am o rugaminte la d-voastra,tatal meu este nascut la data de 04.01.1951 si are total stagiu de cotizare realizat 34 ani 2 luni 9 zile dintre care 20 de ani 11 luni in grupa a II,poate acesta sa beneficieze de pensie,
va multumesc!
Art 42/Lg 19 se refera la reducerea varstelor standard de pensionare urmare activitatii desfasurate in grupa II de munca - fara diminuarea pensiei si este considerata pensie limita de varsta
Pensionarea anticipata sau anticipata partiala inseamna tot reducerea varstei standard pentru cei care au lucrat in grupa III de munca , dar ... cu diminuarea pensiei aceasta fiind pensie anticipata sau anticipata partiala la care face referire Lg. 118/2010
Neadevarat! Conform pct.11 sectiunea III cap.B din Ordinul nr.340/2001 se cheama ca se face inscriere la pensie anticipata sau pensie anticipata partiala! Cititi aceasta prevedere si veti vedea ca asa este! Si are legatura cu Legea nr.118/2010!
Domnule,
Raspunsul dvs pentru @leonida este incorect. La stagiul de 34 ani 2 luni 9 zile, i se aduna si sporul celor 20 de ani de grupa II. Astfel, realizand stagiul complet, poate solicita in 2011, fie pensie anticipata partiala, fie pensie limta varsta cu reducerea varstei standard cu 4,5 ani.
Atentie! persoana in cauza, functie de anul nasterii - 1951 - nu poate solicita pensie in 2010
Ce neintelegere aveti cu lg. 118 si cu art 42/lg 19/2000....nu pot sa imi dau seama
Stimabile, raspunsul meu a fost in concordanta cu ceea ce a dorit sa afle leonida: adica la stagiul de cotizare de 34 de ani, 2 luni si 9 zile pe care tatal sau l-a realizat, fiind nascut in anul 1951 nu putea sa iasa la pensie anul acesta pentru ca nu indeplinea conditiile prevazute la art.42 alin.(1) din Legea nr.19/2000 neavand stagiul complet de cotizare de 35 de ani. In ceea ce priveste "adunarea sporului celor 20 de ani lucrati in grupa II de munca" la stagiul de cotizare este incorecta asertiunea in masura in care acest aspect este reglementat exact de art.42 alin.(1)! In legea nr.3/1977 se prevedea modul de completare la vechimea in munca pentru inscrierea la pensie, in sensul ca pentru fiecare an lucrat in grupa II de munca se adaugau 3 luni!
Daca citeati cu atentie mesajului lui Bruta, ati fi observat ca vorbea de faptul ca la stagiul de cotizare efectiv realizat de @leonida, se aduna sporul pentru cei 20 de ani de grupa a II-a.
Asa cum au sustinut si colegii mei de forum( d-na. Pintea, Dl. Tudor Valeriu si Bruta), @leonida poate beneficia in anul 2011, de pensie anticipata partiala, (daca nu intervine un alt act normativ care sa prelungeasca suspendarea) sau de pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare, in conformitate cu dispozitiile art. 42, alin.1 din Legea nr. 19/2000.
Acest articol confera posibilitate, asiguratilor, care au in alcatuirea stagiului de cotizare perioade lucrate in grupa superioara de munca, sa beneficieze de reducerea varstei standard, adica sa benefieze de pensie pentru limita de varsta...mai devreme.