avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1074 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune cu probleme!
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune cu probleme!

Buna ziua,

Ma numesc Eugenia si am mare nevoie de ajutorlul dvs.Mama mea a decedat in anul 2006,iar tatal meu in anul 2008,dupa moartea mamei ,tatal meu nu a dorit sa faca succesiunea cu toate ca era constient de faptul ca fiica sorei mele (care a decedat in 1996)v-a veni sa-si ceara drepturile, iar cand s-a hotarit ,a murit.Acum primesc notificare din partea nepoatei (fiica sorei) sa ma prezint cu toate actele pentru o intelegere amiabila privind mostenirea (eu avand toate documentele in original datate de acum ca 60 ani) in contextul cand ea a fugit de acasa (parintii mei fiind tutorii legali ai nepoatei ,dupa moartea sorei mele )cu toate ca eu am avut grija de ea chiar si cand traia sora mea(fiind divortata)! Parintii mei au facut tot posibilul impreuna cu mine,sa o aduca pe cale cea buna,dar... La 16 ani cand a fost adusa de politie acasa a dat declaratie(in fata parintilor mei si a organului reprezentativ -am declaratia ei in original- ca nu are pretentie la nici o mostenire si ne reneaga ca familie , si vrea sa-si vada de viata ei.ACUM VREA MOSTENIREA care sunt constienta ca ii revine 50% (reprezentand-o pe sora mea)si 50% mie.
Acum are 23 de ani,nu i-a pasat ca au murit ,si-a abandonat copilul rezultat din viata tumultuoasa,cu toate ca i-am spus ca-l infiez eu (statul a decis ca nu are nici un rost sa ma intrabe daca doresc sa-l infiezi -nepoata fiind minora cand a nascut -fiind mai usor sa intrebe niste bunici(parinti mei) bolnavi si paralizati daca pot sa-si dea consintamantul de al creste pe stranepotul lor.Cum sa-si dea consintamantl cand ei erau batrani ,bolnavi foarte .grav ??????????? !!!!Am adus in discutie acest copil pentru ca eu (cand a aparut nepoata mea in ziua inmormantarii tatalui meu),i-am spus daca este sa-i dau ii voi da copilului ei.
In notificare in impune sa aduc toate documentele ce constituie masa succesorala,
INTREBARE:
-ma poate obliga in instanta sa aduc aceste documente?
-este valabila declatatia ei data la 16 ani cum ca renunta la mostenire?
-ce drepturi au cei 2 copii ai parintilor mei(mama 1 baiat din prima casatorie;tata 1 fata din prima casatorie)?

In speranta ca voi afla raspunsul cat se poate de repede ,va doresc o zi buna,

Cu respect,
:
Cel mai recent răspuns: JENIY , utilizator 15:42, 12 Iulie 2010
Cum de se poate ataca un act vanzare -cumparare cu clauza de uzufruct viager incheiat pe timpul vietii parintilor mei (2001),cand dna notar a spus ca este singurul contract care nu se ataca !!!Stiind ce pot patii dupa moartea lor ,ingrijindu-i doar eu(fratii decedandu-mi) chiar am zis daca nu este mai corect sa punem clauza de intretinere viagera si a spus ca nu este nevoie!!!

Va rog sa ma luminati,

Cu respect,

Uzufructul viager este un dezmembramant al dreptului de proprietate. Atata timp cat acest contract de vanzare-cumparare s-a incheiat in timpul vietii, partile contractante si-au respectat clauzele acest act este foarte greu de desfiintat.
In primul rand nepoata d.-stra. nu are nicio calitate in acest contract.
Pana la acest moment nu are nici macar calitate de mostenitor prin nedeschiderea succesiuniilor in termen legal.
Puteti sa va prezentati la notariatul respectiv , iar in cazul in care veti fi de acord cu deschiderea succesiunii, nepoata va intra foarte usor in drepturile dupa mama deoarece d.-stra. permiteti.
Termenul de acceptare tacita s-a scurs de la data deceselor ,in termen de 6 luni.
Spuneti notarului ca nu doriti sa deschideti succesiunea si lasati-o sa alerge in instanta. Va sperie cu o notificare, insa nu cunoaste ca aceasta devreme ce nu a facut nici macar un act de acceptare, numai spunem expresa ci chiar tacita, de aintra in posesia bunurilor, de a a le administra, invocati in intampinare prescriptia dreptului la obtiune succesorala, iar cu privire la acel act lasati-o sa-si cheltui banii. Mai tinem legatura.
Eu doar va deschid ochii...aici, iar daca doriti sa faceti intelegere doar de dragul nepoatei nu va opreste nimeni.
Pe 12 iulie mergeti la notar si spuneti ca termenul a trecut pentru nepoata d.-stra. Va intelege foarte bine, iar nepoata sa mearga in instanta... deoarece accesul in justitie e doar liber, dar pentru cei care mai sunt in termen...#-o
Buna seara,

Va multumesc pentru timpul acordat,pentru sfaturile date si pentru increderea care mi-ati dat-o.
Vom tine legatura si sunt nerabdatoare sa vad cum se termina.
Toate cele bune,
Cu respect,:D
Buna ziua,

Am fost la intalnirea cu nepoata mea si surpriza a dorit jumatate din mostenire in contextul cand mai exista 2 mostenitori pe care voit i-a omis ,iar dna avocat (s-a prezentat cu avocat!)a incercat foarte mult sa ma faca sa renunt precizandu-mi ca sunt cheltuielile foarte mari(onorariu experti,executorie tc),ca am de suportat cheltuieli de judecata(trebuie sa suport eu totul?!),dar nu trebuie nepoata sa-si plateasca taxa de timbru in vedere ca ea este reclamanta(3% din valoarea dezbatuta?).In fine am ales calea grea a instantei ,
Mai am o intrebare;eu sunt obligata sa o lasa sa vina si sa locuiasca in locatia unde se afla casa dezbatuta in masa succesorala?ea renegandu-ne si plecand de-acasa, neparticipand cu nimic la ingrijirea si inmormantarilor parintilor mei,venind acum si cu aceasat pretentie.

In speranta ca imi veti raspunde astept cu nerabdare comentariile dvs.

Cu respect,
:)
nepoata dvs este reclamanta, ea este cea care va avansa in prima instanta aceste cheltuieli, ulterior ele vor fi suportate de catre toti mostenitorii acceptanti.

Alte discuții în legătură

Mostenire de la o matusa Bogdan Trandafir Bogdan Trandafir Mătușa mea vrea sa imi lase mie apartamentul ei cat mai este in viata, dar ii este frica ca daca mi-o lasa sa nu ramane pe strada ,De aceea intreb daca ... (vezi toată discuția)
Ultima pensie mihaelasoltinschi mihaelasoltinschi As dori sa ma lamureasca si pe mine cineva in legatura cu ridicarea ultimei pensii. Eu, nepoata am ingrijit-o pe matusa mea, cu contract de intretinere cu ... (vezi toată discuția)
Mostenire mel 75 mel 75 buna ziua!tatal meu a murit acum cateva luni.eu sunt fiica lui el fiind divortat de mama mea, iar inainte de decesul lui a murit si copilul lui dintr-o alta ... (vezi toată discuția)