Buna.in prezent sunt in concediu pentru ingrijirea copilului,copilul meu s-a nascut in 24 aprilie 2009.am fost angajata la o institutie cu carte de munca fara intrerupere din 2004, in acelasi timp am avut si autorizatie PFA(comert)am platit impozit 16%din venit, pana in data de 24 .04.2009 pt .PFA data la care am intrerupt activitatea la PFA, fiind inregistrata la registrul comertului .
am beneficiat de concediu prenatal in perioada 01.03.2009-24.04.2009 de la instituria unde am fost angajata cu carte de munca ,dar in aceasta periada activitate la PFA nu a fost intrerupta
- de la institutie mi s-a luat in calcul ultimele 12 luni
-de la PFA s-a procedat astlel :venitul net realizat in 2008 de 13004 s-a impartit la 12 ,iar in calcul s-au luat 8 luni(ii normal asta am inteles),ce nu mi se pare normal este faptul ca in 2009 am realiza un venit net de 26317 care s-a impartit la 4 luni si s-au luat in calcul doar 2 luni ianuarie si februarie .De ce 2 luni?raspunsul primit de la doamna care se ocupa de dosar a fost urmatorul :erati in incapacitate temporara de munca (concediul prenatal de la institutie).
Marea mea nelamurire ,este de ce ma suna doamna dupa un an sa imi spuna ca o sa mi se recalculeze indemnizatia ,,o sa se ia in calcul si cele 2 luni,ca au mai avut un caz ,care ia actionat in instanta si i s-a recalculat,, ,iar acuma canda ama fost sa mi se recalculeze imi spune ca asa erau modalitatile de calcul la vreme aceea
Va rog, frumos sa ma lamuriti cum sa procedez.
Va multumesc.
Domnule tudorvaleriu, va rog intr-un caz oarecum asemanator sa ma lamuriti daca se poate:
1.angajata cu CIM / 8h / zi/ durata nedeterminta din feb 2008 si pana in prezent
2. din feb 2009 si pana in prezent, realizez si venituri din activitate de traducator, pentru care am platit si platesc 16% si CASS 5.5%.
Pentru aceste venituri, nu am platit CAS/somaj, nefiind obligata, pana in iul 2010 ( fiindca se suprapunea cu CIM, asa mi-au raspuns cei de la Casa de Pensii). Urmeaza sa ma conformez modificarilor aduse prin OG 58 de indata ce vor fi primite normele interne si sa platesc contrib. individuale.
Legat de faptul ca astept nasterea unui copil in luna sept 2010 as dori sa stiu:
1. pot avea surprize neplacute prin neacordarea indemnizatiei de crestere copil pentru faptul ca nu am platit CAS /somaj in conditiile aratate mai sus? ( eu inteleg ca va fi luat in calcul venitul impozabil realizat in ultimile 12 luni, adeverit de catre administr. fiscala, sau cumulul lor in cazul meu. Presupun corect?!)
2. din 15 aug 2010 am intrat in concediu prenatal de la intreprinderea unde saunt angajata, dar pana la sfarsitul lunii, mai realizez venituri din traduceri.
Constituie aceasta vreun impediment in acordarea indemnizatiei sau a modului de calcul, prin comparatie cu cazul descris mai sus ? Intentionez sa suspend activitatea de traducator imediat dupa nastere.Ce ma sfatuiti?
Cand voi cere indemnizatia pentru crestere copil, pot spera ca mi se vor lua in calcul veniturile salariale si cele din traduceri realizate in ultimile 12 luni anterior datei de nastere a copilului?
PS: inca o intrebare daca se poate, ce institutie plateste aceasta indemnizatie pentru crestere copil ? sau din ce fonduri, ca nu stiu nici la aceasta data...
Multumesc dvs, sau celor care vor avea amabiliatea sa-mi raspunda !
1. Acordarea indemnizatiei pentru CCC pana la 2 ani nu este conditionata de plata contributiilor lunare la fondurici numai de obtinerea de venituri profesionale supuse impozitarii.Nu va cere ni macar sa dovediti ca ati platit impozitul pe venituri.
2. Pe timpul concediului de maternitate si a CCC pana la 2 ani nu puteti obtine venituri profesionale supuse impozitarii pentru ca va inecteaza plata acestor indemnizatii.
3. Indemnizatia pentru CCC se calculeaza prin luarea in calcul a tuturor veniturilor profesionale impozabile, nete, indiferent de sursa.
4. Indemnizatia de CCC este platita de stat prin Agentia de Prestatii Sociale.
Multumesc frumos pentru amabilitate si promtitudinea raspunsului. profesionist ca de fiecare data !
Ma ingrijoreaza putin raspunsul de la punctul 2,( adica si pe timpul concediului de maternitate ?!) sper sa o rezolv, chiar astazi merg la institutia cu pricina pe care am descoperit-o in sfarsit. . Da intradevar este o agentie pentru asistenta sociala subordonata Consiliului local al primariei. vreau sa ma asigur complet um trebuie sa procedez.
Multumesc inca odata domnule tudorvaleriu !
1. In legatura cu pct.2 din raspunsul meu va sugerez sa intrebati si la Casa de Asigurari de Sanatate, din ale caror fonduri se plateste concediul de maternitate.
2. Daca doriti, va rog sa ne comunicati si noua raspunsul lor. Sa va spuna si baza legala, in cazul unui raspuns nefavorabil.