avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1034 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... asigurare obligatorie(facultativa) ptr.locuinta
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

asigurare obligatorie(facultativa) ptr.locuinta

Buna ziua!
Locuiesc intr-un imobil din paianta sau cel putin la construire a fost asa deoarece a fost tencuita cu mortar, iar la interior a fost placata cu polistiren si rigips si are 4 mostenitori(sotul supravetuitor si 3 fete).Una dintre fete i-mi este sotie iar celelete fete locuiesc in alta tara dinaintea casatoriei mele.
Am facut aceasta introducere deoarece vreau sa-mi fac asigurare obligatorie si facultativa dar din cate stiu trebuie sa trec toti mostenitorii in acel tabel si eu nu vreau. Acestia nu au contribuit cu nici un fel la renovarea casei cu atat mai putin la plata imozitelor(timp de 17 ani)si nu cred ca vor dori sa plateasca prima de asigurare.
Deci eu vreau sa fac aceasta asigurare obilgatorie dar si una la justa valoare a casei totodata sotia mea sa fie beneficiarul despagubirii in caz de ceva si nu ceilati mostenitori.
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Doinita Stingaciu , Avocat 08:28, 26 Iulie 2010
Cand este vorba despre dauna partiala,lucrurile sunt mai simple.Bunurile sunt readuse la starea anterioara producerii riscului.
In cazul daunei totala(distrugerea in intregime a bunurilor asigurate)ucrurile stau altfel.
Am inteles ca exista si un sot supravietuitor.Acesta are drepturi succesorale speciale asupra mobilelor si obiectelor apartinand gospodariei casnice.
Revenind la cazul daunei totale,despagubirea nu poate fi acordata unei singure persoane,indiferent ca aceasta a achitat primele de asigurare.Despagubirea se poate acorda proportional cu cota detinuta de fiecare.
Platitorul poate pretinde inapoierea primei de asigurare de la coproprietari in proportia corespunzatoare cotei parti(partea din proprietate).
Asigurarea o puteti incheia fara probleme, insa la despagubire se va lua in considerare existenta tuturor proprietarilor imobilului si va trebui sa atasati cererii despagubirii procura de la fiecare precum ca aveti voie sa incasati despagubirea.
Chiar daca sunteti furios ca ceilalti mostenitori nu au contribuit cu nimic, pana ce nu lamuriti problema pe cale legala ( sa cumpere sotia celelalte cote, de exemplu) nu exista un proprietar exclusiv si faptul ca locuiti acolo nu va confera un drept in plus, peste ceea ce este inscris in certificatul de mostenitor, oricand fiecare dintre ceilalti coproprietari putand cere iesirea din indiviziune , atribuirea imobilului doar unuia dintre ei, cu obligatia de a plati celorlalti in bani, cota de proprietate pe care o detine fiecare.
Ar fi bine sa contactati un avocat sau un notar din zona unde este situat imobilul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proprietate eddie2002 eddie2002 Buna ziua. In urma cu 18 ani ne-am casatorit si ne-am mutat in casa socrului meu. Acesta decedase cu 3 ani in urma dar nu era facuta succesiunea. Sotia mea mai ... (vezi toată discuția)
Succesiune rotarugabriela rotarugabriela un apartament cu 3 camere -mama si 4 copii majori ramasi dupa decesul tatalui cum se imparte ,ce spune lege in drept,care este modalitatea de impartire intre ... (vezi toată discuția)
Mostenire dupa bunicul - mama decedata SEY&SER SEY&SER bunicul si bunica au primit un impbil cu contract de v-c de la parintii bunicului cu clauza de a avea grija de ai si de a-i inmormanta, acestia decedeaza ... (vezi toată discuția)