avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 624 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj judiciar
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj judiciar

Buna ziua!

Inainte de casatorie am contractat 3 credite (imobiliar, auto si nevoi personale), la care mai am de platit inca 5 ani, iar acum sunt in prag de divort. As dori sa stiu, in cazul in care sotia mea mi-a dat niste bani inainte de casatorie (cu declaratie notariala), iar eu nu-i pot returna intr-un timp scurt, care poate fi decizia judecatorului in cazul in care se ajunge la partaj? Fac precizarea ca ratele la aceste credite depasesc jumatate din salariu.

Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Mihaela Luminita VATAVU , Avocat 07:56, 9 Iulie 2010
aveti nevoie de acordul bancii in procesul de partaj, in ceea ce priveste bunurile contractate cu credite bancar.
dar acest lucru este valabil doar in cazul in care sotia dvs. apare in calitate de codebitor.
in ceea ce priveste imprumutul , va trebui sa -i restituiti sotiei banii.
in caz contrar actul de imprumut fiind autentificat la notar, constituie titlu executoriu si puteti fi executat silit .
daca este un contract de imprumut si nu a fost cerut inapoi in termen de 3 ani, s-a prescris dreptul a de l mai cere inapoi, in alta ordine de idei te poti folosi de aceasta chestiune
in cazul unui partaj unui imobil bun comun achizitionat prin credit bancar:
1) nu se cere acordul banci pentru partajare
2) cand se da IAP-UL (incheierea de admitere in principiu) instanta spune cine ia si cat ia ( apartament si credit) și cine da si cat da, adica reclamantul are drept asupra apartamentul de 50% dar si obligatia de a plati 50 % din rate, la fel si pentru parat ( asta ar fi o solutie)
:D
Acum depinde si de ceea ce urmariti dvs.: daca vreti sa ramaneti cu bunurile, atunci e firesc sa-i achitati sotiei banii… Ganditi-va ca i-ati fi imprumutat de la un prieten… E acelasi lucru: trebuie sa-i restituiti.

Totusi, daca dobandirea bunurilor a avut drept temei intentia de achizitionare a acestora tocmai in vederea casatoriei – deci si a dobandirii de bunuri in comun – si, in plus, momentul dobandirii a fost urmat la foarte scurt timp de casatorie, iar bunurile au fost folosite efectiv, de ambii soti (sau numai de catre sotie) – atunci, cu dovezi solide, aveti unele sanse ca instanta sa considere ca datorati mai putin. Aceste aspecte nu trebuie vazute in mod izolat, ci in contextul intregului proces de divort, asa cum va spuneau anterior si colegii mei: care dintre soti a contribuit si cu cat la …traiul in comun + dovezile aferente fiecarei sustineri.

Cat despre acordul bancii – spre exemplu, nu am avut nevoie de acordul bancii cand sotia a renuntat la cota sa din locuinta cu conditia ca sotul sa preia integral obligatia de plata a ratelor datorate de ea in urma unui credit de nevoi personale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj interesant-speta FCF FCF Dau o bere cui reuseste sa gaseasca o solutie in speta de fata: In timpul casatoriei sotia a luat un imprumut DE NEVOI PERSONALE, doar pe numele ei, ... (vezi toată discuția)
Divort, datorii mari anomarairam anomarairam Buna ziua, am o prietena care nu se mai intelege cu sotul ei si ar vrea sa divorteze, din cate am inteles de la ea va fi de comun acord. Situatia lor ... (vezi toată discuția)
Bunuri imobile proprii dobândite cu credit imobiliar. plata ratelor în timpul căsătoriei dă drept de creanță? lilian123 lilian123 Buna ziua, 1.Inainte de casatorie am cumparat un apartament pe numele meu cu imprumut de la banca si cu plata ratelor pe o durata de 15 ani.Imediat dupa aceea ... (vezi toată discuția)