avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 761 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... act donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

act donatie

Buna seara.Doresc un raspuns daca se poate referitor la atacarea unui act de donatie.Suntem trei frati si tatal nostru a facut un act de donatie pentru un teren unuia dintrenoi.La intocmirea actului acum 3 ani,noi am fost de-acord la renuntarea unei cote eventuale de mostenire in sensul ca suntem de-acord cu actul incheiat si nu avem pretenti.Problema este ca fratele nu respecta clauzele de intretinere din contract.Putem solicita anularea actului sau este tardiv ?
Cel mai recent răspuns: Gabriel Trifu , Avocat 14:48, 18 August 2010
dvs nu aveti calitate procesuala pt a intenta o actiune de revocare a donatiei.doar tatal dvs are.
adita_auto a scris:

anularea actului


adita_auto a scris:

rezilierea contractului


elena138 a scris:

Revocarea donatiei


elena138 a scris:

reductiunea


Cred ca doar rezolutiunea a mai scapat din ...tocana/ghiveciul asta de termeni.

Daca pune cineva in cratita patrunjel in loc de marar tot ii iese de-o mancare. Dar daca cere cineva in justitie anulare in loc de revocare (rezolutiune) n-o sa priceapa de ce a pierdut si da vina pe justitie. Desi, de pierit, a pierit ...pe limba lui.

Nu ne putem juca cu termenii acestia asa cum ne vin la-ndemna.

In alta (dez)ordine de idei, dvs. @audita_auto nu aveti calitatea de a solicita in justitie revocarea (rezolutiunea) donatiei pentru neexecutarea de sarcini, pentru ca nu sunteti parte in acel contract si nici tatal dvs. nu-i mort inca (dreptul la actiune se transmite pe cale succesorala, dar pentru a discuta despre vreo succesiune trebuie sa avem intai un ...defunct).

Interesul dvs. (sunt fiul/fiica tatalui mea si s-ar putea ca dupa moartea lui sa fiu eredele lui /sa capat ceva din mostenirea lui) este, la acest moment, la fel de iluzoriu si de eventual ca ...cioara de pe gard din expresia romaneasca. (pentru a putea justifica sesizarea instantei, interesul - conditie de exercitiu a actiunii - trebuie sa fie nascut si actual).

Nu putem discuta despre mostenirea cuiva atata vreme cat acel cineva e inca in viata. Aaa! Putem discuta ipotetic, putem face o gramada de scenarii, dar nu putem afirma ca exista un drept, cata vreme n-a murit inca cel despre a carui mostenire vorbim.

De ce e interesul acesta eventual cata vreme nimic nu-i mai sigur decat moartea? Pentru ca nimeni nu stie ...ordinea inmormantarilor. Si tot vorbind despre X care il va mosteni pe Y, ne putem putem trezi, Doamne fereste, intr-o zi ca se-ntampa viceversa...ca Y il mosteneste pe X.

Iertati exprimarile, dar cred ca e mai limpede asa, decat daca as fi vorbit tern, ca intr-un referat de drept, despre conditiile de exercitiu ale actiunii civile.
Ultima modificare: Miercuri, 18 August 2010
romascanu, moderator
va multumesc tuturor pentru lamuririle date .
Daca contractul de donatie are ca obiect un imobil, cerintele de forma trebuie sa fie respectate in sensul ca este necesar a fi incheiat in forma autentica, la notarul public.
In cazul in care conditiile de validitate corespund cerintelor legale, trebuie sa stiti ca in principiu donatia este un contract irevocabil.
Exista totusi trei exceptii de la principiul irevocabilitatii donatiilor si anume: atentat la viata donatorului, delicte cruzimi sau injurii grave si refuzul de alimente, acestea fiind singurele cauze prevazute de lege pentru a cere revocarea unei donatii.
Daca donatia a fost facuta cu sarcini, atunci nu se poate cere revocarea donatiei pt. neexecutarea sarcinii ci se va cere obligarea donatarului la executarea sarcinii.
In cazul in care sarcina este de fapt o obligatie de intretinere a donatorului in schimbul bunului donat , s-ar putea sa nu mai vorbim de o liberalitate (donatie), intrucat obligatia de intretinere poate depasi in valoare bunul primit prin donatie iar intr-o asemenea situatie suntem in prezenta unui contract de intretinere caz in care beneficiarul intretinerii poate cere rezolutiunea contractului potrivit art. 1020 C. civ.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anulare donatie crivatgeorgiana crivatgeorgiana buna ziua! problema mea ar fi urmatoarea: soacra mea ameninta k va anula donatia facuta sotului meu, pe apartamentul in care stam noi, donatie care e cu ... (vezi toată discuția)
Renuntare mostenire/ donatie/ vanzare cumparare alexsu alexsu Buna ziua, Situatia pentru care va cer sfaturi este urmatoarea: tatal meu si fratele acestuia detin prin mostenire un teren. Pe terenul respectiv eu as vrea ... (vezi toată discuția)
Contract ContSters83761 ContSters83761 Buna seara !Am o intrebare cu privire la faptul daca un contract de donatie cu clauza de intretinere poate fii considerat ca fiind sinalagmatic ?Va multumesc ... (vezi toată discuția)