As vrea sa stiu aproximativ cu cat timp inainte va aparea tematica si bibliografia pentru examenul din noiembrie anul acesta?? am consultat tematica si bibliografia de anul trecut dar presupun ca trebuie sa apara pt examenul de anul acesta...Am terminat facultatea anul acesta si as dori sa dau examen la Baroul Sibiu cu toate ca sunt o multime de lucruri pe care nu le stiu inca si as dori sa le aflu: in cazul fericit de promovare a examenului, in cat timp trebuie sa-mi gasesc un maestru?? sunt sanse de a intra daca ma apuc de invatat de maine? va rog frumos sa-mi raspundeti in masura in care cunoasteti aceste lucruri. merci mult :)
Eu sunt la litera E. In privinta numelui, eu am scris numele pe care il aveam pe cartea de identitate,deci cel dobandit in urma casatoriei. Si cred ca asa voi aparea si pe lista.
Anul trecut, desi au fost repartizati pe sali, in sali a stat fiecare unde a apucat. Dar sunt multe chestii noi anul asta fata de anul trecut.
1. Publicitatea integrala a drepturilor reale. Acest principiu rezulta din cerinta legii de a fi inscrise in cartea funciara toate operatiunile juridice prin care se constituie, se transmite si se modifica sau se stinge un drept imobiliar sau actiuni in justitie privitoare la imobile, dar numai pentru ca actul respectiv sa devina opozabil partilor. Intre parti, actul juridic isi va produce efectle fara a fi inscris.
Art. 28 al legii atenueaza principiul analizat, deoarece prevede ca dreptul de proprietate si celelalte drepturi reale sunt opozabile fata de terti, fara inscrierea in cartea funciara cand provin din succesiune, accesiune, vanzare silita, uzucapiune. Totusi, daca titularul voieste sa dispuna de drepturile astfel dobandite, urmeaza a ale inscrie in cartea funciara.
In aceleasi conditii, sunt opozabile fata de terti si drepturile reale dobandite de stat si de orice persoana, prin efectul legii, prin expropriere sau prin hotarari judecatoresti.
2. RELATIVITATEA INSCRIERII
Inscrierea unui drept se poate face numai:
a) impotriva celui care, la inregistrarea cererii sale, era inscris ca titular al dreptului caruia inscrierea urmeaza a fi facuta
b) impotriva aceluia care, inainte de a fi inscris, si-a garantat dreptul , daca amandoua inscrierile se fac deodata.
In cazul in care dreptul real al unui imobil a fost instrainat succesiv mai multor persoane, iar inscrierile nu s-au facut, cel din urma indreptatit va putea cere inscrierea dobandirilor succesive odata cu aceea a dreptului sau, daca dovedeste prin inscrisuri originale intreg sirul actelor juridice pe care se intemeiaza inscrierile.
3. LEGALITATEA
care decurge din obligatia instituita de lege pentru judecatorul delegat de carte funciara de a verifica daca sunt intruite conditiile prevazute de lege pentru a putea dispune inscrierea unui drept real si de a respinge cererea daca aceste conditii nu sunt intrunite. Incheierile de inscriere in cartea funciara sunt supuse cailor ordinare de atac.
4. OFICIALITATEA INSCRIERII
care semnifica obligativitate notarului public ce a intocmit un act prin care se transmite, se modifica, se constituie sau se stinge un drept real imobiliar de a cere DIN OFICIU, inscrierea lui in cartea funciara. In acest scop el va trimite cererea de inscriere a actului respectiv in ziua intocmirii sau cel mai tarziu a doua zi, la biroul de carte funciara al judecatoriei in a carei raza de activitate se afla imobilul , in afara de cazul in care partea interesata si-a rezervat dreptul de a face diligentele necesare pentru inscriere.
Instanta de judecata va transmite, in termen de 3 zile, hotararea ramasa definitiva si irevocabila, constitutiva sau declarativa asupra unui drept real imobiliar, la biroul de carte funciara al judecatoriei in a carei raza de activitate se afla imobilul. De altfel, instanta judecatoreasca nu poate trece la dezbaterea pe fond a unei actiuni privin desfiintarea actului juridic supus inscrierii, daca acesta nu a fost inscris, in prealabil, pentru, informare in cartea funciara.
Chestiile noi sunt in opinia mea:
1. sustinerea unei probe eliminatorii orale.
2. din zvonuri: elaborarea subiectelor si corectarea le vor face profesorii de la Universitate, desi eu nu prea cred, cred ca se refera la cei de la INPPA.