA:
Contributiile se platesc (retin) la valoarea facturii fara TVA !
In exemplul dvs. la valoarea facturii fara TVA de 3225,8 lei.
aici ati luat in calcul cotele de contributii ale unui angajat... Dar angajatorul mai are si el contributiile lui. nu-i asa ? somaj, fond de garantare, Cas-20.8%., Cass-5,2%, ITM, etc.. Din suma pe care o plateste pentru trebuie sa retina si aceste contributii- ale societatii tinand cont ca este o activitate " dependenta " sau nu ?
Daca societate iti retine aceste contributii pe ce baza le vireaza la stat. Si apoi tu ca PFA ce obligatii mai ai... mai platesti si tu o data prin inscriere la fiecare fond sau nu. Multumesc.
biancadina a scris:

eu nu inteleg un lucru:
spre exemplu eu emit o factura de 4000 baza+tva, firma cu care am eu ctr de prest servicii imi opreste din baza cass, somaj, etc si imi vireza diferente?dar cu tva ul cum ramane?eu platesc tva la 4000 dar incasez baza 3000?ma insel?????
multumesc

Bianca in mod normal daca esti independent firma nu trebuie sa-ti retina nimic!
Eu am inteles ca retinerea la sursa se face in cazul celor ce sunt dependenti, caz in care PFA-ul nu isi mai are rostul pentru relatia cu respectivul platitor de venit.

Cei 10.5%, 5.5% 0.5% sunt platiti doar de cei ce realizeaza venituri profesionale (profesii liberale / activitatea persoanelor desfasurata in mod independent)

Extras din norme:
...
Art. 1. — (1) Prin sintagma venituri de natură profesională,altele decât cele salariale, denumite în continuare venituri de natură profesională, prevăzută la art. III alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 58/2010 pentru modificarea și completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal și alte măsuri financiar-fiscale, denumită în continuare ordonanță de urgență,se înțelege veniturile realizate de o persoană fizică din orice alte activități decât activitățile definite ca dependente potrivit art. 7alin. (1) pct. 2 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cumodificările și completările ulterioare, activități desfășurate de această persoană în afara unei relații de angajare.
Daca este o activitate dependenta atunci se aplica contributiile ca unui angajat ( trebuie sa opreasca contributiile tale ca si cum ai fi angajat, sa plateasca si societatea contributiile ei pentru tine ca pentru un angajat ) si apoi sa iti vireze tie diferenta de bani? ramane aceeasi intrebare ? Un PFA dependent factureaza cu TVA la o suma, societatea opreste toate contributiile si apoi iti plateste tie diferenta. ce se intampla cu TVA-ul ? ( fac precizarea ca e un PFA platitor de TVA).
Da !
A luat pozitie UNBR prin adresa nr.2104/16.08.2010 catre MMFPS.

Voi enumera mai jos si alte profesii reglementate cu organismele lor profesionale cu tot.

Camera Auditorilor Financiari din România - auditor financiar;
Camera Consultantilor Fiscali din Romania - consultant fiscal;
Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi - expert contabil, contabil autorizat;
Uniunea Naţională a Practicienilor în Reorganizare şi Lichidare - practician în reorganizare şi lichidare;
Uniunea Naţională a Practicienilor în Insolvenţă din România - practician in insoloventa;
Oficiul Naţional al Monumentelor Istorice – restaurator;
Ministerul Justiţiei - traducător autorizat;
Colegiul Psihologilor din România - psiholog;
Registrul Urbaniştilor din România – urbanist;
Ordinul Biochimiştilor, Biologilor şi Chimiştilor în Sistemul Sanitar din România - biochimist, biolog şi chimist în sistemul sanitar;
Ordinul Asistenţilor Medicali şi Moaşelor din România - asistent medical;
Ordinul Tehnicienilor Dentari din România - tehnician dentar;
Ordinul Geodezilor – geodez;
etc.

Alte discuții în legătură

Pfa cu norma de venit cris2279 cris2279 Ce va trebui sa plateasca un PFA cu norma de venit fixa pe an (domeniu: Activitati de informatica) dupa aceste norme noi? Imi spuneti va rog un caz concret : ... (vezi toată discuția)
Obligatii platitor de venit pentru pfa MARIA MAGDALENA HISUM MARIA MAGDALENA HISUM Buna ziua, Va rog sa imi spuneti care obligatiile platitorului de venit care a angajat cu contract de prestari servicii PFA, conform modificarilor legislative ... (vezi toată discuția)
Neclaritati pfa tsg tsg Buna ziua! Se discuta mult de acest subiect si am incercat sa gasesc raspuns si la o neintelegere a mea. Probabil ca e ceva de interpretare: \"\" Orice ... (vezi toată discuția)