avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 458 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... actiune rectificare carte funciara
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

actiune rectificare carte funciara

Buna!
Ma poate ajuta cineva cu raspunsul la urmatoarea intrebare? Cum trebuie timbarata sau ce taxe trebuie platite pentru o actiune avand ca obiect rectificate carte funciara, respectiv constatarea achitarii sultelor si dispunerea radierii mentiunii de neplata a acestora din cartea funciara?
Multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: godspeed , utilizator 16:22, 6 Ianuarie 2011
Se face un pic de confuzie intre inscriere si radiere, pe de o parte si rectificare pe de alta parte.
Regula generala este ca inscrierea si radierea se fac in temeiul unei cereri care are anexate inscrisurile doveditoare (rezulta ata din art. 33 cat si din art. 51 acelasi lucru). Rectificarea acestor inscrieri sau radieri nu se poate face insa in temeiul unei simple cereri decat daca exista declaratie autentificata a celor afectati de rectificare sau, in caz de conflict, hotarare judecatoreasca, din cauza efectelor pe care le are inscrierea in CF.

1. Din cuprinsul prevederilor art. 47, respectiv alin. 5-7 din Legea nr. 7/1996 (uff, ce de septari!) rezulta ca radierea unei sarcini se poate face la fel ca si inscrierea, adica prin depunerea unei cereri la BCPI.
2. Registratorul, dupa ce va cerceta daca cererea indeplineste conditiile legale, o va admite sau o va respinge prin incheiere motivata. Impotriva acestei incheieri partea poate sa faca plangere in conditiile art. 50 din Legea nr. 7/1996.
3. @Nicoleta. Nu. Cu motivarea ca orice actiune este inadmisibila cata vreme exista prevazuta o alta procedura pentru a realiza ceea ce se solicita prin ea.
4. Orice actiune civila, indiferent ca se intemeiaza pe art. 109 C.pr. civ. ori pe art. 111 C. pr. civ. porneste de la ipoteza unui raport juridic civil intre parti si de la situatia premisa in care cel chemat in judecata nu doreste sa faca, sa nu faca ori sa dea ceva ori nu doreste sa recunoasca dreptul reclamantului de a primi, de a face sau a nu face ceva. Va intreb: Pe cine chemati in judecata in "actiunea in constatare"? Pe cei care au primit sulta, sin sunt inscrisi in CF veti zice? Pai, va intreb eu, neaga ei ca au primit sulta? (Doar cand ar cere rectificarea CF si desfiintarea radierii ar nega) Si, mai ales, mai exista un raport juridic intre ei si reclamant? .
Acţiunea în rectificare înscrierilor făcute în cartea funciară este acea acţiune în justiţie prin care se cere îndreptarea sau suprimarea unei înscrieri necorespunzătoare realităţii făcută în cartea funciară, pentru a pune de acord starea tabulară cu situaţia juridică reală a unui imobil.

Ea are un caracter subsidiar, este grefată pe o acţiune de fond – acţiune în nulitate sau anularea actului, în simulaţie, în rezoluţiune, etc. şi constă într-o cerere în constatarea nevalabilităţii înscrierii sau titlului în temeiul căruia s-a săvârşit înscrierea.



Î.C.C.J., Secţia civilă şi de proprietate intelectuală, decizia nr. 5691 din 6 iulie 2005.


:)


la spetza:
oferta reala urmata de consemnatiune presupune doua etape:
1. oferta care inseamna notificarea creditorului sa se prezinte ...urmata de o incheiere de certificare de fapte sau p.v. executor si in caz de nerealizare/neprezentare a creditorului, urmeaza consemnarea..
pe baza incheierii sau pv si a chitantei se face radierea...
daca nu se face..plangere impotriva incheierii de resp
e mai greu in situatia sumei neconsemnate si a neplatii,cu intervenirea prescriptiei...
insa prescriptia poate fi invocata si pe cale de exceptie si pe cale principala..
ma duc.. ca fac ardei copti:D
Ultima modificare: Joi, 26 August 2010
ContSters163072, utilizator
milika a scris:

Ea are un caracter subsidiar, este grefată pe o acţiune de fond – acţiune în nulitate sau anularea actului, în simulaţie, în rezoluţiune, etc. şi constă într-o cerere în constatarea nevalabilităţii înscrierii sau titlului în temeiul căruia s-a săvârşit înscrierea.
Î.C.C.J., Secţia civilă şi de proprietate intelectuală, decizia nr. 5691 din 6 iulie 2005.
:)



u.b.i.k. a scris:

