Sotul meu se afla in urmatoarea situatie: a lucrat de 40 de ani ,neintrerupt ,in aceeasi unitate cu contract de munca pe durata nedeterminata.
Vineri ,i s--a adus la cunostiinta ca ''societatea isi reduce personalul prin desfiintare de posturi'' si conform art 65 alin 1 din legea 53/2003 codul muncii i s-a inminat o decizie de desfacere a contractului de munca cu data de 9 aug 2010.
Problema care intervine este urmatoarea: sotul meu se afla in concediu de odihna.A primit un telefon sa s eprezinte la servici si fara sa semneze altceva i-a inminat decizia de desfacere a CIM.
Putem actiona unitatea in instanta?
-- care e instanta la care trebuie sa ma prezint: judecatoria sau tribunalul
-- mai pot solicita in acest timp acordarea ajutorului de somaj,sau daca actionez in instanta imi pierd dreptul la plata din somaj
-- cum dovedesc ca eram in concediu de plata,pt ca unitatea nu ne dadea nici fluturas si nici un alt act.Doar salariul mil vira pe card iar cum banii de concediu m-i i-a dat in mina,e o proba ca perioada in care nu m-i s-au mai virat bani pe cardul de salariu e perioada concediului?
Mentionez ca ei invoca ca il dau afara cu art 65 alin 1 din legea 53/2003 dar pe hirtie ca titlu scrie ''decizie de desfacere a CIM'' si nu mi-au acordat preaviz
Va rog mult dati-mi un sfat,astept o indrumare.
Ce sa faca ? Sa-i actioneze in instanta pt ca era CO in perioada cidn l-au dat afara? Dar cum voi dovedi asta?
Astept o parere de la voi.
Multumesc.
Multumesc mult pt indrumari dar acum s-au complicat lucrurile: sotul meu se afla in concediu de odihna cind a primit un telefon sa se prezinte la servici.Inainte de a intra in concediu i-au dat banii pe concediu.La ei concediiile de odihna se efectueaza fara o cerere sau o p;rogramare prealabila. Iti zic simplu ca de saptamina viitoare esti in concediu,deci nu are nimic scris ca se afla in concediu,doar a semnat pe un stat de salarii ca a luat banii.
Il suna deci sa vina pina la servici si l-i se da o hirtie prin care ii anunta ca datorita desfiintarii posturilor ,conform art 65 alin 1 din legea 53/2003,i s-a desfacut contractul de munca.Conform contractului colectiv la nivel de ramura i se mentioneaza in decizie ca i se da despagubire un salaraiu,care si asa este de 700 ron. Azi cind se duce sa isi ia aceast salriu-despagubire are o surpriza si va rog pe voi sa ma lamuriti pt ca nu mai inteleg nimic: i se spune ca din aceasta despagubire i se opresc banii de concediu.
Pai el a efectuat concediul....si a si luat bani pe concediu,..este legal sa i se opreasca din acest salariu-despagubire banii pe concediul deja efectuat?
Va rog mult linisti-ti-ma pt ca simt ca explodez.
Mie mi-au taiat 25%,sotul somer.........simt ca nu mai pot.
Multumesc anticipat.
nu este legal... in caz de concediere art. 65 c. mun. aceasta are loc ca urmare a deciziei unilaterale a reprez. legal al firmei si nu este datorata salariatului.