avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 735 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... explicatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

explicatie

Cum se explica formula :in trei zile?Presupun, posed corespunzator notiunile din limba romana,in care sens in trei zile inseamna inauntrul unui termen de trei zile .Gresesc cumva ?
Cel mai recent răspuns: handsu , utilizator 07:28, 30 August 2010
doberv a scris:

se spune ca prima si ultima zi nu se pun deci daca o hotarare a fost luata la cunostinta vineri ,ziua de vineri in care s-a luat la cunostinta nu se socoteste ,deci de sambata pana duminica e o zi,de duminica pana luni e a doua zi ,de luni pana marti e a treia zi si avand in vedere ca prima zi si ultima nu se pun inseamna ca miercuri ramane definitiva respectiva hotarare.


Gresit.
Nu se pune la socoteala ziua in care a inceput (vineri) si nici ziua in care s-a sfarsit (luni). Adica cele trei zile sunt: sambata, duminica, luni.
Definitiva marti.
Ultima modificare: Luni, 30 August 2010
Marcel Mihalache, Avocat
Si eu ,pe temeiul notiunilor, intelesurilor limbii romane (sper , ca in opinia nimanui dreptul nu este conceput in alta limba ,tocmai pentru a putea produce interpretari proprii) IN inseamna inauntrul ,adica cele trei zile nu pot nicicum patru .Nu contrazice aceasta logica nici art.101 al C.pr.c. , care reglementeaza .ca prima zi , in care se primeste comunicarea-fiind doar o fractie de zi - si nici ultima nu intra in calcul ,din care prevedere sub nici o forma , nici cu cea mai intrasigenta straduinta in mod subiectiv, nu rezulta , ca ar intra ziua a patra , adica cea dupa ultima zi , care nici ea nu intra in calcul .IN TREI ZILE inseamna inauntrul celor trei zile intregi , care prin exemplul dat , este sambata , duminica si luni , martia ar fi a patra zi , in care termenul, in intelesul hotararii date , nu mai este functional , deci constituie iesirea din termen, si juridic si filologic .
Confirma sau infirma cineva ? Astept cu interes .
tinand cont de faptul ca se spune ca prima si ultima zi nu se pun eu consider ca de fapt sunt 5 zile si nu 3 .adica cele 3 in care ai drept de recurs plus prima si ultima zi.
Termenele procedurale se calculeaza pe zile LIBERE, PLINE, INTREGI
- fie ca sunt termene inauntrul carora trebuie indeplinit un act = termene imperative (peremptorii)
- fie ca sunt termene inauntrul carora NU se poate savarsi un act = prohibitive (dilatorii).

vineri
sambata
duminica
luni

marti

De vineri pana marti vad 5 zile pe calendar.
Dar, procedural, doar trei (s, d. l) sunt zile pline, "rotunde", libere, intregi (in care eu am timp sa croiesc actul pe care trebuie sa-l indeplinesc) pentru ca vineri a venit postasu' mai pe seara (fractiune de zi) iar luni se anunta ...program de femei gravide la ghiseu (alta fractie de zi).

De aceea, in calculul termenului de 3 zile nu intra ziua de inceput (vineri - data postei)
1. sambata
2. duminica
3. luni = ultima

Dar nici ultima nu intra la socoteala (art 101 "neintrand la socoteala ... nici ziua cand s-a sfarsit").

Si atunci marti e numa' buna pentru depus la registratura ce era de depus.

Actul depus marti este in termen (desi, in paranteza fie spus, niciodata, de cand sunt avocat nu am depus un act in acesta zi astfel calculata ...pentru ca cea mai apriga discutie pe care mi-o aduc aminte din facultate s-a nascut exact pe marginea acestei intrebari puse de un prof: "cate zile sunt de marti pana sambata?")
Ultima modificare: Duminică, 29 August 2010
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Calcularea zilelor in dreptul comun fethyta fethyta Buna ziua, Am o nelamurire referitoare la o prevedere din \'Legea privind protectia dobanditorilor cu privire la unele aspecte ale contractelor purtand ... (vezi toată discuția)
Termenele handsu handsu O hotarare judecatoreasca stabileste obligatia reclamantei de a plati cautiunea in termen de trei zile ,iar aceasta nu se conformeaza , hotararea devine ... (vezi toată discuția)
Hotarare comunicata Alina Alina Alina Alina Buna ziua Ma puteti cu o mica nelamurire. Mi s-a comunicat o hatarare pe data de 22.06.2009. partea adversa poate face recurs in termen de 10 zile La ... (vezi toată discuția)