avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 919 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... revenire din cic
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

revenire din cic

va rog sa ma lamuriti si pe mine.
Copilul meu are 1 an si trei luni si sunt chemata insistent inapoi la servici. Am intrebat la asistenta sociala daca pot revenii in cic in cazul in care nu pot face fata programului si au spus ca odata ce am renuntat nu pot revenii. Eu nu mai stiu ce sa cred pentru ca pe forum am citit ca pot revenii.
Cel mai recent răspuns: adela.c , utilizator 15:21, 31 Octombrie 2009
andreealisievici a scris:

............Totusi am o curiozitate: cum de angajatii au acceptat acest CCM la nivel


Probabil ca au semnat ca primarii...;)
Bine, cred că e usor sa dam vina pe salariatii care semneaza "ca primarul" contracte sau acte aditionale, dar trebuie sa vedem si ca, in foarte multe cazuri, ei nu au o alternativa. Sunt foarte curios sa vad cum continua relatia angajator-salariat daca un salariat refuza sa-si dea acordul pentru o hartie care i-a fost pusa in fata pentru semnat. Si eu mi-as dori sa vad salariati mai instruiti, mai increzatori in drepturile lor recunoscute legal si mai inclinati spre a-si apara aceste drepturi, dar...
Am dat cererea la semnat cu specificarea datei de intoarcere si cu mentiunea ca prefer sa nu lucrez in week-end-uri si nici pe tura de noapte. Sa vedem daca imi aproba cererea.
Eu nu am inteles o chestie pot lucra cu jumatate de norma sau 6 ore?
Va multumesc mult.
a_k a scris:

Concediul pentru cresterea copilului (cf. Ordonantei de Urgenta a Guvernului 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului) se acorda pana cand copilul implineste varsta de 2 ani (3 ani in cazul copilului cu handicap); salariata mama este obligata sa efectueze cele 42 de zile ale concediului postnatal obligatoriu, anterior concediului pentru cresterea copilului. Concediul atrage suspendarea contractului individual de munca din initiativa salariatului si, la cerere, se acorda indemnizatia pentru cresterea copilului – indemnizatia se acorda numai unuia dintre parinti, daca solicitantul indeplineste conditiile legale privitoare la realizarea de venituri profesionale supuse impozitului pe venit, timp de 12 luni anterior datei nasterii. Conform Contractului colectiv de munca unic la nivel national: 2007-2010, articolul 62, dupa efectuarea concediului pentru cresterea copilului, salariata mama poate beneficia de inca un an de concediu fara plata.

Contractul colectiv la nivel national mai prevede ca:
Articolul 17
(1) Salariatii care renunta la concediul legal pentru ingrijirea copilului in varsta de pana la doi ani beneficiaza de reducerea duratei normale a timpului de lucru cu 2 ore pe zi, fara sa le fie afectate salariul de baza si vechimea in munca. La cererea lor se poate acorda program decalat, cu alte ore de incepere a programului de lucru, daca activitatea unitatii permite.

(2) Femeile care au in ingrijire copii de pana la 6 ani pot lucra cu 1/2 norma, daca nu beneficiaza de cresa sau camin, fara a le fi afectate drepturile ce decurg din calitatea de salariat. Timpul in care au fost incadrate in aceste conditii se considera, la calculul vechimii in munca, timp lucrat cu o norma intreaga.

Articolul 76
(3) Pe o perioada de minimum 6 luni de la reluarea activitatii, considerata perioada de readaptare, salariatii care au beneficiat de concediu de maternitate si/sau concediu legal platit pentru ingrijirea copilului in varsta de pana la 2 ani nu vor putea fi concediati pentru motivul de necorespundere profesionala prevazut de Codul muncii.

Iar Codul muncii:
Articolul 60
(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa: (...)
e) pe durata concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani.

Asa ca, din punct de vedere legal, aveti protectie, in ciuda insistentelor angajatorului. Puteti ramane in concediul legal pentru cresterea copilului pana cand acesta va implini 2 ani, apoi puteti reveni la serviciu si sa va solicitati dreptul de a lucra cu 1/2 de norma (cf. articolului 17, alineatul (2) din contractul colectiv de munca unic la nivel national aplicabil.)




Buna ziua, am si eu o intrebare, legata de subiect......si anume: cand angajata renunta la concediul de maternitate, sotul acesteia intra pe concediu de paternitate, iar ulterior firma la care este angajata mama copilului, intentioneaza sa o concedieze din motive economice, care nu tin de persoana angajatei. Angajata, mai poate reveni si solicita revenirea la concediul de maternitate ?

Va multumesc.
Sa facem un pic distinctie intre termeni: Concediul de maternitate, concediul paternal (de paternitate) si concediul de ingrijire copil sunt 3 lucruri distincte.

Concediul de maternitate (prenatal si post natal) este de max 126 zile si poate fi luat doar de mama, cu obligativitatea respectarii a 42 zile dupa nastere (denumita si perioada de lehuzie).

Concediul paternal este reglementat de legea 210/1999 si poate fi luat numai de tata, in primele 8 sapatmani de la nasterea copilului. Acesta are dreptul la 5 zile lucratoare de concediu, cu posibilitatea prelungirii cu inca 10 zile in cazul in care face dovada absolvirii unui curs de puericultura.

Concediul de ingrijire copil (reglementat prin OUG 148/2005) se poate luat, atat de mama cat si de tata, pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului (sau 3 ani in cazul copilului cu handicap).

Eu nu gasesc nici un motiv pentru care mama la care va referiti dvs nu poate solicita concediul pentru cresterea copilului, atata timp cat copilul nu a depasit varsta de 2 ani (sau 3 ani in cazul copilului cu handicap) cu conditia, fireste, ca tatal sa suspende acest concediu si sa se reintoarca la munca. Concediul nu poate fi luat simultan de ambii parinti, insa succesiv da.

Alte discuții în legătură

Revenire in concediu de ingrijire copil ancristida ancristida Buna ziua, am o intrebare. Cererea de revenire in concediu de crestere copil trebuie acceptata de Directorul firmei, altfel femeia nu poate reveni ? Cineva ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie cic- somaj tehnic saccontala saccontala Buna ziua, Ma numesc Daniela Bularda si incepand cu data de 15 februarie 2009 sunt in concediul pentru cresterea si ingrijirea copilului. Copilul s-a nascut ... (vezi toată discuția)
Concediere Carmen-Ramona Carmen-Ramona salariata revenita la serviciu din concediu pentru cresterea si ingrijirea copilului in varsta de pana la 2 ani poate fi concediata imp de 6 luni? (conform ... (vezi toată discuția)