avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 218 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Să schimbăm împreună legea Miturile justitiei. Avocatura voodoo.
Discuție deschisă în Să schimbăm împreună legea

Miturile justitiei. Avocatura voodoo.

O prietena a carei minte plina de istetime, culoare si imaginatie face lumina peste tot pe unde ochii ei foarte albastri isi lasa binevoitori privirea mi-a trimis in urma cu cateva zile un mesaj in care era vorba despre partajul dupa divort si despre o tranzactie incheiata cu aceasta ocazie. Surprinzator, sotii tranzactionau pensia de intretinere cuvenita minorului. Stupefiant, o casa de avocatura care-si face reclama pe internet, prezenta o astfel de tranzactie ca pe o modalitate de solutionare a partii patrimoniale a conflictului dintre soti.
La doar o zi dupa acest eveniment colindam printr-o librarie situata in noua Mall aradean cand privirea mi-a cazut pe coperta unei carti care costa 10 lei al insa valora mult mai mult si al carei titlu era "Stiinta voodoo" cu subtitlul "drumul de la prostie la frauda".
Privitor la prima problema, referitor la tranzactionarea pensiei de intretinere, atat eu cat si colega aveam un raspuns clar care poate fi formulat de felul: "Haideti sa fim seriosi!" insa stiinta voodoo parea ceva aproape magic. Dupa ce am citit cartea am realizat ca eram de aceeasi parere cu autorul (care este fizician) in suficient de multe privinte pentru a ma gandi ca si in ceea ce priveste legile exista tot felul de mituri, legende si povesti care se cer infirmate. In cele ce urmeaza invit pe toti colegii sa posteze cate un mit si sa-l infirme aratand care este legea potrivita si ce dispune ea. Asadar,
Mitul nr. 1 Concubinajul care are efecte juridice dupa 5 ani
Fals. Concubinajul nu are in dreptul romanesc nici un fel de efecte juridice indiferent de durata lui. Doua persoane care convientuiesc impreuna, indiferent pentru ce durata de timp, vor ramane din unghiul de vedere al legii civile doi straini. Achizitiile de bunuri facute de ei sunt supuse aceluiasi regim ca si achizitiile facute de oricare doua persoane care locuiesc si se gospodaresc singure dar cumpara impreuna un bun.

:blush2: am uitat sa mentionez ca ma refer la Codul familie in general si la art. 3 din acest cod in special "Numai căsătoria încheiată în faţa ofiţerului de stare civilă dă naştere drepturilor şi obligaţiilor de soţi prevăzute în prezentul cod. "
:love2:
Ultima modificare: Duminică, 5 Septembrie 2010
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
Un alt mit: copilul minor este mai bine educat, ingrijit etc de mama si nu de tata – cu atat mai bine cu cat tatal obtine un drept de vizita mai restrans.

"Consfintesc" mitul in realitate judecatorii – prin hotararile pe care le dau (si in ceea ce priveste dreptul parintelui, care nu a obtinut incredintarea minorului, de a avea legaturi personale cat mai stranse cu acesta) dar si mentalitatea celor mai multi cetateni.
Mitul nr. 6: Sunt unic mostenitor, nu mai trebuie sa dezbat succesiunea.

Mitul nr. 7: Pot sa imi dezmostenesc copilul.
Ana, miturile 6 si 7, prezentate de tine sunt validate de ... practica :secret: insa rugamintea mea era sa aratam si de ce sunt false.
Fa, rogu-te, un mic efort.

adutescu a scris:

Mitul nr. 6: Sunt unic mostenitor, nu mai trebuie sa dezbat succesiunea.

Exista prejudecata ca decesul lui de cujus transmite si proprietatea masei succesorale. Dupa decesul parintilor, unicul mostenitor nu vede necesara dezbaterea succesiunii, dar aceasta este necesara pt transmiterea proprietatii - "trecerea bunurilor pe numele lui", fara de care nu isi poate exercita drepturile de administrare ( inchiriere, comodat etc.) sau de dispozitie ( vanzare-cumparare, donatie etc.) si nici mici drepturi de folosinta ( incheierea unui contract de furnizari servicii etc.).
In practica, trec zeci de ani fara dezbaterea succesiunii si mostenitorii se intreaba de ce ar putea fi considerati straini de succesiune, de ce sunt taxele asa mari, de ce nu poate vinde etc.

Mitul nr. 7: Pot sa imi dezmostenesc copilul.

"Trecerea bunurilor pe alt nume" ( donatia sau testamentul in favoarea altor mostenitori) nu exheredeaza un mostenitor rezervatar. Nu se cunoaste in "popor" notiunea de rezerva succesorala.

Mitul nr. 8 Cutare mostenitor nu are drept, pt ca nu a locuit cu de cujus sau nu au tinut legatura etc.
Legatura de afectiune intre defunct si mostenitor nu are nici o legatura cu vocatia succesorala. Relatia de rudenie care genereaza dreptul de a mosteni este suficienta pt a culege.
@ adutescu =D>

Mitul nr. 9 - Prin greseala materiala se intelege orice greseala facuta de judecatori la judecarea recursului asa ca oricand se poate face contestatie in anulare.

Fals: Fiind un text de exceptie, notiunea de „greşeala materiala" nu
trebuie interpretata extensiv. Legea are in vedere doar erorile evidente si care nu se refera la interpretarea gresita a legii ori pe stabilirea gresita a situatiei de fapt ci priveste aspectele formale ale judecatii iar pentru descoperirea ei nu sunt necesare reexaminarea fondului ori reaprecierea probelor ci doar observarea unei chestiuni evidente dar care din greseala a fost omisa.

Alte discuții în legătură

Concubinajul si mosteniri MareIntrebare MareIntrebare Buna ziua. As vrea sa stiu care sunt regulile legale in legatura cu mostenirea in cazul concubinajului. Cazul meu. Parinti sunt despartiti. Unul dintre ... (vezi toată discuția)
Auto mostenire (concubinaj) cora2013 cora2013 Daca traim in concubinaj si masina noastra e pe numele sotului lui,eu ca sotie am dreptul sa o vand,in cazul in care se intampla ceva cu sotul meu,Doamne ... (vezi toată discuția)
Drepturi in urma concubinajului Amalia78 Amalia78 Buna ziua! Traiesc in concubinaj de aprox 9 ani si anul acesta in octombrie urmeaza sa ne casatorim. Locuim cu mama mea iar eu sunt singurul ei copil si ... (vezi toată discuția)