avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 727 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... schimbare nume copil
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

schimbare nume copil

Buna seara.
Am un copil nascut dintr-o relatie de concubinaj. Copilul a fost recunoscut de tatal lui ulterior inregistrarii, deci tatal apare in noul certificat la rubrica "tata" dar copilul poarta in continuare numele meu de familie, Noi dorim sa poarte numele tatalui, pentru acest lucru am fost trimisi in instanta (citisem aici pe forum ca schimbarea numelui se poate face si pe cale administrativa :-/ ) Problema e ca eu am domiciliul in orasul A, locuiesc in fapt in orasul B, iar tatal in C. . Eu sau tatal trebuie sa deschida actiunea , si care este instanta competenta.? Se poate devia competenta in cazul in care trebuie sa mergem in orasul unde am eu domiciliul? Din motive personale nu as dori sa merg acolo.
va multumesc
Ultima modificare: Vineri, 6 August 2010
NadinaN, utilizator
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 01:41, 17 August 2010
D vs deschideti actiunea pentru incuvintare a purtarii numelui de familie. Depuneti dosarul la judecatoria de care apartine localitatea unde aveti domiciliul sau resedinta cu forme legale. Cereti chemarea in judecata a tatalui copilului pentru a declara in instanta ca accepta ca micutul sa-i poarte numele de familie.
Instanta , daca e cazul, poate declina competenta, la judecatoria unde se afla domiciliul paratului,. dar puteti sa angajati un aparator... tatal este obligatoriu sa se prezinte
Ultima modificare: Vineri, 6 August 2010
ContSters122901, utilizator
atat dvs cat si tatal copilului au dreptul sa intenteze actiunea.
Oricare dintre parinti poate promova actiunea.
Competenta apartine instantei de la domiciuliul paratului.
In cazul in care filiatia a fost stabilita ulterior si fata de celalalt parinte, instanta judecatoreasaca va putea da incuviintare copilului sa poarte numele acestuia.
Actiunea are ca obiect " incuviintare purtare nume si se intemeiaza pe disp. art.64 al.2 c. fam.;)
va multumesc pentru raspunsuri. imi puteti spune de ce acte avem nevoie? tatal este cetatean strain
actele dvs de identitate, certificatul de nastere al copilui, declaratia tatalui de recunoastere a copilului precum si pasaportul tatalui copilului.

Alte discuții în legătură

Trecerea in numele tatalui mihaela_anca87 mihaela_anca87 salut....astept un copil si nu sunt casatorita inca iar tatal copilului nu o sa fie in tara cand voi naste. va rog sa-mi spuneti cum poate recunoaste copilul ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara carota carota Buna ziua, Va rog ajutati-ma cu informatii practice privind pensia alimentara. Am un copil cu un barbat cu care nu am fost casatorita, iar perioada pentru ... (vezi toată discuția)
Drept de vizitare minor din afara casatoriei dancosma dancosma Daca parintii unui minor nu sunt casatoriti (n-au fost niciodata, copilul este din afara casatoriei) si locuiesc separat (minorul locuieste cu mama), pentru ... (vezi toată discuția)