... respinga cu motivarea ca "actiunea de rectificare a cartii funciare este subsidiara unei actiuni ... etc" (am vazut scrisa de atatea ori tampenia asta incat cred ca o sa fac hepatita daca o mai vad de cateva ori)

Off, cineva vrea sa ma vada cu hepatita :O

Daca, exempli gratia, dreptul inscris a fost gresit calificat prin incheierea de CF, fac actiune prin care cer sa se constate ca incheiere X este nula iar acesteia ii anexez cerere de rectificare a inscrierii? Da? Atunci haideti sa vedem:
1. Cu cine ma judec?
2. Care este instanta competenta?
Ma judec cu OCPI ? Ma judec in contencios administrativ? Ma pot judeca in civil si la instanta de drept comun?
Haideti, curaj, ca asta nu mai scrie in hotararea asta de la ICCJ. Deci ? Avem o inscriere gresita, cum procedam?
:training:


:training: e corecta opinia dvs..zic eu
doar plangere impotriva incheierii, in caz de respingere..
desigur cu dovezile indicate exemplificativ, atasate:D
Ultima modificare: Joi, 26 August 2010
ContSters163072, utilizator
Actiune rectificare pentru ce?
Nu instanta e cea care trebuie sa constate ca sulta a fost achitata.
Dovada achitarii sultei se face cu fila cec in original (in speta). Cerere la “cadastru” si anexarea dovezii platii in numele beneficiarilor.

S-a respins radierea inscrierii din CF? Doar daca s-a respins radierea trebuie sa mergeti in instanta…

@shaiwa2003 a scris:
Ideea este ca radierea mentiunii de neplata a sultelor se poate face doar pe baza de declaratie autentica sau hotarare judecatoreasca de constatare a achitarii sultelor.

Aceasta in cazul in care sultele au fost platite “cash” direct beneficiarilor…

@shaiwa2003 a scris:
(persoanele respective sunt plecate din tara, iar de una dintre ele nu mai stie nimeni nimic de ani de zile),

De ani de zile… Sulta a fost platita… cand? Cu ani de zile in urma si nu s-a cerut radierea din CF? Sau abia acum? Daca abia acum… nici nu ar mai fi trebuit platita sulta… S-ar fi putut incepe o actiune pt constatarea… prescriptiei…

Art. 34 L 7/1996
Orice persoana interesata poate cere rectificarea inscrierilor din cartea funciara daca printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila s-a constatat ca:
- inscrierea sau actul in temeiul caruia s-a efectuat inscrierea nu a fost valabil;
- dreptul inscris a fost gresit calificat;
- nu mai sunt intrunite conditiile de existenta a dreptului inscris sau au incetat efectele actului juridic in temeiul caruia s-a facut inscrierea;
- inscrierea din cartea funciara nu mai este in concordanta cu situatia reala actuala a imobilului.

As zice ca nu va incadrati in aceste “cazuri” deoarece sulta este platita si aveti dovada: fila cec.
V-ati fi incadrat la pct-ul 3 daca sulta nu ar fi fost platita (scriu aceasta in baza afirmatiei dv: de una dintre ele nu mai stie nimeni nimic de ani de zile.

Ce lipseste din relatare?
Cel care a platit sulta este persoana care a fost "desemnata" sa o plateasca?

Alte discuții în legătură

Anulare inscrieri cf Luciana21 Luciana21 Va rog sa imi spuneti cum pot formula actiunea pentru radierea sau anularea inscrierilor din CF? Este vorba de o actiune in rectifcare sau radiere avand in ... (vezi toată discuția)
Actiune in rectificare carte funciara. ce trebuie sa fac in cazul dat? omatcons omatcons Buna seara Sunt chemat in judecata pentru actiunea de rectificare CF Pareta reclamanta a obtinut o hotarire judecatoresca prin care am fost radiat de pe ... (vezi toată discuția)
Cand ocpi,are calitate procesuala pasiva intr-o cauza... ContSters240032 ContSters240032 Va ros sa-mi spuneti,daca in cazul in care o persoana fizica,isi inscrie in Cartea Funciara fara a avea vre-un drept real, un teren,care nu la dobandit legal ... (vezi toată discuția)