As vrea sa stiu aproximativ cu cat timp inainte va aparea tematica si bibliografia pentru examenul din noiembrie anul acesta?? am consultat tematica si bibliografia de anul trecut dar presupun ca trebuie sa apara pt examenul de anul acesta...Am terminat facultatea anul acesta si as dori sa dau examen la Baroul Sibiu cu toate ca sunt o multime de lucruri pe care nu le stiu inca si as dori sa le aflu: in cazul fericit de promovare a examenului, in cat timp trebuie sa-mi gasesc un maestru?? sunt sanse de a intra daca ma apuc de invatat de maine? va rog frumos sa-mi raspundeti in masura in care cunoasteti aceste lucruri. merci mult :)
Eu am terminat anul trecut la Universitate. Am auzit ca presedintele comisei de examinare va fi un profesor pe care l am avut la proc civ,si anume,Briciu...........si e brici omul,adica f exigent.Dar e doar un zvon........asa ca nu garantez.Cine mai e de la Univ Buc>?
5. INSCRIERILE IN CARTEA FUNCIARA DEVIN OPOZABILE FATA DE TERTI DE LA DATA INREGISTRARII CERERILOR DE INSCRIERE, CARE ESTE SI DATA INSCRIERII; ORDINEA INREGISTRARILOR CERERILOR DETERMINA RANGUL INSCRIERII, de aceea este vorba de PRINCIPIUL PRIORITATIIINSCRIERILOR.
Primul care solicita inscrierea este socotit a fi primul titular al dreptului inscris, chiar daca dreptul sau are o data posterioara titlului altui dobanditor, potrivit regulii cunoscute: qui prior tempore, potior iure.
Exceptii:
a) nu sunt supuse inscrierii, si prin urmare, sunt opozabile tertilor fara indeplinirea acestei formalitati, drepturile reale dobandite prin succesiune, accesiune, vanzare silita si uzucapiune.
b) dobanditorul anterior poate cere instantei de judecata sa acorde inscrierii sale rang preferential fata de inscrierea efectuata la cererea unui tert care a dobandit ulterior imobilul cu titlu gratuit sau carea fost de rea credinta la data incheierii actului.
In situatia in care mai multe cereri au fost depuse odata la acelasi birou de carte funciara, adica in aceeasi zi, drepturile de ipoteca si privilegiile vor avea acelasi rang, iar celelalte drepturi vor primi un rang egal, urmand ca prin hotarare judecatoreasca, obtinuta de catre cel interesat, urmare a sesizarii instantei competente sa deicda asupra rangului sau asupra radierii inscrierii nevalabile.
6. PRINCIPIUL FORTEI PROBANTE A INSCRIERILOR DE DREPTURI REALE.
Daca in cartea funciara s-a inscris un drept real, in folosul unei persoane, se prezuma ca dreptul exista, daca a fost constituit sau dobandit cu buna-credinta, cat timp nu se dovedeste contrariul; daca un drept a fost radiat din cartea funciara se prezuma ca acel drept nu exista.
Cuprinsul cartilor funciare se considera a fi exact, in folosul acelei persoane care a dobandit prin act juridic cu titlu oneros un drept real, daca in momentul dobandirii dreptului nu a fost inscrisa inc arte funciara vreo actiune prin care se contesta cuprinsul ei sau daca nu a cunoscut pe alta cale, aceasta inexactitate.