avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 321 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Constructie pe hat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Constructie pe hat

Detin un teren cu o suprafata mica, pentru a utiliza mai mult spatiu vreau sa construesc pe hat. Am discutat cu vecinul si am convenit ca eu sa-i platesc suma de 1000 euro iar el sa-mi dea dreptul sa construiesc pe hat.
Initial fac o constructie provizorie din panouri, ca dupa 5 ani sa fac o alta constructie definitiva cu 2 etaje.
Ce act trebuie sa fac intre mine si vecin? Act care sa-mi foloseasca si acum si ulterior.
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 08:56, 14 Septembrie 2007
ce e hatul? cred k e o intrebare neavenita...dar in principiu cred k iti trebe un contract de superficie..:P
Marturisesc ca si eu m-am cam uitat prin DEX. Se pare ca ar fi vorba de hotar (sau, ma rog, in DEX apare ca fasie ingusta de pamant nearat care desparte doua ogoare).

In acest caz ar fi vorba de o servitute (adica vecinul sa permita o constructie care sa nu respecte distanta legala fata de hotar). Trebuie insa sa va interesati la Primarie pentru a vedea ce grad de ocupare a terenului puteti obtine in acest caz, pentru a verifica daca este in acord cu intentiile dvs.
Am obtinut certificatul de urbanism. Primaria nu are obiectii. Doar ca pentru a construi cladirea in limita proprietatii vecinului (pe hat, hotar, comfine ...) am nevoie de acordul acestuia. Acord pe care in principiu l-as putea obtine printr-o declaratie notariala. Insa dat fiind faptul ca vecinul a pretins o suma de bani pe care o va incasa pentru acest drept pe care mi-l confera nu este potrivita aceasta declaratie care este cu titlu gratuit.
Intrebarea este ce act s-ar potrivi a fi incheiat din care sa rezulte ca eu practic mi-am cumparat dreptul de a construi in limita proprietatii mele.
Exista posibilitatea incheerii unui contract de constituire a dreptului de servitute?
Stie cineva daca trebuie incheiat in forma autentica? Are cineva un model?
Pentru obtinerea autorizatiei aveti nevoie, intradevar, de o declaratie a vecinului exprimata in forma autentica. Dar nu e nici un impediment ca in acesta declararie, acelasi vecin sa declare ca a primit de la dvs. suma de bani cu titlu de despagubire si ca nu mai are nici o pretentie prezenta si viitoare.

Alte discuții în legătură

Amplasare casa Della Della am inteles ca in martie 2009 a intrat in vigoare o hotarare locala in Timisoara conform careia nu poti construi decat cu acordul vecinilor dat la primarie sau ... (vezi toată discuția)
Drept de "trecere"prin curtea altui vecin ContSters64816 ContSters64816 Buna ziua, Sunt proprietara a unei parti dintr-un imobil(casa cu teren).In total suntem 4 vecini(proprietari) in acel imobil iar terenul este de servitute.In ... (vezi toată discuția)
Art. 31, din legea 50/1991 amri amri am mai scris pe forum ca am o vecina care si a facut casa pe hat cu ferestrele in curtea mea... eu asa am cumparat casa acum 2 ani, in fine, dupa 2 ani in ... (vezi toată discuția)