Buna seara.
Am un copil nascut dintr-o relatie de concubinaj. Copilul a fost recunoscut de tatal lui ulterior inregistrarii, deci tatal apare in noul certificat la rubrica "tata" dar copilul poarta in continuare numele meu de familie, Noi dorim sa poarte numele tatalui, pentru acest lucru am fost trimisi in instanta (citisem aici pe forum ca schimbarea numelui se poate face si pe cale administrativa :-/ ) Problema e ca eu am domiciliul in orasul A, locuiesc in fapt in orasul B, iar tatal in C.. Eu sau tatal trebuie sa deschida actiunea , si care este instanta competenta.? Se poate devia competenta in cazul in care trebuie sa mergem in orasul unde am eu domiciliul? Din motive personale nu as dori sa merg acolo.
va multumesc
D vs deschideti actiunea pentru incuvintare a purtarii numelui de familie. Depuneti dosarul la judecatoria de care apartine localitatea unde aveti domiciliul sau resedinta cu forme legale. Cereti chemarea in judecata a tatalui copilului pentru a declara in instanta ca accepta ca micutul sa-i poarte numele de familie.
Instanta , daca e cazul, poate declina competenta, la judecatoria unde se afla domiciliul paratului,. dar puteti sa angajati un aparator... tatal este obligatoriu sa se prezinte
Oricare dintre parinti poate promova actiunea.
Competenta apartine instantei de la domiciuliul paratului.
In cazul in care filiatia a fost stabilita ulterior si fata de celalalt parinte, instanta judecatoreasaca va putea da incuviintare copilului sa poarte numele acestuia.
Actiunea are ca obiect " incuviintare purtare nume si se intemeiaza pe disp. art.64 al.2 c. fam.;)
Pensie alimentara
carota
Buna ziua,
Va rog ajutati-ma cu informatii practice privind pensia alimentara. Am un copil cu un barbat cu care nu am fost casatorita, iar perioada pentru ... (vezi toată discuția)