Mama si fratele meu sunt propietarii unui apartament.Tatal meu este decedat ,iar alti
frati sau surori nu mai am.Sunt casatorita si am doi copii majori.
Problema e ca nici eu nici sotul meu nu aparem in contractul de vanzare cumparare
al apartamentului,noi fiind doar luati in spatiu.
Acum mama mea doreste sa apar cumva eu si sotul meu in cotractul apartamentului,de fapt doreste sa cedeze partea ei de apartament.
Cum e mai bine sau mai convenabi?
sa se faca un cotract nou de vanzare cumparare,prin donatie,sau altfel?
De preferat ar fi sa ne si coste mai putin. multumim pt raspuns.
@athe: avand in vedere ca acea cota din apartament este singurul bun imobil din patrimoniul mamei, cum ramane cu riscul reductiunii liberalitatilor excesive (la cererea fratelui initiatoarei) ?
@athe:
Pai si vanzarea catre un descendent de gr. 1 nu este prezumata ca donatie deghizata? (mai ales ca inteleg nu se va plati pretul, si deci nu se poate rasturna prezumtia prin dovezi?)
Si-atunci nu tot la reductiune ajungem?
p.s. Dupa mine, cea mai buna solutie este ceva de genul o actiune in constatare a coproprietatii initiatoarei asupra apartamentului 2 (in aceeasi cota in care detinea apartamentul 1), care (dupa cum rezulta din dovezile x, y, z) a fost cumparat tocmai "in locul" ;) si din banii obtinuti din vazarea apt. 1 (care era bun comun), si deci trebuie sa imprumute ... situatia juridica a apart. 1.
Actiunea in instanta ar fi in contra mamei (care va fi un parat ... pasiv) si a fratelui (care nu stim ce fel de parat va fi).
Nu fac "civile" prea des, nu stiu cat e de buna solutia, dar e prima idee.
Eu zic ca acum trebuie "dres" ceea ce au ... ratacit oamenii din greseala (daca intr-adevar asa stau lucrurile, si cota initiatoarei a fost numai ... uitata intre notari, si nu s-au intamplat si alte lucruri pe acolo).
Mai bine aduceti acum actele "la zi", conform cu vointa reala a tuturor, decat sa donati, ras-donati, raz-vindeti si ras-mosteniti cel apartament.
Chiar: @iulyannna: de ce s-a vandut apartamentul 1? apartamentul 2 a fost cumparat EXACT cu banii de pe 1? vreu leu in plus? in minus?