Detin un teren cu o suprafata mica, pentru a utiliza mai mult spatiu vreau sa construesc pe hat. Am discutat cu vecinul si am convenit ca eu sa-i platesc suma de 1000 euro iar el sa-mi dea dreptul sa construiesc pe hat.
Initial fac o constructie provizorie din panouri, ca dupa 5 ani sa fac o alta constructie definitiva cu 2 etaje.
Ce act trebuie sa fac intre mine si vecin? Act care sa-mi foloseasca si acum si ulterior.
Parerea mea e sa va duceti la notariat unde veti incheia o conventie privind dreptul de servitute. Notarul va va spune si daca trebuie sa intabulati dreptul de servitute(daca e permanenta sau temporara). De aceea cred ca ar fi buna forma autentica.
:)) Am fost la notari, nu stiu ce fel de servitute este, unii nici nu au vrut sa vorbeasca de asa ceva, altii au spus sa fac doar o declaratie, unul singur mi-a promis ca se va documenta pana luni sa vada daca este servitutea picaturii de streasina sau ce servitute este (avea biroul la periferia orasului, probabil clientii sunt putin mai redusi ca in alte parti unde nu au chef sa faca lucruri deosebite care mananca timp, fac doar lucrurile pe care le stiu si din asta castiga miliardul intr-o luna ...).
Parerea mea e ca ar trebui umblat la clanul mafiot al notarilor si facut in asa fel incat sa poata deveni notari si alti juristi nu numai cei din clan si fii acestora, astfel incat sa nu fii refuzat de notari pe motiv ca sunt foarte aglomerati. Mi se pare o bataie de joc ca un notar sa castige miliardul intr-o luna si sa nu dovedeasca a face acte la clienti, selectandu-si doar actele cu onorariu substantial iar alti licentiati in drept cu o buna pregatire sa nu poata sa-si castige existenta ...
Daca ar fi sa socotesc cati bani au castigat unii notari care s-au indeletnicit doar cu lipit timbre pe actele redactate de mine v-ar lua cu ameteala.
Problema este ca, din punct de vedere al clientului, onorariul notarului "trebuie platit" pentru ca "asta e" in timpt ce onorariul avocatului e intotdeauna "prea mare".
Va mai curge multa apa pe Dambovita pana ce omul va intelege ca nu are ce sa caute in biroul unui notar fara un avocat dupa el. Altfel risca sa plece acasa cu un act plin de stampile dragute si, mai tarziu, sa se dea cu capul de pereti. Si abia atunci o sa ajunga la un avocat, cand, oricat de destept ar fi acesta din urma, o sa-i fie cam greu sa dreaga ceea ce a fost prost din croiala.
Apropo! Daca ar fi sa desfacem firul in patru ("tetrapiloctomie" - cum ii zice barbatu'meu) servitutiile legale nu sunt adevarate servituti, ci ingradiri legale de interes privat rezultate din vecinatate care n-ar trebui "confundate cu sevitutiile" dupa cum spun unii care mai stiau ce scriu la vremea cand scriau (Acad. Prof Dr. Ion P Filipescu).
Ma bucur sa aud ca un notar si-a luat ragazul sa se mai documenteze.
Amplasare casa
Della
am inteles ca in martie 2009 a intrat in vigoare o hotarare locala in Timisoara conform careia nu poti construi decat cu acordul vecinilor dat la primarie sau ... (vezi toată discuția)