avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 673 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensia alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensia alimentara

buna ziua! fiica mea in varsta de 21 de ani, studenta la zi anul 2, nu beneficiaza de pensie alimentara din partea tatalui sau deoarece acesta nu considera ca fiind obligatorie dupa 18 ani. mentionez ca nu a platit niciodata pensia regulat ci numai cand amenintam cu instanta. din ziua in care fiica noastra a implinit 18 ani nu a mai oferit nici un fel de ajutor financiar sau material acestui copil. acest domn este ofiter de jandarmi si nu are alte obligatii financiare. va rog sa ma indrumati cum poate obtine fiica mea pensia alimentara legala. va multumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Noiembrie 2010
SamTea, utilizator
Cel mai recent răspuns: m_ella2005 , utilizator 20:26, 24 Iulie 2010
Posibil, dar in acest caz (pretentii pensie retroactiva) este vorba de alt proces (penal) pe care trebuie sa-l deschideti.
Eu in prima faza ma refeream la situatia dvs. prezenta (in sensul ca fiica dvs. are dreptul la pensie alim., studenta fiind).
Actiunea privind stabilirea pensiei este scutita de taxa de timbru.
Pentru a face dovada in fata instantei ca fiica dvs se afla in continuarea studiilor, aceasta va avea nevoie de o adeverinta eliberata de facultate in acest sens.
Tatal va fi obligat la plata pensiei de intretinere incepand cu data introducerii actiunii, acela fiind momentul cand se considera ca fiica dvs. se afla in nevoie.
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Iulie 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
multumesc frumos pentru raspuns.
insa nu inteleg de ce fiica mea nu isi poate primi drepturile din urma avand in vedere ca tatal ei nu a mai sustinut-o finanaciar sau material de vreo 3-4 ani
Obligatia de plata a pensiei de intretinere in favoarea fiicei dvs.a incetat la implinirea varstei de 18 ani a acesteia.( daca ati lecturat cu atentie dispozitivul acelei hotarari veti vedea " pana la majorat".).Dupa aceasta varsta tatal nu mai este obligat la plata pensiei de intretinere si cum fiica dvs. nu l-a actionat in judecata pana acum, este firesc sa nu poata fi obligat la plata acesteia decat de la data introducerii actiunii.
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Iulie 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat

In cazul majorului care solicita pensie de intretinere starea de nevoie trebuie dovedita. Daca fiica dv in momentul in care a devenit majora nu si-a actionat tatal in instanta in vederea stabilirii pensiei de intretinere pentru major datorita faptului ca isi continua studiile, inseamna ca nu a avut nevoie de intretinere din partea acestuia. In aceasta situatie si in lipsa hotararii nu se poate vorbi de drepturi din urma ale fiice dv.

De regula, pensia de intretinere este datorata de la data introducerii actiunii. In cazuri exceptionale pensia de intretinere poate fi acordata de la o data anterioara introducerii actiunii daca reclamantul face dovada ca s-a aflat in imposibilitatea introducerii actiunii din cauza paratului, ceea ce este cam greu de demonstrat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara gordojmu gordojmu Intrebarea ar fi : daca se mai poate solicita in instanta, pensie alimentara pentru un copil, daca : divortul a survenit in 1993 si nu s-a solicitata ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara pentru copil plecat in strainatate Adi99 Adi99 Cand am plecat definitiv in strainatate, copiii erau minori si tatalui lor i se retinea lunar pensia alimentara convenita. Cand fiica cea mare a implinit 18 ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara, se mai poate da in judecata dupa implinirea vârstei de 18 ? laurentiu1070 laurentiu1070 Se mai poate da in judecata persoana care nu a platit pensia alimentara timp de 3 ani dupa implinirea varstei de 18 ? si daca da care sunt demersurile. ... (vezi toată discuția)