avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 661 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

testament

Stiti cumva daca testamentul este legal si acceptat in Romania?
Cel mai recent răspuns: ContSters36411 , utilizator 20:50, 22 Iulie 2010
rezerva succesorala se aplica doar pentru copii, soti, parinti, sau si daca acestia nu exista, se aplica si pentru alte rude ramase in viat?
Copiii fiului decedat vin in locul tatalui , prin reprezentare, sa culeaga cota de mostenire ce i s-ar fi cuvenit acestuia.
Si asa, daca nu ar fi existat descendenti, urmaroarea clasa de mostenitori , in ordinea stabilita de lege, ar fi cules mostenirea, in functie de nr. celor care fac parte din acea clasa, de alte elemente prevazute in lege.
Pe langa formele precizate mai inainte (de aceea v-am indicat consultanta specializata :)), art.864 C.civ. defineste si testamentul mistic, sau secret.
Conform acestor prevederi, acest testament poate fi scris si de mana altcuiva sau dactilografiat, dar trebuie, in mod obligatoriu, semnat de testator.
O alta conditie obligatorie este aceea ca hartia pe care a fost scris, sa fie pusa intr-un plic sigilat pt. evitarea fraudei.
Si in sfarsit, acest testament, astfel sigilat, sa fie prezentat unei judecatorii. Judecatorul care primeste un astfel de inscris, intocmeste un proces-verbal de suprascriere, care se semneaza atat de testator cat si de judecator. Testamentul de acest fel ramane inchis pana la moartea testatorului.
Deci variante sunt mai multe, fiecare cu avantajele si dezavantajele ei. Si acesta este un subiect destul de amplu ce poate fi pus in discutie, dar ar ocupa aici prea mult loc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intocmire testament ContSters136056 ContSters136056 Buna ziua! Eu si sotul meu detinem 2 imobile(unul la oras si unul la tara) si ceva teren.Avem 2 fii, ambii casatoriti .Unul dintre ei locuieste cu noi in ... (vezi toată discuția)
Mostenire nestiuta! ContSters161126 ContSters161126 In ianuarie a murit tatal cumnatului meu. De atunci au fost tot felul de informatii....orale....ca ar fi lasat si un apartament pe numele nepoatei.....dar in ... (vezi toată discuția)
Testament paraschiv mariana paraschiv mariana Buna seara, Am un unchi(fratele bunicii) care mi-a facut un testament in fata unui avocat, pentru toate bunurile sale mobile si imobile. Sotia unchiului a ... (vezi toată discuția)