biancadina a scris:
eu nu inteleg un lucru:
spre exemplu eu emit o factura de 4000 baza+tva, firma cu care am eu ctr de prest servicii imi opreste din baza cass, somaj, etc si imi vireza diferente?dar cu tva ul cum ramane?eu platesc tva la 4000 dar incasez baza 3000?ma insel?????
multumesc
Bianca in mod normal daca esti independent firma nu trebuie sa-ti retina nimic!
Eu am inteles ca retinerea la sursa se face in cazul celor ce sunt dependenti, caz in care PFA-ul nu isi mai are rostul pentru relatia cu respectivul platitor de venit.
Cei 10.5%, 5.5% 0.5% sunt platiti doar de cei ce realizeaza venituri profesionale (profesii liberale / activitatea persoanelor desfasurata in mod independent)
Extras din norme:
...
Art. 1. — (1) Prin sintagma venituri de natură profesională,altele decât cele salariale, denumite în continuare venituri de natură profesională, prevăzută la art. III alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 58/2010 pentru modificarea și completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal și alte măsuri financiar-fiscale, denumită în continuare ordonanță de urgență,se înțelege veniturile realizate de o persoană fizică din orice alte activități decât activitățile definite ca dependente potrivit art. 7alin. (1) pct. 2 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cumodificările și completările ulterioare, activități desfășurate de această persoană în afara unei relații de angajare.