avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 883 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... actionare in instanta pt drepturi cuvenite si neplatite
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

actionare in instanta pt drepturi cuvenite si neplatite

Buna ziua,

Sotul meu a fost disponibilizat acum 1 an cu desfintarea postului. Firma la care lucra activeaza in domeniul comertului. CCM ramura comert prevede plati compensatorii de minim doua salarii, iar el a primit la plecare un salariu. Am depus la acel moment o sesizare la ITM insa ni s-a motivat ca aceasta este de domeniul instantelor de judecata carora trebuie sa ne adresam - ceea ce intentionam sa facem acum.

Salariul cuvenit nu este suficient de mare incat sa fim reprezentati de un avocat, insa pe de alta parte este un drept cuvenit si neachitat. Ne-am gandit sa purcedem singuri in aceasta actiune, si orice sfat ne-ar fi de mare folos.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: ctynn , utilizator 18:59, 21 Septembrie 2010
Eu zic ca la domiciliul pe care il are acum.
Iata de ce:
Codul muncii
Articolul 284 - (1) Judecarea conflictelor de munca este de competenta instantelor stabilite conform Codului de procedura civila.
(2) Cererile referitoare la cauzele prevazute la alin. (1) se adreseaza instantei competente in a carei circumscriptie reclamantul isi are domiciliul sau resedinta ori, dupa caz, sediul.

Nota bene: este vorba de domiciliul reclamantului (adica parte in proces, adica ne raportam la data introducerii actiunii, nu la data de acu' 1 an, cand respectivul era salariat).
Legea nu spune ca ar fi vorba de instanta competenta de la domicliul salariatului / al fostului salariat la data "nasterii pretentiilor", ci de domiciliul reclamantului (= data procesului, cacinumai atunci avem reclamat).

@v_florina: nu va speriati de mica noastra disputa teoretica, la orice tribunal veti introduce cererea, daca este gresit, va fi trimisa din oficiu unde trebuie.
Este foarte posibil sa castigati litigiul fara avocat.
Multumesc frumos pentru raspunsuri. Cu cererea primita mai sus si sfaturile ulterioare sunt convinsa ca ne vom descurca. Daca intampinam probleme, revenim aici.
smeagull a scris:

Eu zic ca la domiciliul pe care il are acum.
Iata de ce:
Codul muncii
Articolul 284 - (1) Judecarea conflictelor de munca este de competenta instantelor stabilite conform Codului de procedura civila.
(2) Cererile referitoare la cauzele prevazute la alin. (1) se adreseaza instantei competente in a carei circumscriptie reclamantul isi are domiciliul sau resedinta ori, dupa caz, sediul.

Nota bene: este vorba de domiciliul reclamantului (adica parte in proces, adica ne raportam la data introducerii actiunii, nu la data de acu' 1 an, cand respectivul era salariat).
Legea nu spune ca ar fi vorba de instanta competenta de la domicliul salariatului / al fostului salariat la data "nasterii pretentiilor", ci de domiciliul reclamantului (= data procesului, cacinumai atunci avem reclamat).

@v_florina: nu va speriati de mica noastra disputa teoretica, la orice tribunal veti introduce cererea, daca este gresit, va fi trimisa din oficiu unde trebuie.
Este foarte posibil sa castigati litigiul fara avocat.

utilizandu-se aceasta logica se poate modifica o sentinta in recurs pentru ca apare recurentul cu o lege ce e intrata in vigoare cu o zi inainte si astfel se modifica sentinta, nu !? B-)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ccm ramura transporturi , art 80 (salarii compensatorii) andrei.andrei andrei.andrei Buna ziua , as vrea sa stiu daca acesta se aplica la toate intreprinderile ce activeaza in domeniul transporturilor (ex. firmele de curierat). Daca da atunci ... (vezi toată discuția)
Disponibilizare raducraciun raducraciun BUNA ZIUA. EU AM PRIMIT UN PREAVIZ DE 20 ZILE....IN URMA ACESTUI PREAVIZ AM DEPUS O CERERE LA REGISTRATURA UNITATII IN CARE AM CERUT SA MI SE ACORDE UN SALARIU ... (vezi toată discuția)
Salariul + sporurile Monica H. Monica H. stiu ca in CCM National se prevede ca \"salariul cuprinde salariul de baza, indemnizatiile, sporurile precum si alte adaosuri \" (art.38 al.4). De asemenea, ... (vezi toată discuția)