Buna!am avut un conflict cu un coleg de servici in timpul orelor de munca..totul a decurs de la o gluma ..apoi cu o lovitura si apoi cu amenintari..in urma faptelor angajatorul ne a pus sa ne scriem demisia dar fara data iar la prima abatere ne da afara..e posibil asa ceva?specific k eu sunt cea agresata si fizic si verbal.Multumesc!
Demisia este un act unilateral de vointa.Nu trebuie aprobata de nimeni,ea este in fapt o notificare catre angajator prin care il informati ca demisionati.Nu trebuie motivata.Nu ati facut bine...nu puteti avea incredere in director.Nu ati avut martori la altercatie?
Deci...... foaia numita "demisie" are o portita pe care probabil ca multi nu o stiu.....Ca nu se scrie "solicit demisia"..... ci " solicit incetarea contractului de munca cu acordul ambelor parti incepand de la data" sau " solicit denuntarea unilaterala a contractului de munca incepand cu data de" datorita motivului X.Cand soliciti demisia ,angajatorul poate sa nu iti dea nici un drept.ba mai mult poate sa te puna absent nemotivat trei zile consecutiv dupa care sa iti desfaca contractul de munca pe motive de "i" adica indisciplina....Cu toate ca literele nu prea mai conteaza e bine sa stii..Cand soliciti denuntarea unilaterala obligi angajatorul sa fie de acord.Si trebuie sa fie de acord...deoarece legea contractului spune ca un contract se face intre doua parti.Cand una dintre parti nu mai e de acord,contractul inceteaza de la sine.
Faptul ca ai scris foaia aia,nu are nici o valoare.A vrut sa va shocheze asa un pic ,ca altadata sa nu mai faceti.Pentru ca tu poti face contestatie la ITM(e un delict grav,ca angajatorul sa "forteze" angajatul sa plece, si daca se dovedeste risca amenda mare) si poti spune ca ai fost fortata.Mai mult ca sigur ca inspectorul itm va veni si va intreba colegii.Si sunt sigur ca sunt colegi care cunosc despre altercatia voastra. Si despre "tehnicile manageriale" ale acelui director. Asa ca eu zic sa iti vezi de treaba in continuare. si sa il lasi pe respectivu ala cu care ai tu altercatii sa "greseasca" singur. Si nu o sa te faca nimeni sa pleci.Dupa cum am spus.Pe prafu asta....abia asteapta inspectorii itm... sa aiba de lucru...:))
silviu3marian:
1. Nu confundati demisia (art.79 din Codul muncii) cu incetarea CIM cu acordul partilor (art.55b din Codul muncii).
2. Demisia nu se solicita, ea sa da, pur si simplu, angajatorul ia la cunostinta si se conformeaza legii, emitand decizia de incetare a CIM.
3. Incetarea CIM cu acordul partilor se face prin decizie de incetare a CIM la o data stabilita de comun acord intre angajator si salariat.
4. In vechiul Cod al muncii (Legea 10/1972) exista art.130, lit.i), prin care se inceta CIM pentru indisciplina. In actualul Cod al muncii exista art.61, lit.a).
Dupa demisie
ramona39
Buna seara! Am o intrebare vis-a-vis de ce poate face angajatorul dupa ce a aprobat o cerere de demisie. am fost constransa sa-mi dau demisia intr-o zi de ... (vezi toată discuția)