avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 982 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort amiabil
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort amiabil

Buna ziua. Doresc sa va adresez o intrebare. Atat eu cat si sotia am cazut de acord ca este cel mai bine sa ne despartim. Motive exista, asta este. Divortul il dorim amiabil, sa se termine cat mai repede.
Am intocmit cererea, o depunem la Judecatorie cu toate actele necesare, insa exista problema partajului. Este vorba de 1 apartament (credit ipotecar), 1 auto (tot credit). Ne-am inteles ca masina sa o preia ea.
Putem redacta noi o intelegere in scris, pe care sa o sustinem in fata judecatorului?
Banca va trebui sa faca parte in proces?
Exista oare posibilitatea ca prin acea intelegere sa stabilim faptul ca dorim ca apartamentul sa fie inchiriat 1-2 ani pana trece varful crizei, in timpul acesta noi platim ratele, ulterior se valorifica?
Si ultima intrebare: vrem sa depunem actiunea maine, intelegerea privind partajul se poate depune la primul termen?
A, inca ceva. Am gasit un articol intr-un ziar, care spunea faptul ca exista posibilitatea evitarii unui proces indelung printr-o precedura administrativa desfasurata la Starea Civila. Este oare real? Acesta este linkul [ link extern ] /

Multumesc mult
Ultima modificare: Miercuri, 28 Iulie 2010
horeabortan, utilizator
Cel mai recent răspuns: Claudia50 , utilizator 12:22, 4 August 2010
Ba da, asa cum deja i s-a spus asta userului. Dar modalitatea de redactare a tranzactiei depinde de acte.
Ai dreptate AVLIL dar....
Mediatorul nu redacteaza un acord de mediere ca pe o simpla formalitate ...el cauta si "lucrurile" care nu au fost clarificate.
De ce recomand divortul prin mediere?
Nici 10% dintre cei care intocmesc o cerere de divort nu au cunostinte despre ce anume trebuie sa contina aceasta cerere.
Chiar si cei 10% tot cer consultanta la un avocat, merg la un mediator...sau intreaba aici pe forum.
Confidentialitate....poate justitiabilii nu vor sa ajunga in sala de judecata(nu vor sa-si spele lucrurile in public)....exista "Camera de Consiliu"...un acord bine incheiat de mediator ajuns in "Camera de Consiliu" practic duce la declararea divortului imediat.
Chiar daca cererea de divort pe cale amiabila este una "simpla"....daca toti ar cunoaste legile...de ce mai exista profesia de avocat sau mediator?
P.S.Daca-mi spui ca avocatul poate sa faca si ceea ce face mediatorul....nu vreau sa zic ca mediatorul practica un onorariu la sfertul unui avocat....ups....am zis-o!!!:">...daca tot spui ca mediatorul ia banii degeaba!!!
Toti avocatii din tara folosesc divortul prin acord....ca logica....e o mare tampenie?Toti sunt tampiti?
O intrebare....Cate divorturi prin acord ati facut doamna avocat AVLIL?Cand au venit partile la dumneavoastra nu erau intelese dinainte?
Ultima modificare: Sâmbătă, 31 Iulie 2010
Nicolae Dediu, Mediator
oricum va trebuie sa inaintati cereti de divort la judecatoria unde ati avut ultimul domiciliu comun pt desfacerea casatoriei.problema partajului o puteti rezolva printr-o tranzactie de care va lua act instanta.
Domnule Dediu, un mediator nu e un cunoscator al dreptului ca nu ii cere asta legea, asa incat nu puneti in aceeasi oala avocatul (jurist prin formatie) si mediatorul (care ar trebui sa aiba minime cunostinte de drept si ceva mai multe cunostinte psihologice).

Mersul la mediator (care poate fi un inginer de profesie) nu ii asigura omului accesul la camera de consiliu sau la sfaturi specializate de drept.
Cererea ca dosarul sa fie judecat in camera de consiliu se face intemeiat, procedural, pe anumite elemente jenante etc. din dosar, nu numai asa ca sa intrebe judele: vreti divort? - Da! Vreti si dv.? - Da! Si gata!
Ce element de spalat rufe in public ar fi in asta? Credea lumea ca oamenii aia vor divorta desi ambii nu voiau??? :O
Nu mai spun ca in caz de judecata in camera de consiliu toata lumea s-ar gandi: da' ce-au avut, mai, aia de ascuns?
Multe camere de consiliu se judeca in sala publica de sedinte, uneori fara evacuarea ei... si se admit dificil astfel de dosare judecate in camera de consiliu...
Si fara mediator sau avocat, daca oamenii tot vor prin acord, tot imediat se pronunta divortul!
Iar tranzactia nu va contine elemente necesare a fo spalate, ca ea e un contract strict juridic, deci... ce sa spele?

