avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 943 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... plangere impotriva rezolutiei prim procurorului
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

plangere impotriva rezolutiei prim procurorului

Buna ziua,
Va rog sa ma sfatuiti in urmatoarea problema:
Un debitor nu vrea sa plateasca facturile de marfa pe motiv ca marfa nu a fost in cantitatea comandata, livrandu-se mai putin decat scria pe factura, motiv pentru care face plangere penala impotriva administratorului soc. pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata (cum ca factura nu a fost semnata de el) si uz de fals.
Procurorul a dat rezolutie de NUP, impotriva careia a facut din nou plangere iar prim-procurorul s-a pronuntat in sensul respingerii ei. Ulterior, se pare ca debitorul nostru a facut o plangere impotriva rezolutiei prim procurorului iar administratorul nostru a fost citat cu mentiunea "prezenta obligatorie", va rog sa-mi raspundeti urmatoarelor intrebari:
1. Ce se intampla daca administratorul nu se prezinta la termen?
2. Trebuie sa-si ia aparator sau il poate reprezenta consilierul juridic al societatii la care este administrator?
3. Pana unde mai poate merge debitorul cu plangerile acestea fara sens?
Va multumesc foarte mult!
Cel mai recent răspuns: ContSters145250 , utilizator 16:34, 21 Iulie 2010
administratorul societatii are calitatea de intimat in dosarul care are ca obiect plangere impotriva rezolutiei procurorului. Intimatul este citat, dar prezenta sa nu este obligatorie, asa ca procesul se judeca indiferent daca intimatul este prezent sau nu. In caz de neprezentare el nu va fi amendat si nici nu va fi adus cu mandat de aducere. Prin urmare, administratorul nu este obligat sa se prezinte. Cu toate acestea, sfatul meu este sa isi angajeze un aparator sau sa se prezinte pentru a-si expune punctul de vedere si pentru a putea administra probe in favoarea sa. In cazul in care instanta va respinge plangerea, petentul mai are o cale de atac - recursul.
Problema este ca administratorul societatii si debitorul nu s-au cunoscut, tocmai de aceea acesta nu vrea sa fie implicat in aceasta problema si nu intelege de ce trebuie sa se prezinte atata timp cat el nu a avut nici o legatura cu tranzactia. Plangerea a fost facuta pentru simplul fapt ca este administratorul soc. care a prejudiciat.
Cum poate fi asigurat administratorul ca nu se intampla nimic daca nu se prezinta? Exista un temei legal in acest sens?
Va multumesc mult!
Poate sa se prezinte numai avocatul, prin aceasta prezenta se implineste conditia citarii intimatului cat si buna intentie a acestuia de a se solutiona cazul. Nu se stie niciodata ce poate hotari instanta.
nu este obligatoriu sa se prezinte vreuna din parti pentru a avea procedura completa.
art. 278 indice 1, alin. 4 din Codul de procedura penala prevede :"persoana fata de care s-a dispus neinceperea urmaririi penale, scoaterea de sub urmarire sau incetarea urmaririi penale, precum si persoana care a facut plangerea se citeaza. Neprezentarea acestor persoane, legal citate, nu impiedica solutionarea cauzei. Cand judecatorul considera ca este absolut necesara prezenta persoanei lipsa, poate lua masuri pentru prezentarea acesteia".
de regula, in practica, daca procedura este completa, instanta trece la solutionarea dosarului chiar daca partile nu se prezinta. Daca alegeti sa nu va prezentati, ar fi bine totusi sa trimiteti pe cineva care sa va reprezinte, pentru a putea sa va faceti apararile care se impun
Va multumesc mult de tot pentru ajutor!
Spor in toate!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot cere judecarea in lipsa a intimatului intr-o plangere penala? ContSters282078 ContSters282078 Buna ziua. Dupa ce am primit Neinceperea Urmaririi Penale de la Politie si de la Prim-Procuror la o plangere penala impotriva cuiva, am depus plangere la ... (vezi toată discuția)
Citatie, intimat si petent Teachers Teachers Buna! Am deschis un dosar de UP impotriva unei persoane, solutionat cu NUP, dar cu amenda administrativa si achitarea cheltuielilor de judecata catre mine, iar ... (vezi toată discuția)
Pot primi amenda pentru neprezentare, cand eu am depus plangerea la judecatorie? ContSters282078 ContSters282078 Buna ziua. Am primit Neinceperea Urmaririi Penale de la Politie + Prim Procuror, pentru o plangere penala pe care am depus-o eu, impotriva cuiva si am depus ... (vezi toată discuția)