avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 592 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... bunuri imobiliare cumparate dupa casatorie cu bani ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

bunuri imobiliare cumparate dupa casatorie cu bani proprii - obiect de partaj?

Buna ziua.Detin mai multe conturi in valuta si lei.Intentionez sa ma casatoresc.Dupa casatorie vom cumpara 2 apartamente care vor fi achitate integral cu bani din conturile proprii.
Intrebari:
1.In urma unui divort,cele 2 apartamente cu ambele parti trecute in actele de cumparare vor fi considerate bunuri proprii sau comune?
2.Dar in situatia in care exista unul sau mai multi copii, pot face obiectul unui partaj?
3.Daca cele 2 partamente vor fii considerate ca bunuri comune ce ar trebui sa fac acum sa evit partajarea lor?

Va multumesc mult pentru raspuns.

Ultima modificare: Luni, 19 Iulie 2010
claus30, utilizator
Cel mai recent răspuns: claus30 , utilizator 20:26, 21 Iulie 2010
clar ca cineva tine cu sotia dvs:)):)):))
de ce spun asta:; POTRIVIT ART. 30 CODUL FAMILIEI, BUNURILE DOBANDITE IN TIMPUL CASATORIEI, DE ORICARE DINTRE SOTI, SUNT, DE LA DATA DOBANDIRII LOR, BUNURI COMUNE ALE SOTILOR; alin 2 Orice conventie contrara este nula, calitatea de bun comun nu trebuie dovedita adica se prezuma...
asa ca, daca se vor cumpara apartamentele in timpul casatoriei din bani dvs si apoi se ajunge la partaj, va trebui sa dovediti faptul ca apartamentele sunt cumparate din bani avuti de dvs inainte de castorie..greu pentru instanta de inteles acest aspect,,,copii nu influenteaza cu nimic partajul
Mersi dodosan.Citind Codul Familiei la Art:31 mi-a atras atentia punctul "F":
"Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecarui sot :
f) valoarea care reprezinta si inlocuieste un bun propriu sau bunul in care a trecut aceasta valoare". Ce vrea sa insemne exact acesta fraza din lege?

Daca valoarea din conturile personale va trece in bunuri imobiliare dupa casatorie, chiar cu riscul ca viitoarea sotie sa fie trecuta in actele de V-C,aceasta fraza nu ar trebui sa ma ajute atit timp cit am extrasurile de conturi de dinainte de nunta si sa zicem ca voi cumpara prin virament bancar ca sa fie si mai limpede?

PS:sa nu va intrebati de ce ma mai insor ,chiar ne iubim dar am vazut si auzit multe sa pot gindi la asta.Mersi pentru orece sfat la toti
Daca apartamentele vor fi cumparate dupa incheierea casatoriei, se va aplica prezumtia de bunuri comune. In eventualitatea unui divort ramane in sarcina dv sa demonstrati ca sumt bunuri proprii, fiind cumparate prin contributia dv exclusiva.
Eu sunt de parere ca ar trebui sa faceti un drum la banca inainte de oficializarea casatoriei si sa va luati extrase de cont cu situatia clara a sumelor pe care le detineti la zi, plata bunurilor sa fie facuta prin virament bancar, iar in contractul de vanzare cumparare sa specificati clar provenienta sumelor de bani.
buna ziua .
pt. romibaro : poate ca m-am grabit in a-mi expune punctul de vedere !!
am vrut sa spun : " daca cumparati imobilele anterior oficializarii casatoriei, nu ulterior .. " .
daca citeati cu atentie, se subintelegea ce am vrut sa spun de fapt X-(

sfaturi ati primit dl. user destule, dar se pare ca nu sunteti multumit .
astfel, daca totusi doriti sa cumparati imobile dupa ce va casatoriti va trebui sa procedati in felul urmator :
in contractul de vanzare-cumparare sa mentioneze notarul ca plata reprezentand contravaloarea apartamentelor se face cu banii dvs. proprii , dobanditi anterior casatoriei cu sotia dvs.
dovada in acest sens se face cu extrasul bancar nr............... .

plata sa se faca prin virament bancar , din conturile dvs .
asa cum ati dedus si dvs. , cf. art. 31 lit. f din C.fam., bunul dobandit in timpul casatoriei cu bani proprii ai unuia dintre soti , va avea regimul juridic de bun propriu al acelui sot .

daca se va ajunge la partaj , dvs. trebuie sa dovediti ca ati avut acesti bani anterior datei casatoriei. pt. acest motiv tb sa se faca acele mentiuni in contr. de v-c si sa pastrati extrasele bancare .

dar, daca insistati ca sotia sa fie trecuta in actul de v-c , direct in calitate de cumparator , bunul devine automat bun comun .
solutia este sa fiti doar dvs. mentionat ca si cumparator, cu mentiunea ca sunteti casatorit cu doamna la data achizitionarii imobilului .
si in acest caz bunul devine comun, dar in cazul procesului de partaj, dvs. veti putea dovedi mai usor ca ati contribuit doar dvs. la cumpararea imobilului respectiv, cu bani dobanditi anterior datei casatoriei.
iar sotiei ii veti plati eventual o sulta reprezentand contravaloarea investitiilor facute in timpul casatoriei , pt. renovarea de ex. a imobilului .

Ultima modificare: Miercuri, 21 Iulie 2010
Roxana alina Stancu , Avocat
multumesc roxanel si m_elena si tuturor celor care mi-ati aratat cum stau lucrurile.asa este sfaturi sunt dar in realitate e greau sa le faci.
1.Sa cumpar apartamentele inainte - nu mai este timp ca m-am trezit tirziu
2. Sa fiu trecut doar eu in actele de C V daca le cumpar dupa nunta - e greu sai spui nevestei ca doar tu vrei sa fii in acte si ea sa nu aiba nimic de spus.
Dar sa speram ca vom trai fericiti pina la adinci batranete fara sa ne desparta ceva .......Multumesc tuturor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj lore33 lore33 Buna seara! Am si eu cateva intrebari ptr dvs, daca imi puteti raspunde va multumesc anticipat. Sunt intr-o relatie de 5 ani si doresc sa ma casatoresc, detin ... (vezi toată discuția)
Partaj sskk sskk Buna ziua. De 6luni sunt casatorit dar am obs ca actul resp schimba persoana de langa mina.Pe scurt am un apartament dobandit prin contract vanzare cumparare ... (vezi toată discuția)
Depozite / bani economisiti / bunuri imobile in caz de casatorie tiss25 tiss25 Buna Ziua, Sunt intr-o relatie cu o fata de aproximativ 2 ani de zile si as dori sa stiu ce se intampla cu bunurile personale dinainte de casatorie in cazul ... (vezi toată discuția)