avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 795 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... intrebare urgenta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

intrebare urgenta

Bunicii mei au intocmit cu multi ani in urma, un contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere pentru parintii mei, unchiul meu si sotia acestuia( total 4 intretinatori).
Acum , doresc sa schimb acest contract in altul , la fel , dar la intretinatori sa fie parintii mei , eu si sotia mea, in locul unchiului meu si sotiei acestuia sa fie familia mea.
Mentionez ca unchiul meu si sotia acestuia sunt de acord cu renuntarea la intretinerea bunicilor mei.

Ce expertiza trebuie facuta in cazul cand bunicii mei( au 90 de ani si din pdv al meu sunt sanatosi)?
Se cere expertiza si pentru unchiul meu si sotia lui, daca acestia din urma renunta de buna voie( au in jur de 65 ani fiecare)?
Expertiza se face la IML sau si la alti psihiatrii?
Dupa decesul bunicilor , casa , va devenii, in mod automat parintilor mei si familiei mele( eu si sotiei).Se poate ataca noul contract de vanzare cumparare ?
Va multumesc si astept un raspuns.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 13:08, 20 Noiembrie 2007
Sunt de acord cu propunerea dv.
Daca am inteles eu bine, nu trebuie sa duc bunicii la notar , dar trebuie sa merg cu unchii mei si sa -mi cedeze drepturile de intretinere si implicit, dupa decesul bunicilor imi revine casa mie si parintilor mei.
Dupa alte pareri, trebuie schimbat actualul act de vanzare cumparare si trecut in cel nou noii intretinatori, ceea ce rezulta ca trebuie sa mearga la notar si bunicii, si parintii, si noi.Primii pentru a fi de acord cu intretinerea lor de catre mine, iar cei din urma pentru ca cedeaza drepturile .
Nu mai inteleg nimic.
Mai nou imi spune cineva ca trebuie si adeverinta de la un asistent social. E adevarat?
Poate sa ma lamuresca cineva? A mai intalnit cineva un caz asemanator?
Multumesc.
Nu vreau sa provoc zambete.. mai ales ca in problema asta am fost putin depasit de subiect si imi fac singur critica ... nu am citit cu atentie raspunsurile d-nei romascanu, care ar fi putut inchide topicul.
Ramane totusi o parere din partea mea ca in afara actului de vanzare a nudei proprietati si transmitere a obligatiei de intretinere, ar trebui sa existe macar o declaratie a bunicilor prin care se consimte la asumarea obligatiei de intretinere de catre altcineva. Mai cred ca transmiterea nudei proprietati in beneficiul intretinerii este un act in considerarea persoanelor intretinatoare, deci nu se poate dispune de nuda proprietate dobandita fara acordul transmitatorilor initiali.

Ultima modificare: Luni, 19 Noiembrie 2007
cattta, utilizator

Nici un zambet catta..., dimpotriva .... este corect ceea ce spui . Tu te gandesti la o delegatie perfecta, care se confunda cu novatia prin schimare de debitor ... spre deosebire de o delegatie imperfecta (cea la care ma gandeam eu) care are ca efect faptul ca un nou raport de obligatie este adaugat celui preexistent, fara ca debitorul initial sa fie descarcat de obligatie...

Si acum... ca sa trecem de la pasareasca noastra la un limbaj pe intelesul omului... Un contract beton (iertati exprimarea) ar trebui sa sune cam asa:

X si Y (unchii) in calitate de vanzatori....
Z si T (dvs. si sotia) in calitate de cumparatori si debitori ai obligatiei de intretinere...
si
W si Q (bunicul si bunica) in calitate de declaranti si beneficiari ai obligatioei de intretinere inscrisa sub nr...... si (eventual, daca este inscris in contractul principal) ai dreptului de uzufruct viager notat sub nr....asiatati in baza legii 17/2000 de inspector in cadrul Serviciului de Autoritate Tutelara Primaria ...dl A a intervenit prezentul contract...

Noi X si Y vindem cota de .... din nuda proprietate....
Subsemnatii Z si T asiatati de inspector... in calitate de beneficiari ai obligatiei de intretinere ... suntem de acord cu vanzarea catre .... intelegand totodata sa consimtim la novarea debitorilor obligatiei de intretinere si prestarea acesteia in acelesi conditii de catre noii dobanditori ...etc.etc.

Pentru un astfel de contract ar trebui, intradevar sa incepeti cu un drum la Primarie...
pt doamna Romascanu:
e corect ce spuneti , dar rolurile sunt un pic schimbate
nu unchii mei sunt vanzatori.
Bunicii sunt vanzatori, unchii si parintii mei ( 4 , la numar) sunt intretinatorii, momentan, apoi sunt proprietari, dupa decesul bunicilor.
Eu ce vreau de fapt:
sa cumpar partea unchilor, de pe acum, inainte de decesul parintilor, cu tot cu clauze: intretinerea bunicilor, etc.
Vreau sa fac un act corect, neatacat pe urma in tribunal, de unde sa reiasa ca intretinatorii sunt parintii mei si eu.
Unchiul meu , vrea sa renunte la intretinere( si bineinteles si la propritate) in schimbul unei sume de bani.
Asta ma framanta , ce trebuie sa fac. Mentionez ca si unchiul meu cu sotia lui sunt batrani ( 70 ani).Trebuie schimbat actul de VC vechi, trebuie numai un alt tip de act aditional?
Ajutati-ma cu raspunsuri " pe limba unui incepator " in ale legislatiei.
Eu ce vreau de fapt:
sa cumpar partea unchilor, de pe acum, inainte de decesul parintilor, cu tot cu clauze: intretinerea bunicilor, etc.

In loc de .... inainte de decesul parintilor ... am vrut sa scriu decesul bunicilor, scuze

Alte discuții în legătură

Testament atacabil dragos79 dragos79 Va rog daca ma puteti lamuri si pe mine: am o matusa care vrea sa-mi lase prin testament apartamentul. Nu are copii, iar sotul este decedat. Singurele rude ar ... (vezi toată discuția)
Pot ataca contractul de intretinere? pascal8 pascal8 Buna ziua, Bunicul meu fiind la o varsta foarte inaintata impreuna cu tatal meu, care are probleme de discernamant (alcoolism cronic, epilepsie) au semnat un ... (vezi toată discuția)
Atacare contract de vanzare-cumparare laura.avanu laura.avanu Bunicii mei (bunicul are 84 ani, bunica 76) vor sa imi faca contract de vanzare -cumparare pentru curtea si casa unde stau, cu o anumita suma stipulata in ... (vezi toată discuția)