Buna! Sunt noua pe acest forum asa ca daca imi dati un raspuns rapid raman datoare.
Aum 5 ani mi s-a incheiat contractul de munca desi angajatorul stia ca sunt insarcinata. Dupa incheierea contractului de munca am continuat sa platesc contributia la cas in baza unui contract incheiat cu casa de pensii. Atunci am aflat ca pot beneficia de indemnizatie de crestere copil daca apuc sa contribui minim 6 luni. Zis si facut, am beneficiat de acest drept fara probleme. Intrebarea mea este daca aceasta perioada de 2 ani poate fi considerata vechime in munca( acum sunt angajata intr-o institutie publica) . Si inca un lucru: De ce perioada in care am cotizat singura si cea de 2 ani de crestere copil nu apare in cartea de munca daca se i-au in calcul la pensie?( s-au cel putin atat am reusit sa scot de la un angajat al Casei de Pensii)
si eu tot noua sunt. poate ma puteti ajuta si pe mine cu un raspuns. lucrez intr-o intreprindere de 3 ani si 8 luni. 4 luni am fost in concediu medical prenatal si postnatal. de la personal mi sa spus ca atunci cand am incheiat contractul colectiv de munca sporul de vchime se lua in calcul dupa 5 ani. intre timp am inteles ca legea sa schimbat , adica acum vechimea se adauga dupa 3 ani. intrebarea mea este: eu beneficiez de noua lege sau vechimea se pune dupa vechea lege? Multumesc.
Toti salariatii, indiferent de data angajarii, beneficiaza de prevederile CCM (contract colectiov de munca) in vigoare in unitate la data nasterii dreptului.. CCM se incheiei anual, sau pe mai multi ani. Nu conteaza ce prevedea CCM de la data angajarii. Daca CCM actual are negociat cu sindicatul sau reprezentantii salariatilor conditii mai favorabile decat cel din anul angajarii beneficiezi de ele, si chiar retroactiv, de la data intrarii in vigoare a CCM actual. Deci faci cerere si trebuie sa iti dea SPORUL DE VECHIMA chiar de cand ai facut 3 ani in unitate daca la acea data CCM prevedea acest lucru.
Multumesc pentru raspuns. Intre timp m-au chemat cei de la personal sa semnez o hartie in care spuneau ca s-a modificat salariul, pentru ca s-a introdus si sporul de vechime. Problema este ca aceasta modificare sa facut cu data de 01.10.2006, iar eu aveam dreptul la marire din data de 06.06.2007. Nu ar fi trebuit sa mi se dea si banii din urma? De la personal au zis ca nu se mai poate face nimic.
Vechime
alonso_first_one
In cazul in care lipsesti din tara,se poate plati o taxa pentru ca vechimea sa mearga in continuare in cartea de munca?O colega mi-a spus ca a inainte de a ... (vezi toată discuția)