Ambii parinti au aceleasi drepturi si indatoriri fata de copiii lor minori, fara a deosebi dupa cum acestia sunt din casatorie, din afara casatoriei ori infiati.
Ei exercita drepturile lor parintesti numai in interesul copiilor.
Stabilirea pensiei de intretinere pentru copilul din casatorie este un drept al copilului si nu al sotului care il creste, deci asupra acestui drept parintele nu poate renunta. In ceea ce priveste intelegerea parintilor, cu privire la contributia fiecăruia la intretinerea copilului minor, aceasta este valabila, doar daca, prin aceasta nu se nesocotesc drepturile minorului, putand chiar fi scutit de intretinere, unul dintre parinti, in situatia in care intretinerea, acordata de celalalt parinte, este suficienta pentru nevoile concrete ale minorului.
Cf art. 55: Actiunea in tagaduirea paternitatii se prescrie in termen de trei ani de la data nasterii copilului. Pentru sotul mamei, termenul curge de la data la care a luat cunostinta de nasterea copilului.
Daca actiunea nu a fost introdusa in timpul minoritatii copilului, acesta o poate porni intr-un termen de 3 ani de la data majoratului sau.
Reclamantul poate fi repus in termen, in conditiile legii. Alte detalii despre stabilirea paternitatii aici:
[ link extern ]
L.C.
P.S. Prin mutarea in alt oras veti atrage furia sotului si fara a avea servici in noul oras va fi dificil sa convingeti autoritatea tutelara si instanta ca aveti mijloacele necesare cresterii si educarii minorei, riscand astfel sa perdeti incredintarea. Ganditi-va foarte bine la consecintele deciziilor ce le veti lua.
:luck: