avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 498 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Uzufruct viager....evacuare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Uzufruct viager....evacuare

Buna Ziua !

Parintii mei si fratele meu, au incheiat un contract vanzare-cumparare cu uzufruct viager, si traiesc impreuna in aceeasi casa. Contractul, nefiind cu clauza de intretinere, fratele meu se simte stapan pe situatie, si face ce vrea in casa, adica absolut nimic, ba chiar el este cel intretinut. Parintii mei au hotarat, sa puna capat acestui lucru, si sa-l evacueze pe fratele meu, spunand ca doar ei au dreptul sa locuiasca in casa pana la moarte. Apoi doresc sa anuleze si contractul facut intre ei, si sa lase casa mostenire la unul dintre noi, adica la cel care o sa-i intretina la batranete.
Au dreptul sa-evacueze pe fratele meu, desi el este proprietarul ?
In caz de nevoie, eu ma pot muta inapoi in casa fara acordul fratelui meu ?
Parintii mei pot anula cumva contractul acela, facut in graba si fara cap ?
Ce trebuie sa fac eu, dupa moartea parintilor ca sa obtin si eu ceva mostenire ?

Multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: bmf_edy , utilizator 22:31, 3 Decembrie 2009
In actul de vanzare-cumparare, notarul a trecut descrierea imobilului vandut, asa ca fratele dvs are in proprietate doar ceea ce este descris acolo.
Daca fratele dvs doreste sa revendice bunul care nu este trecut in act, atunci trebuie sa aduca dovezi in sprijinul afirmatiilor sale.
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Septembrie 2009
Florentina Mihaela, utilizator
lolipop a scris:

Buna Ziua !

Parintii mei si fratele meu, au incheiat un contract vanzare-cumparare cu uzufruct viager, si traiesc impreuna in aceeasi casa. Contractul, nefiind cu clauza de intretinere, fratele meu se simte stapan pe situatie, si face ce vrea in casa, adica absolut nimic, ba chiar el este cel intretinut. Parintii mei au hotarat, sa puna capat acestui lucru, si sa-l evacueze pe fratele meu, spunand ca doar ei au dreptul sa locuiasca in casa pana la moarte. Apoi doresc sa anuleze si contractul facut intre ei, si sa lase casa mostenire la unul dintre noi, adica la cel care o sa-i intretina la batranete.
Au dreptul sa-evacueze pe fratele meu, desi el este proprietarul ?
In caz de nevoie, eu ma pot muta inapoi in casa fara acordul fratelui meu ?
Parintii mei pot anula cumva contractul acela, facut in graba si fara cap ?
Ce trebuie sa fac eu, dupa moartea parintilor ca sa obtin si eu ceva mostenire ?

Multumesc frumos.

Daca e vorba de o vanzare cumparare cu uzufruct viager nu vad ce motive ar avea pt anulare.

De evacuat il poate evacua pe fratele dvs.
Acesta nu are dreptul de a locui in imobil.Doar sa nu aiba si acest drept in act pt vreo camera.
Buna.As avea si eu o intrebare lega de acest uzufruct viager.In urma cu 12 ani apartamentul parintiilor mei a fost trecut pe numele meu si au fost trecuti ca beneficiari ai uzufructului.Anul trecut tatal meu a murit si am ramas doar cu mama mea...dupa lege normal imi revenea 75% din partea tatalui meu.Fiind eu proprietarul apartamentului si mama mea in viata exista o posibilitate sa primesc partea tatalui meu?sau exista posibilitatea de a scapa de mama mea?am avut niste altercatzii urate si acuma am auns sa stau in chirie...sper sa ma puteti ajuta si pe mine.multumesc anticipat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ma poate ajuta cineva? tm06cristi tm06cristi O vecina a facut succesiunea la casa dupa decesul sotului, a venit comisia pentru masurare si au masurat doar casa ,dar vecina intreaba ,,nu masuratii si ... (vezi toată discuția)
Greseala notariala la un act de vanzare cumparare cu uzufruct viager test_testare test_testare Buna ziua. Am cumparat un teren (y1 m.p)cu casa si anexe printr-un act de vanzare cumparare cu uzufruct de la parintii mei In planul imobilului este trecut ... (vezi toată discuția)
Mostenire casa danu_tza2003 danu_tza2003 Buna Ziua :\"> Sa imi iau curaj ca nou utilizator si sa pun si eu o intrebare.De curand am gasit o casa pe care vreau sa o achizitionez impreuna ... (vezi toată discuția)