avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 936 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... taxa succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

taxa succesiune

acum 3 luni a murit bunica noastra,acu 2 zile am primit citatie de la un notar precum ca sar fi deschis taxa de succesiune.si mama este infiata de bunici mei dar in certificat nu e trecuta bunica noastra ca mama ci numai sotul lu mamaia.c sa facem ca locuim de 40 de ani in aceasta casa dar ne e frica sa nu o pierdem in favoarea celui c a dfeschi masa succesorala. pt ca nu o avem p numele nostru,c ne indrumati sa facem?
Cum v-a anuntat, v-a trimis o hartie, v-a dat telefon, v-a trimis un porumbel voiajor?
Daca a fost o hartie, scrieti-ne ce vedeti pe ea.

Si raspundeti daca imobilul era bun comun.

Edit later: intuiesc ca e vorba de varianta mea, notarul va invita "cu japca" sa dezbateti succesiunea la el. Si oricum sunteti mostenitori din moment ce va cheama si va cere si bani. Asa ca, puteti sa va linistiti, nu stiu daca veti avea doar o cota parte sau intreaga masa succesorala ( nu ati mentionat daca bunica/bunicii mai avea alti copii), dar macar nu ramaneti pe drumuri.
Ultima modificare: Joi, 15 Iulie 2010
Ana-Maria Dutescu, Avocat
mia trimis asta:
"citatie
numele mamei mele cu adresa,este chemat la acest notariat in ziua de 26.07.10 ora 10 in calitate de mostenitor al difunctuli ..... pentru a lua parte ;la dezbatere succesorala c va avea loc in acea zi.va aduce toate actele c detine in legatura cu aceasta succesiune?testament,titlu de propietate privind imobilele difunctului)buletin de identitate si martori.
in caz de neprezentare la termendezbaterile vor avea loc in lipsa si se va proceda conformlegii.mostenitorii domiciliati in alte localitati decat in cea in care estesediul acestui notar pot trimite declarati de acceptare sau renuntare la succesiune autentificate de acest notariat din tara.nerespectare succcesiuni de catre cei indreptatiti in termen de 6 luni de la data deschiderii succesiuni(data morti) atrage decaderea acestora de la mostenire potrivit orevederilorcodului civil."
Sunati la notariat, prezentati-va si intrebati cine a cerut deschiderea succesiunii - poate aveti sanse sa vi se raspunda...

In alta ordine de idei: bunicul este in viata ? - pentru ca, daca este in viata si casa a fost dobandita in timpul casatoriei cu bunica, exista macar sansa de a ramane "neatinsa" jumatatea bunicului + cota lui din jumatatea sotiei sale (bunica dvs.), cota calculata in raport de gradul de rudenie al succesibilului (cel care a cerut dezbaterea mostenirii la notar) cu care va veni la mostenire.
Daca bunica nu a avut copii, atunci la succesiune pot veni, pe langa bunicul dvs., frati ai bunicii, nepoti de la acesti frati, parintii bunicii (desi mai rar in realitate...)
v3 a scris:

mia trimis asta:
"citatie
numele mamei mele cu adresa,este chemat la acest notariat in ziua de 26.07.10 ora 10 in calitate de mostenitor al difunctuli ..... pentru a lua parte ;la dezbatere succesorala c va avea loc in acea zi.va aduce toate actele c detine in legatura cu aceasta succesiune?testament,titlu de propietate privind imobilele difunctului)buletin de identitate si martori.
in caz de neprezentare la termendezbaterile vor avea loc in lipsa si se va proceda conformlegii.mostenitorii domiciliati in alte localitati decat in cea in care estesediul acestui notar pot trimite declarati de acceptare sau renuntare la succesiune autentificate de acest notariat din tara.nerespectare succcesiuni de catre cei indreptatiti in termen de 6 luni de la data deschiderii succesiuni(data morti) atrage decaderea acestora de la mostenire potrivit orevederilorcodului civil."

Exact cum am intuit.
Aveti doua posibilitati, fie mergeti repede la alt notar ( la care doriti dvs.) sa inscrie deschiderea succesiunii in registrul de succesiuni, ca sa dezbateti succesiunea la el, fie mergeti pe varianta "cu japca" si va prezentati pe 26.07 la cel care v-a invitat ...cu forta:)

Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezbatere mostenire 2010 nicole_tdnl nicole_tdnl Buna ziua. As avea cateva nelamuriri legate de dezbaterea succesiunii in urma mortii bunicii. Citatia pentru invitarea la dezbaterea mostenirii vine la ... (vezi toată discuția)
In ce context are loc deschirea mostenirii? si in ce cazuri o persoana poate pierde mostenirea? bluehillday bluehillday In ce context are loc deschirea mostenirii? Aceasta are loc in mod automat la moartea unei persoane care de exemplu. detine o casa,sau are loc la cererea unor ... (vezi toată discuția)
Citatia pentru dezbaterea succesiunii se poate trimite din oficiu, la cererea consiliului local? roxanam79 roxanam79 buna seara am o intrebare tatal meu a decedat am primit o citatie prin care se cere dezbaterea masei succesorale a unui imobil,respectiv un apartament,insa ... (vezi toată discuția)