Dar... trebuie sa fii jurist cu experienta practica sa stii toate astea! Ca altfel induci omul in eroare si el crede marea cu sarea si se trezeste ca ajunge sa urasca mediatorii! Si numai bine nu face asta meseriei dv.

Eu nu merg in instanta la divorturi prin acord, imi pare inutil sa fiu acolo ca sa ce? Sa tin sacosa oamenilor care divorteaza? Ei sunt de acord, eu nu mai am treaba! E o formalitate!

Am fost in instanta cand clientul imi divorta prin acord, daca avea chestiuni serioase la partaj! Altfel, ii spun omului cum sa-si faca cererea, ce sa cuprinda si intr-o consultatie el a obtinut toate informatiile care ii sunt necesare a divorta prin acord!
Nu ma leg la cap sa apar in instanta si sa cheltuie oamenii pe asistenta juridica ce nu e necesara. Nu a revenit vreun om sa-mi spuna ca nu i-au ajuns informatiile date de mine cu privire la redactarea cererii si/sau procedura.
Imi pare atat de usoara cererea, incat dupa consultatii le mai spun oamenilor sa imi trimita cererea redactata si sa ma uit pe ea. GRATIS, ca imi ia fix 3 minute si e o banalitate pentru mine, e stupid sa iau bani pentru ca am adaugat art. 38 alin. 2 Codul familiei!

Asa incat, din momentul in care cei doi se inteleg, eu nu mai am treaba. Am avut client care se intreba cate piedici ii poate pune divortului celuilalt si a ajuns pana la urma la divort... de comun acord. La care nu, nu am fost prezenta, ca nu mai era cazul, i-am redactat numai o pagina si cei doi au divortat singurei.

Rolul meu e de informare in primul rand si apoi de asistare/reprezentare cand e conflict. Si acest rol nu se suprapune pe cel al mediatorului.
Am fost in instanta cand clientul imi divorta prin acord, daca avea chestiuni serioase la partaj! Altfel, ii spun omului cum sa-si faca cererea, ce sa cuprinda si intr-o consultatie el a obtinut toate informatiile care ii sunt necesare a divorta prin acord!

Pai tocmai asta si incercam sa spun:
Se poate admite o cerere ca dosarul sa fie judecat in Camera de Consiliu...binenteles pe baza unor motive intemeiate(ca ai sanse sa-ti fie acceptata sau nu cererea....e partea a doua...DAR AI DREPTUL sa depui acea cerere)....unii nici nu vor sa stie lumea ca ei au divortat...poti pune motivele fara a cere consultanta unui avocat:P
Sa revenim.
Indiferent ca ceri sau nu consultanta unui avocat sau mediator sotii tot platesc la judecatorie aproximativ 40 de lei.
Conform celor spuse de domnul de mai sus el are cererea de divort si o va depune maine.
Intrebarea este in felul urmator:
A formulat bine cererea?La asta ma refeream.
Daca nu stii ceri consultanta unui avocat care costa x lei.Daca vrei ca avocatul sa o si redacteze mai platesti x+S lei(S este egal cu sute de lei)
Daca te duci la un mediator dupa ce ai depus cererea si nu stii daca ai formulat-o bine(adica nu ai fost la un avocat inainte de a o depune), mediatorul te ajuta sa faci un acord care va fi la pretul de x impartit la 4.Daca mai punem la socoteala ca el si redacteaza acordul in acelasi pret....se vede clar avantajul mediatorului.
Acum sa privim altfel.
Daca dumneavoastra spuneti ca ati fost in instanta cand clientul a avut probleme serioase la partaj, imaginati-va ca odata ce a ajuns la mediator acei soti ar fi fost calauziti sa gaseasca o solutie fara sa-si spele lucrurile in public(intotdeauna cei care au depus cererea de divort prin acord...repet...intotdeauna....ei cauta sa nu-si spele rufele in public...pentru ei e o povara si un chin acest lucru), fara stres, timp pierdut, iar daca ne referim la onorariu...ar fi platit de 7-8 ori mai mult ca la un mediator:P
Deci informarea la mediator este in interesul justitiabilului si al instantelor...si clar...mai putin al avocatilor:P


Alte discuții în legătură

Problema dificila!! un sfat va rog! anda4uu anda4uu Buna ziua! Problema mea este una mai lunga... Insa pe scurt, parinti mei sunt divortati, iar tatal vroia sa bage partajul... Insa de la partaj a ajuns la ... (vezi toată discuția)
Divort de comun acord mihai2petru mihai2petru eu si sotia mea vrem sa divortam problema este ca avem doi copii de 2 ani si sunt dispus sa platesc pensie alimentara dar nu vrem sa cheltuim pe avocati se ... (vezi toată discuția)
Procedura divort- costuri/partaj- acte necesare alex83 alex83 buna ziua...care sunt procedurile de divort..?mai trebuiein..instanta?..sau cum se face mai exact.../..ma refer si cu treaba de partaj cu toate...acte ... (vezi toată discuția)