avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1793 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cineva care a renuntat la mostenire se mai poate ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cineva care a renuntat la mostenire se mai poate razgandi?

buna ziua.

__as dori sa aflu si eu cum si in ce conditii este acest lucru posibil.
__sunt 3 frati (o fata si 2baieti). fata s-a casatorit acum 38 de ani si a fost infiiat de o doamna. intre timp sotul acesteia a vandut casa si a cheltuit banii apoi au divortat dupa 8-9ani, dar femeia daduse declaratie ca renunta la partea ei in favoarea fratilor. tatal a murit.
__cam de 30ani s-a mutat inapoi la mama ei inca in viata si e constant amenintata ca va fi data afara. mama ar vrea sa-i faca ei(fetei) acte pe casa--caci titlu de proprietate este pe numele ei--a batranei-- dar mai poate? avand in vedere ca ea a renuntat la partea ei? dar a renuntat la partea succesorala a tatalui. se poate vorbi cumva si de uzucapiune?? caci sta in acea casa de 30ani si numai ea are grija de mama ei, ceilalti frati unul locuind tot in aceeasi casa dar in alta camera iar cel de-al treilea nemailocuind acolo de foarte mult timp.
__cam ce ar fi de facut?

va multumesc!
Cel mai recent răspuns: hopeless1 , utilizator 16:01, 20 August 2010
Odata exprimata vointa de renuntare la succesiune, se mai poate reveni asupra acesteia, in termenul de 6 luni de la moartea autorului , cu conditia ca alti erezi sa nu fi acceptat respectiva mostenire.
Testamentul poate fi atacat in termen de 3 ani de la deschiderea mostenirii , prin moarte, de catre succesrorii rezervatari .
Ultima modificare: Vineri, 20 August 2010
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
buna ziua.
declaratia de renuntare poate fi retractata in termen de 6 luni , de la data la care aceasta declaratie a fost data la notariat, doar daca ceilalti succesori nu au acceptat succesiunea in cauza .
daca acest termen s-a prescris si ceilalti erezi au acceptat succesiunea, renuntatorul este prezumat ca nu a avut niciodata calitatea de erede , si este considerat strain de succesiune .
Deci cu mama ei care a infiiat-o nu mai are nici o treaba. doamna aceea i-a lasat casa iar barbatu fetei infiiate i-a vandut-o prin minciuni deci nu a avut nici un beneficiu de la casa care i-a lasat-o mama care a ainfiiat-o si a dirvortat de acel om acu vreo 28-29ani cand s-a reintors la casa mamei naturale si de atunci sta in casa avand grija de aceasta iar mama ei naturala vrea sai faca acte cat e inca in viata sa nu fie vorba de vreun testament.
Ce acte poate sa-i faca mama naturala fiicei ei care acum locuieste cu ea dar care a dat in urma cu vreo 38ani declaratie notariala ca renunta la partea ei de mostenire cand pe atunci murise doar tatal lor adica a celor 3frati.
Nu stiu...nu ma exprim eu bine...??!:-/ nu stiu mai clar cum sa fac inteleasa problema. intrebati-ma ce nu explic cum trebuie.

va multumesc!
nu ii mai poate niciun fel de act mama fiicei. prin renuntare si-a pierdut dreptul la mostenire avand in vedere perioada de 28 de ani de cand a declarat ca renunta.
ok.
---dar vreunui nepot ii poate face acte?
---si dupa moartea mamei ai sa inteleg ca nici atunci nu va avea dreptul iara la nimic!!! plus ca in acesti 28ani a avut grija EA de mama ei si nu ceilalti frati. chiar nu se mai poate face nimic?:(

Alte discuții în legătură

Succesiune raluca77 raluca77 Bunica ii poate face testament mamei pe toata casa?Acesta poate fi atacat in justitie de sora vitrega? (vezi toată discuția)
Printul mostenitor stefan_ruxandra stefan_ruxandra buna seara. va prezint si eu o situatie care este destul de incalcita dar sper sa ma ajutati sa o rezolv. este vorba de mama mea ai carei parinti s-au ... (vezi toată discuția)
Mostenire fulgisordenea fulgisordenea buna seara, va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta: trei frati si un nepot infiat decedat cu multi ani in urma. nepotul decedat are o sora. ce drepturi ... (vezi toată discuția)