avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 436 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... actiune rectificare carte funciara
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

actiune rectificare carte funciara

Buna!
Ma poate ajuta cineva cu raspunsul la urmatoarea intrebare? Cum trebuie timbarata sau ce taxe trebuie platite pentru o actiune avand ca obiect rectificate carte funciara, respectiv constatarea achitarii sultelor si dispunerea radierii mentiunii de neplata a acestora din cartea funciara?
Multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: godspeed , utilizator 16:22, 6 Ianuarie 2011
:O e..pe carte si e super
POate ca actiunea in rectificare e musai subsidiara.
Asta inseamna sa presupui ca intotdeauna se cere ceva principal, anume chiar numai recalificarea actului.
Cert e ca e posibil ca eu sa depun toate actele bune si corecte la CF si ei sa vrea sa inscrie ALTCEVA decat ce reiese din acte.
In cazul asta, Adalbert, nu cer si constatarea ca din act reiese X si nu Y? DEe exemplu sa se constate ca actul include o interdictie la vanzare si nu o ipoteca? Sau ca el contine o superficie si nu o inchiriere?

Si cand se inscrie ceva ce nu corespunde realitatii, merg pe rectificare.
In cazul asta concret, ce sa rectific? A rectifica inseamna a indrepta; daca indreptam, inseamna ca nu fu drept pana acum, deci fu stramb, adicatelea gresit. Deci reiese dintr-o interpretare logica faptul ca nu trebuia niciodata inscrisa sulta in CF, ca aceasta a fost o inscriere gresita.
Or, inteleg ca nu e cazul...
Deci nu e rectificare.
Offf, cate controverse am starnit... Si asta doar in urma unui sfat primit, se pare, gresit... :oops: Totusi, singurul lucru bun care a iesit pana acum din toate astea e ca am inteles ca nu poate fi vorba de o actiune in rectificare a cartii funciare.
In cele din urma voi merge pe varianta intocmirii de catre executorul judecatoresc prin intermediul caruia s-au achitat o parte din sulte a unui proces verbal de consemnare a sumelor si voi cere radierea mentiunii in baza acestuia. Daca se admite cererea, e bine, daca se respinge, voi merge pe varianta cererii de reexaminare a incheierii de respingere, in speranta ca in cele din urma sa se radieze (asta pt. ca unii registratori admit radierea in baza acestui proces verbal, iar altii nu admit decat cu declaratie autentica sau hotarare judecatoreasca).
In orice caz, multumesc! (felicitari, dialogul dvs. a fost constructiv pt. mine!) =D>


Era sa uit, raspunsurile pt. trope_doi: sultele au fost achitat de catre cel "indreptatit" sa o faca (cel obligat la plata acestora), sentinta civila este din primavara acestui an, iar plata sultelor s-a facut imediat.
Ultima modificare: Vineri, 27 August 2010
Paula Tudor, Consilier juridic
AVLIL a scris:

In cazul asta, Adalbert, nu cer si constatarea ca din act reiese X si nu Y? DEe exemplu sa se constate ca actul include o interdictie la vanzare si nu o ipoteca? Sau ca el contine o superficie si nu o inchiriere?

Liliana. Problema pare simpla insa nu este deloc asa pentru ca toata tarasenia asat a iesit din faptul ca la redactarea Legii nr. 7/1996 s-a facut copy-paste din Decretul-Lege nr. 115/1938 insa fara sa mai existe multe din institutiile care existau in 1947 cand s-a pus in aplicare acesta.
Repet intrebarile puse mai sus: In contradictoriu cu cine cer sa se constate ca ca din act reiese X si nu Y si in fata carei instante?
Titularul actiunii in rectificare poate fi orice persoana interesata. Actiunea se promoveaza impotriva celui care este inscris in cartea funciara si in legatura cu care inscrierea din cartea funciara este susceptibila de a fi rectificata sau impotriva succesorilor acestuia.


Competenta pentru solutionarea cererilor in rectificare apartine judecatoriei in raza careia se afla imobilul inscris in cartea funciara a carei rectificare se cere.





Legea nr.7/1996, art. 35, art.52-53

C.proc.civ., art.1, art. 2, pct. 2



Împotriva hotărârii judecătoriilor de soluţionare a cererilor de rectificare a cărţilor funciare se exercită şi calea de atac a apelului, iar nu numai a recursului, şi competenţa, în prima cale de atac, revine tribunalului.



I.C.C.J., secţia civilă şi de proprietate intelectuală,

decizia nr. 7302 din 28 septembrie 2005






Alte discuții în legătură

Anulare inscrieri cf Luciana21 Luciana21 Va rog sa imi spuneti cum pot formula actiunea pentru radierea sau anularea inscrierilor din CF? Este vorba de o actiune in rectifcare sau radiere avand in ... (vezi toată discuția)
Actiune in rectificare carte funciara. ce trebuie sa fac in cazul dat? omatcons omatcons Buna seara Sunt chemat in judecata pentru actiunea de rectificare CF Pareta reclamanta a obtinut o hotarire judecatoresca prin care am fost radiat de pe ... (vezi toată discuția)
Cand ocpi,are calitate procesuala pasiva intr-o cauza... ContSters240032 ContSters240032 Va ros sa-mi spuneti,daca in cazul in care o persoana fizica,isi inscrie in Cartea Funciara fara a avea vre-un drept real, un teren,care nu la dobandit legal ... (vezi toată discuția)