avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1218 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Calcul pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Calcul pensie

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati!

Sotul meu a primit de curand decizia de pensionare si avem nelamuriri la calculul punctajului respectiv cuantumul pensiei.
Am obtinut baza de date dupa care s-a calculat dar avem nelamuriri si la modul cum au fost introduse datele ,avand multe sporuri si gr.I de munca. Par a fi introduse intr-adevar la ,,decizia operatorului de date!"
dupa cum ni s-a raspuns cand am intrebat. Dosarul a fost depus in mai iar punctajul pe 2010 a fost raportat la intreg anul si a iesit foarte mic(0,1348) La fel in anul angajarii. Mi s-a spus ca asa este progamul . Este corect?
Va rog ajutati-ma cu un calcul pentru a putea contesta in timp util, daca este cazul.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ancfd , utilizator 12:43, 20 Iulie 2010
Eu consider ca suma de 1437500 lei este venitul brut lunar dupa care mi s-a retinut si la pensie ,deci trebuie inmultit cu nr. de luni din perioada contributiva,nu poate hotari subiectiv operatorul de date cum transcrie din cartea de munca.
Aici aveti trecut in carnetul de munca asa:
-retributia tarifara lunara de 1.100.000 si
-retributia tarifara lunara + sporuri, adica 1.100.000+ 337.500=1.437.500.

Retributia tarifara lunara o gasiti in buletinul de calcul la "baza contributiva" iar sporurile la rubrica "alte sporuri", subrubrica "suma".

Bineinteles ca sporurile sunt valorificate pentru cele doua luni. Haideti sa va dau un alt exemplu. Dupa cum vedeti in buletinul de calcul intitulat "date privitoare la activitatea in munca", pentru o intreaga perioada este trecut doar un salariu, nu salariul inmultit cu numarul de luni al perioadei respective.

Adica, pentru perioada 01.11.1997-01.01.1998, in buletinul de calcul scrie 1.100.000, nu scrie 2.200.000 (=1.100.000x2). Programul de calcul al pensiei este astfel conceput incat sa inmulteasca salariul cu numarul de luni al perioadei.

Ganditi-va ce ar insemna daca, pentru o perioada mai mare, de doi ani sa zicem, programul ar avea in vedere la calculul pensiei numai un singur salariu. Este ca si cum in doi ani ati fi castigat un singur salariu. La fel este si in cazul sporurilor, se valorifica pentru fiecare luna, nu pentru o intreaga perioada.

Eu zic sa stati linistita, sporurile au fost valorificate corect. :)
revin cu un alt ex.:
Perioada contributiva 01.04.1990-01.09.1990 .Suma contributiva-3065/lunar;proc.PS-3; ALTE SPORURI -PROC-7.88 %(spor de noapte din adeverinte)
-SUMA 398

Initial mi-ati spus ca suma reprezinta transformarea procentelor si ca nu se mai insumeaza,iar cand nu aveam si procente ca se insumeaza si ca e corect.Mentionez ca si atunci cand am spor de noapte mai am si alte sporuri.Eu cred ca e o gresala, Oricum o sa cer o recalculare si o revizuire a introducerii datelor de pe cartea de munca si din adeverinta caci mi se pare ca a intervenit subiectivismul operatorului .
suma de 398lei se mai inmulteste la 4 luni din perioada contributiva caci e clar ca nu reprezinta echivalentul procentelor de la sporul de noapte ci alte sporuri. sporul de noapte il am din adeverite iar suma apare in cartea de munca.






Daca in carnetul de munca, dupa anul 1992 sau 1993, la rubrica "retributie tarifara de incadrare" , salariul apare sub forma de fractie, inseamna:
- jos, la numitor, este trecut "salariul"
- sus, la numarator, sunt trecute cumulat: "salariul" + "sporuri"
Trebuie sa tineti cont de inregistrarile de acest fel din carnetul de munca daca sunt corelate cu adeverintele eliberate, altfel, daca adev contin alte sume sau procente, implicit nu mai bat cu inreg din carnet si atunci e la alegerea operatorului de date de la pensii ce anume sa treaca in acele rubrici.
Dvs ati obs ca aveti in buletinul de calcul ... salariul din carnetul de munca dar si un spor de noapte exprimat in procent de 7,88 %.( inseamna ca ati lucrat in schimburi de noapte - daca nu ati lucr la schimb, acest spor nu este corect).
De ce nu observati insa, ca in adeverinta sau in carnetul de munca, pe langa sporul de noapte, nu apar si alte sporuri: munca grea, vechime in munca, fidelitate, etc
----------------------------------------------------------
Daca o schimbare de salariu sau spor apare la o anumita zi din luna , si nu neaparat la intai ale lunii, atunci acea fractiune exprimata in zile se transforma in luni,perioada: 01.01.1993 - 09.01.1993 = 0,3 luni
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Iulie 2010
Bruta, utilizator

Alte discuții în legătură

Buletin calcul pensie dariad dariad Am primit buletinul de calcul al pensiei si am niste nelamuriri. Din acesta nu rezulta clar daca mi-au fost incluse in calcul toate sporurile si sumele ... (vezi toată discuția)
Buletinul de calcul al pensiei morosanucarmen morosanucarmen Sint pensionata anticipat partial incepind cu august 2009. Dupa lungi discutii cu casa de pensii, am reusit sa obtin Buletinul de calcul al pensiei unde am ... (vezi toată discuția)
Salariu tarifar lunar Elena Soare Elena Soare In carnetul de munca, inainte de 1989 inregistrarile se refera la "salariul tarifar lunar"- in acea rubrica se trecea o valoare, de ex.2000 ROL. As vrea sa ... (vezi toată discuția)